23.5 C
Budapest
2022. augusztus. 15. hétfő

Ide menekülnek a terroristák, ha összeomlik a kalifátus

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

forrás: hirado.hu / The Atlantic

Az Iszlám Állam legyőzése után három részre szakadhat a terrorszervezet: a “hardcore”, a hontalan és a hazatérő harcosok csoportjai különböző módon, de ugyanazzal a céllal folytathatják a kalifátus újraegyesítését, a terrorizmus következő színterének pedig kétségtelenül Líbiát és Jement szemelték ki.

Pár éves fennállása után végnapjaihoz közelít az Iszlám Állam globális terrorszervezet. A terrorszervezet felhalmozott anyagi forrásai fél év alatt a felére csökkentek, a médiajelenlétük és információs hálózatuk is romokban hever, a nyugat-moszuli nemzetközi offenzíva pedig szétszabdalja a kalifátus északi területeit. Bár még messze járunk a végső győzelemtől, de az offenzíva jelenlegi ütemének fenntartásával az Egyesült Államok és szövetségeseik rövidesen kiűzhetik a terroristákat és visszafoglalhatják az Iszlám Állam területeit Szíriában és Irakban is. A harcosokat várhatóan településről településre űzik, majd Rakkában, a terrorszervezet fellegvárában kerülhet sor a végső ostromra.

De a terrorellenes koalíció csak átmenetileg képes megszabadulni a terroristáktól: ha nem találnak megoldást az Iszlám Állam elleni offenzíva legproblémásabb fázisára, ha nem sikerül kideríteniük a több tízezer külföldről érkezett dzsihadista hosszútávú tervét, újból farkasszemet kell nézniük a terrorcsoporttal – akik persze más néven és más országokban, de ugyanazzal az elsöprő dzsihadista ideológiával fognak fellépni a nyugati kultúra ellen – írja elemző cikkében a The Atlantic.

Ide menekülnek a terroristák, ha összeomlik a kalifátus
Az Ahrar al-Sham iszlamista terrorszervezet katonái (Fotó: Europress/AFP)

Amikor véget ér egy ütközet, a vesztes felet általában erővel vagy kompromisszumos tárgyalások keretében széttelepítik, hogy megelőzzék az összefogás megismétlődését. Az Iszlám Állam katonái viszont rendkívül képzett harcosok, így valószínűleg eltűnnek majd a föld alatt kiépített alagútrendszerükben, továbbra is random helyszíneken bukkannak fel, és ezután is autókba szerelt bombákkal próbálják majd sakkban tartani ellenfeleiket.

Hardcore, hontalan, hazatérő – Erre a 3 csoportra válik szét az IÁ

1. A “hardcore” harcosok, különösen az Abu Bakr al-Baghdadi belső köreibe tartozó, külföldről érkezett katonák valószínűleg Irakban és Szíriában maradnak, és hozzáfognak a “Második Iszlám Állam” megalakításához, amely eleinte titkos terrorcsoportként csap le mindkét országban. A razziák, a támadások és a látványos öngyilkos merényletek ellenére újból összegyűjtik a gerilla felkelőket és az Iszlám Állam bolyongó harcosait, majd egy kis lélegzetnyi szünet után új erőre kapnak és felfegyverkeznek.

Ide menekülnek a terroristák, ha összeomlik a kalifátus
Abu Bakr al-Baghdadi (Fotó: Europress/AFP)

A felkészülési időszak alatt elképzelhető, hogy számos harcos “terrorszervezetet  cserél”. Ettől függetlenül az Iszlám Állam, a Jabhat Fateh al-Sham és az Ahrar al-Sham megmaradt katonái az irányítatlan területek irányába menekülnek majd, ahonnan kormányellenes támadásokat fognak indítani. A helyzetük olyan siralmassá válhat, hogy a terrorszakértők véleményeivel ellentétben megértés alakulhat ki az al-Kaida és az Iszlám Állam között, veszteségeik után az összefogás lehet az egyetlen lehetőségük a harc folytatására.

2. A harcosok második csoportjába a “szabad ügynökök”, azaz a zsoldosok tartoznak, akik a volt kalifátusi területeken ragadnak. Ők megalkotják a “hontalan dzsihadisták” csoportját, és olyan országokba indulnak el, ahol a belpolitikai káosz miatt könnyedén megvethetik a lábukat. Jemen, Líbia, Nyugat-Afrika vagy Afganisztán felé. Ők lehetnek az autentikus mudzsahed újraálmodói, ráadásul a helyi szunnita harcosok is tárt karokkal fogadnák őket .

3. A harmadik csoportot a hazatérő harcosok alkotják, a terrorellenes ügynökségek rémálmainak megtestesítői. Ezek a harcosok szülőföldjükre próbálnak majd visszajutni, Tunéziába, Szaúd-Arábiába, Európába, Ázsiába, Dél-Amerikába. Visszaszorításuk érdekében erőteljesebb nemzetvédelmi struktúrát és határvédelmi rendszert kell majd kiépíteni, mivel a titkosszolgálatok az általuk létrehozott fenyegetés tompítására lennének képesek. A problémát tovább bonyolítja az egység hiánya, hiszen az Európai Unióban még mindig nem született egységes álláspont arról, hogy pontosan kit is nevezünk hazatérő harcosnak.

Ide menekülnek a terroristák, ha összeomlik a kalifátus
(Fotó: Europress/AFP)

Nem minden hazatérő harcos ugyanolyan

De a visszatérő harcosok alkotta csoport korántsem olyan egységes, mint amilyennek kívülről tűnik. Sokan kalandvágyból mentek ki a kalifátusi területekre, ahonnan kiábrándulva térnek haza – vallási utópiát kerestek, de valami egészen mást találtak, ráadásul a helyi dzsihadisták részéről is csak megvetést kaptak. Ezek a harcosok mindennapi küzdelmet folytattak az élelemért, az életükért küzdöttek, sokszor éheztek. Őket fel lehetne felhasználni a radikalizáció-ellenes oktatások során, amely a jövő egyik legnagyobb kihívását jelentheti. Az írás szerint ezek a hazatérő harcosok pszichológiai segítségre szorulnak, nem börtönítéletre.

A visszatérők második csoportjába tartozók a megtört, de még mindig hívő dzsihadisták. A csatateret elhagyó harcosok számtalan okból dönthetnek úgy, hogy hátat fordítanak az öldöklésnek. Egy közelgő házasságkötés, a kimerültség vagy szimplán a honvágy miatt határozhatnak úgy, hogy hazautaznak. De annak ellenére, hogy már nem a kalifátusban élnek, szívük mélyén még mindig a dzsihád utópiájának megvalósítását dédelgetik. Az egyik visszatérő harcos  így nyilatkozott: “Otthagytam az Iszlám Államot, de a valahol harcolni fognak, valószínűleg én is odautaznék”. Még mindig rendületlenül hisz a dzsihádban.

A hazatérők utolsó csoportjába azok a visszatérők tartoznak, akiket a terrorszervezet vezetői küldtek haza a pislákoló terrorsejtek újjáélesztésére. Ők azonnal belevetik magukat a toborzásba, és ha nem sikerül áttörést elérniük, magányos farkasokká válnak. Utasításaikat továbbra is az Iszlám Államtól kapják, és ők lesznek a terrorszervezet legpusztítóbb fegyverei. Már rengetegen visszatértek Európába, közülük sokan az unió küszöbénél, Törökországnál várakoznak.

Ide menekülnek a terroristák, ha összeomlik a kalifátus
Abdelhamid Abaaoud és Salah Abdeslam, a 2015 novemberi párizsi merényletek dzsihadista elkövetői. Abaaoud a támadások fő kitervelőjeként tehető felelőssé, Abdeslam pedig az egyetlen még élő elkövető, aki kapcsolatba hozható a vérengzéssel (Fotó: Europress/AFP)

Túl elfoglalt a Nyugat, nincs ideje felkészülni

A Nyugatnak különböző terrorellenes stratégiák sorozatára lesz szüksége, ha ezeket a csoportokat ki akarja szorítani, vagy el akarja pusztítani. Az Irakban és Szíriában harcoló “hardcore” harcosokat meg kell ölni vagy el kell fogni – szögezi le a cikk írója. A kóborló terrorszervezetek megállításához nagyobb összefogásra lesz szükség, támogatni kell a helyi védelem kiképzését és felfegyverzését is. De ez mind semmit sem ér, ha nem szentelnek elég figyelmet a jogállamiság megszilárdítására a háborús területeken, és nem lépnek fel a középtávú elképzelések megálmodói ellen egy szilárd kormány érvényesülésének érdekében.

Míg az Európai Unió a Brexittel és az állítólagos orosz beavatkozással van elfoglalva, a militáns dzsihadisták sorra érkeznek vissza a kontinensre. Bár a nemzetközi terrorizmus következő színtere minden bizonnyal Jemenben és Líbiában alakul ki, az igazi veszély nem csupán a Földközi-tenger túloldalán rejtőzik, hanem az európai nagyvárosok láthatatlan, nemrég hazatért polgárainak titkolt múltjában.

 

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia

Kapcsolódó hírek

Milák Kristóf aranyérmes 100 méter pillangón, és ezütérmes a csapatban! Gratulálunk a kimagasló sportteljesítményhez!

Milák Kristóf címét megvédve aranyérmet nyert 100 méter pillangón vasárnap a római úszó Európa-bajnokságon. A szám olimpiai ezüstérmese és...

Légtérellenőrzés ma délután

Légtérberepülést tart a Magyar Honvédség augusztus 15-én a kora délutáni órákban Budapesten, az augusztus 20-i légibemutató előkészítéseként - közölte...

Tömegkarambol tegnap az M7-esen, akik a Balaton felől autóztak, későn értek haza..

Az útinform tegnap, a baleset után felhívta a közlekedők figyelmét arra, hogy aki teheti, a Balatonvilágos csomópontnál hajtson...

Megszólalt a magyar erdők felelőse: így dől el a fák sorsa

Az erdészeti, a természetvédelmi hatóság és a nemzeti parkok szakemberei a fakitermelés szabályozására vonatkozó rendelet módosítása után is...
facebook