1.2 C
Budapest
2023. március. 29. szerda

Idén oltással kezdődik az iskola, ezeket a papírokat kapták meg a szülők, amit ki kell tölteniük, ha gyermekeiket oltatni szeretnék.. – Szólj hozzá!

Dátum:

Megosztás:

Már csak néhány nap és itt a szeptember, újra iskolapadba ülhetnek az általános és középiskolás diákok. Mire számíthatnak idén a gyerekek és a szülők?

Megindult a nagy visszaszámlálás, hamarosan elindul a 2021–22-es tanév. Rengeteg szülőben felmerül a kérdés, mit tartogat számukra ismét a koronavírus-járvány, vajon a negyedik hullám hogy befolyásolja a gyerekek oktatását. Minderről az ismert virológust, dr. Rusvai Miklóst is kérdeztük, aki szerint fontos, hogy a gyerekek megkapják az oltást, hiszen ez is hozzájárulhat a járvány újabb hullámának csökkentéséhez.

Dr. Rusvai Miklós virológus (Fotó: Ripost)

Még most sem késő!

„Fontos, hogy a gyerekek az elkövetkezendő napokban megkapják a Covid elleni oltást. Aki eddig nem tette meg, legalább az elsőt mihamarabb kérje. Még nem késő! Legalább szeptember közepére-végére jó lenne, ha immunizálva lennének a 12 év fölötti iskolások, és az immunitás kialakulásához 2-3 hét kell” – hangsúlyozza a professzor.

Mindenki ezt olvassa most!

Mi történik a be nem oltott gyerekekkel?

A virológus azokra a veszélyekre is felhívja a figyelmet, amelyek a be nem oltott gyermekeket érintheti. „A be nem oltott gyerekek sajnos hazavihetik az iskolában egymástól elkapott fertőzést, és ha van az otthoni környezetben nem oltott személy, rokon, akivel találkoznak, akkor neki bizony tovább is adhatják. A 12 év feletti korosztályban ritkán ugyan, de súlyosabb tünetekkel is járhat a betegség, és ilyen esetekben hosszú távú hatásokra (fáradékonyság, pszichés zavarok stb.) is lehet számítani a gyerekeknél”.

Minél több a beoltott, annál kevesebben adják tovább

A virológus kifejtette, hogy a gyerekek oltása azért is lényeges, mert az immunizált gyermekben nem termelődik annyi vírus, ő a fertőzés közvetítése szempontjából kevésbé veszélyezteti környezetét, mint az, aki oltatlan – magyarázza Rusvai professzor. „Minél több beoltott gyermek van, annál kevesebben tudják átadni a betegséget. Nem emelkedik majd olyan fokozott iramban a fertőzöttek száma ősszel, ha elegen oltatják a gyermeküket” – hangsúlyozza.

Hogyan kell a gyerekeket regisztrálni?

Az a szülő, aki az iskolakezdésre szeretné beoltatni gyermekét, legjobban akkor jár, ha az iskola/iskolaigazgató/iskolai osztályfőnök által e-mailen elküldött nyomtatványokat kitölti, az iskolába visszaküldi, és ezekben az elkövetkezendő napokban elviszi gyermekét az iskolai oltóhelyekre, ahol felvehetik az oltást.

Ezeket az írásos anyagokat kapták meg a szülők, gondviselők:

Fontos! Levél a szülőnek! COVID oltás az iskolában, augusztus, szeptember

Hozzájáruló nyilatkozat a diákok oltási kampányhoz_ szülők kitöltve küldjék vissza és a gyermek hozza be az oltáshoz

Szülő által kitöltendő és az oltáskor be is hozandó jelentkezési lap – covid19 oltas-1

Akik részére az iskola nem ajánlotta fel az oltás lehetőségét, vagy akik elmulasztották elfogadni az oltási lehetőséget, azok legegyszerűbben internetes regisztrációval és időpontfoglalással tehetik meg a jelentkezést az oltásra, a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon.

Az érvényes regisztráció után a www.eeszt.gov.hu honlapon automatikusan lehet időpontot foglalni a kórházi oltópontra vagy a háziorvosnál, házi gyermekorvosnál is. Jelenleg két vakcina alkalmazható a 12–18 év közöttiek oltására: a Pfizer és a Moderna.

Az online regisztráció során meg kell adni a gyermek nevét, életkorát, tajszámát, lakcímét és a szülő elérhetőségeit. Ha a szülő saját e-mail-címével már korábban regisztrált oltásra, akkor a gyermek regisztrációjához új e-mail-címet kell létrehoznia. Az oltás időpontjára egy kinyomtatott, kitöltött és aláírt szülői hozzájáruló nyilatkozatot kell vinni!

Mindenki ezt olvassa most!

Mi lesz a digitális oktatással?

Maruzsa Zoltán oktatási államtitkár egy, a Magyar Nemzetnek adott nyilatkozatában is megerősítette, hogy a következő tanévben teljes mértékben jelenléti oktatásra készülnek, hiszen a tanárok átoltottsága kilencven százalék feletti, egész tantestületek megfertőződésétől tehát nem kell tartani.

 

Maruzsa Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériuma köznevelésért felelős államtitkára
MTI/kormany.hu

Mindenki ezt olvassa most!

Hozzátette, felkészültek arra, hogy lehetnek egyedi esetek, de azt remélik, jóval kevesebb intézkedést és korlátozást kell majd végrehajtani, mint az elmúlt tanévben. Ugyan a kis­iskolásoknak még nincs oltás, de mint mondta, náluk „egyébként is alacsony volt a fertőzés előfordulása”.

Az iskolákban is lesz oltás

Ha valaki nem tud interneten időpontot foglalni, akkor augusztus 30-án és 31-én, valamint szeptember 2-án és 3-án az iskolákban is lesz oltási lehetőség. Erről a szülők tájékoztatást kapnak és augusztus 25-éig vissza kell jelezni az iskolának, hogy élnek-e a lehetőséggel. Az első oltást követően, 3 hét múlva a másodikra is az iskolában kerül sor. Kérdés esetén javasolják, hogy a szülő kérje ki a gyermek kezelőorvosának véleményét. 12 év alatti gyermekeket továbbra sem lehet oltani, és regisztrációjukat sem fogadják el.

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Leonardo DiCaprio; Jonah Hill; Matthew McConaughey; Margot Robbie; – A Wall Street farkasa – videó (18+)

A pénz sosem elég. Jordan Belfort (Leonardo DiCaprio) becsületes tőzsdeügynökként kezdte pályafutását, de az amerikai álom őt is...

Szijjártó Péter: Magyarország és Lengyelország nemet mondott az európai földgázrendeletre

Az uniós tagállamok arról szavaztak, hogy meghosszabbítsák-e azt a rendeletet, amely előírná az EU-n belül a földgázfelhasználás csökkentését. Korábban...

Bejelentés: hamarosan lép a kormány a fúrt kutak ügyében

Csökkenteni fogják azoknak a korábban szabálytalanul létesített kutaknak az engedélyezési költségét, amelyeket nem öntözésre, hanem háztartási célra használnak...

Új helyen bukkant fel és rekorder lett M237, a vándorló farkas – itt a teljes útvonala

Immáron a legnagyobb távolságot dokumentáltan megtevő farkas Európában az a példány, mely tavaly nyáron Svájcból indult, a napokban...