11.1 C
Budapest
2024. február. 24. szombat

HÚSZ HELYSZÍNEN TÖBB SZÁZ PROGRAM VÁR MÁTÓL HÁROM NAPON ÁT

Dátum:

Megosztás:

Monumentális tűz és fények játéka, meghökkentő manőverek az Air Show-n, gyerekparadicsom a Városligetben. Magyarország egységét, az államalapítást szimbolizáló, különleges programokból válogathatunk Szent István ünnepén.

Változik a közlekedési rend és a boltok nyitvatartása is az ünnepre tekintettel.

A hagyományok fontosak, magyarként büszkék lehetünk múltunkra, ezer éves államiságunkra. Ezt érdemes megünnepelni, egyben feltöltődni és kikapcsolódni. A Szent István Napi programok már meg is kezdődtek, Budapesten a „varázs” egészen vasárnapig tart. A megszokott programok mellett igazi csemegéket is találhatunk. A Parlamentben idén is ingyenesen megtekinthető a Szent Korona, az Antall József rakpartnál látható az 1927-ben épült Pannónia Hajó, amely a dunai hajózás békebeli idejének hangulatát idézi, a Tabánban pedig minden este a rock nagy öregjei koncerteznek.

 

Elkápráztató légiparádé a Duna fölött

Magyar Honvédség légiparádéján, ami augusztus 20-án délelőtt 9 órakor kezdődik, minden olyan gépet látni majd, amely magyar felségjelet visel. Felsorakoznak a Gripenek, a 145-ös helikopterek, az M-17 és M-24-es helikopterek, a kiképző és szállító gépek is. Mindemellett az ejtőernyős válogatott is megmutatja, hogyan képesek a lehető legkisebb felületen földet érni, legyen az a Duna partja, vagy egy adott pont a Dunán.

 

Rendhagyó produkciókkal jön a 4. Budaörsi Airshow 

Igazi programkavalkád várja a repülés szerelmeseit augusztus 21-én a Budaörsi Repülőtéren 9:00-19:00 között. Az Airshow különlegességeként a Beech Expeditor is felbukkan az égen, és a repülőtér felett alacsonyan áthúz egy Boeing 737-800-as. A rendezvényre a belépés ingyenes, az Etele térről díjmentes különjárat is indul.

Fotó: MTI

Megkóstolható az ország tortája

Ma nyit a Magyar Ízek Utcája a Várkert Bazár előtt, ahol Magyarország Tortája mellett a Szent István-napi kenyér is bemutatkozik. Emellett a magyarok lakta különböző tájegységek ételeit, különlegességeit kóstolgathatjuk.

Fotó: Illyés Tibor

Koncertezik a Mandoki Soulmates 

Ma, augusztus 19-én este 19 órakor kezdődik a Szentháromság téren a Grammy-díjas tagok sorát felvonultató Mandoki Soulmates 30 éves jubileumi koncertje. Az érdeklődők találkozhatnak a világhírű magyar zenész-producer Leslie Mandokival és olyan világsztárokkal, mint Al di Meola, Mike Stern, Richard Bona, Randy Brecker, Till Brönner vagy Tony Carey. A koncert ingyenes.

 

Megtekinthető az Aranyvonat
A Parlament közelében, az Alkotmány utcában lévő Aranyvonat kiállításon megcsodálhatjuk azt az impozáns kocsiszerelvényt, amely 1938-ban Szent István király 900. évfordulójára készült nemzeti kincsünk.

Fotó: Havran Zoltán

Csárdafesztivál a Vörösmarty téren
A Csárdafesztiválon a Vörösmarty téren különleges gasztronómiai élményekben lehet részünk, amelyet színes zenei kínálat egészít ki.

Varázsliget a gyerekeknek

A Vajdahunyad várának közelében Varázsliget lesz, ahol gyerekprogramok, mesekiállítás, herceg- és hercegnőképző programok, óriás cirkusz és még sok meglepetés várja a kicsiket.

Szabadrét Fesztivál

A piknik hangulatú Szabadrét Fesztivál elsősorban a fiatalok közkedvelt programja, ahol elektronikus zenével és nagyszerű hangulattal várják az érdeklődőket 19-én délután 16 órától 20-án este 23 óráig a Műegyetem előtt.

Utcazene Fesztivál

Az ország egyik legnagyobb ingyenesen látogatható zenei rendezvénye a népszerű Utcazene Fesztivál a Szabadság téren, ahol a széleskörű zenei kínálat mellett Food Truck Show is várja az érdeklődőket, tehát gasztronómiai élvezetekből sem lesz hiány.

 

Lehengerlő tűzijáték show zárja az estét holnap

Az idei tűzijáték show augusztus 20-án este 9 órai kezdettel a tavaly nagy sikert aratott, történetmesélő narratívát emeli magasabb szintre: ezúttal a keresztény Magyarország születésétől máig tartó ezer év krónikáját jeleníti meg, kiemelve a nemzeti értékek emlékének tanulságát és a Szent István-i örökség átadását helyezi a középpontba a gyermekek, a fiatalok, a jövő nemzedék számára. A produkció emlékeztet arra a csodára, hogy annyi nehézség ellenére is sikerült a magyarságnak megmaradni Európa szívében, ez pedig a magyar nemzet stabil értékeinek és a Szent István-i keresztény kultúra erős gyökereinek köszönhető.

Fotó: Máthé Zoltán

Akadálymentesek lesznek a rendezvények

Az ünnepség helyszíne a Nyugati tér és a Kossuth tér között közlekedő alacsony padlós 70-es és 78-as trolibusszal, valamint a 15-ös busszal közelíthető meg. A kerekesszékes vendégeknek fenntartott hely a Kossuth téren az Andrássy Gyula lovas szobor és a Parlament épülete között lesz, valamint ülőhelyek és speciális mellékhelyiségek is a mozgáskorlátozottak rendelkezésre állnak majd. A kormány még 2017-ben írt alá együttműködési megállapodást a legnagyobb fogyatékosügyi szervezetekkel. Ebben vállalta, hogy a nemzeti ünnepeken – március 15-én, október 23-án és augusztus 20-án – a fogyatékossággal élőknek is biztosítja az ünneplés lehetőségét.

 

Vigyázzunk a háziállatokra!

Országszerte több, mint 150 MOL benzinkúton érhető el olyan chip-leolvasó, amellyel a megszökött és kóbor kutyákat tudják beazonosítani és visszajuttatni a gazdiknak. A kutak a Vigyél Haza Alapítvánnyal együttműködésben segítenek azokon a négylábúakon, amik, megriadva az ünnepi hangoktól és fényektől, esetleg elkóborolnak.

Az üzletek nyitvatartási rendje

Ma minden üzlet a pénteki nyitvatartási rend szerint fogadja a vásárlókat, de figyelem! Augusztus 20-án szombaton csak a benzinkutak, virágboltok és éjjelnappali közértek lesznek nyitva! Vasárnap megint a szokásos vasárnapi nyitvatartási rend szerint vásárolhatunk.

Ilyen lesz az időjárás

Ma a koponyeg.hu előrejelzése szerint többórás napsütésre számíthatunk, majd a Dunántúlon megnövekszik a gomolyfelhőzet, néhol zivatar is lehetséges. A hőmérséklet 30 és 41 (!) fok között alakul, főként délkeleten lesz hőség. Késő estétől megerősödik az északnyugati szél.

Augusztus 20-án csökken a  hőség, 24-33 fokra melegszik a levegő és nem lesz zavartalan a napsütés, ami nem rossz hír azoknak, akik a városi programokon vesznek részt. Megélénkül és erős lesz viszont az északnyugati szél, reméljük, ez nem lesz akadálya a tűzijáték megtartásának.

Vasárnap szórványosan várható zápor, zivatar és tovább csökken a hőmérséklet, a legtöbb helyen megszűnik a hőség.

Tájékozódj, mielőtt elindulsz!

A nemzeti ünnep biztonságos lebonyolításáért felelős operatív törzs június óta rendszeresen ülésezik és ellenőrzi a Szent István-napi ünnepségsorozattal kapcsolatos teendőket és fejleményeket. A mai napon az operatív törzs keretein belül létrejött egy kimondottan az időjárással foglalkozó munkacsoport, mely folyamatosan figyelemmel kíséri az időjárási helyzet alakulását és amennyiben szükséges, dönt a szabadtéri rendezvények biztonságos megtartásához szükséges lépések megtételéről. Bármilyen, a programokban bekövetkező esetleges változásról vagy az időjárással kapcsolatos intézkedésekről a közvéleményt azonnal tájékoztatják. Tisztelettel kérnek minden érdeklődőt, hogy mielőtt útnak indulna, tájékozódjon az aktuális információkról.

Forgalomkorlátozások az ünnep miatt Budapesten

Lezárják a budai alsó rakpartot a Rákóczi híd és Margit híd között mától:

– augusztus 22-én reggel 6:00-ig,

– augusztus 22-e és 25-e között minden éjszaka 22:00 és másnap reggel 6:00 között.

·Lezárják a pesti alsó rakpartot a Lánchíd és Közraktár utca között:

– augusztus 19-ig minden éjszaka,

– augusztus 22-én éjszaka 22:00 és másnap reggel 6:00 között,

– augusztus 19-e 20:00-tól augusztus 22-én 6:00-ig folyamatosan.

·Lezárják a budavári ünnepi rendezvény miatt:

– a Tárnok utcát végig (a Dísz tér felől nem lehet behajtani a Vár területére)

– a Lánchíd utcát augusztus 22-ig 6:00–22:00-ig.

·Lezárják az Andrássy utat a Kodály köröndnél ma éjszaka 10-től hajnal 04:00-ig.

Változik a közösségi közlekedés is

·Rövidített útvonalon jár a 16A, a 116-os és a 916-os autóbusz a budai Várban:

– augusztus 22-ig egész nap a Széll Kálmán tér és a Fény utcai piac felől csak a Szentháromság térig,

– augusztus 19-20-21-én a Bécsi kapu térig lehet utazni.

– A 16-os autóbusz augusztus 22-ig módosított útvonalon, a Dísz tértől a Clark Ádám téren és a Fő utcán át a Batthyány térig közlekedik, a budai Vár belső részét és a Széll Kálmán teret nem érinti.

– A 916-os éjszakai járat augusztus 23-án hajnalig két szakaszon, megosztva közlekedik: a Széll Kálmán tér és a Szentháromság tér, illetve a Bécsi kapu tér között, valamint az Uránia és a Dísz tér között.

·Változások a Lánchíd utca környékén:

A 105-ös, a 109-es és a 990-es buszok augusztus 22-ig 6:00-tól 22:00-ig a Lánchíd utca lezárása miatt módosított útvonalon, az Attila úton közlekednek. Augusztus 22-e estig pedig:

– a 41-es villamos módosított útvonalon, a Krisztina körúton és Margit körúton jár;

– a 19-es villamos két szakaszon, a Bécsi út/Vörösvári út és a Batthyány tér, illetve Kelenföld vasútállomás és a Döbrentei tér között közlekedik.

– A 109-es busz meghosszabbított útvonalon, az Alagúton át a Dózsa György térig jár.

·Változások a Kossuth Lajos tér környékén

– Ma és holnap 18:00-tól 21:00-ig a 2-es, a 2B és a 2M villamosok a déli végállomások és a Kossuth Lajos tér (Széchenyi rakpart) között, 21:00 után a villamosok a Boráros tér végállomásig járnak.

·Változások az Andrássy út környékén a lezárás miatt

A 105-ös, a 178-as és a 979-es autóbuszok ma még éjszaka 22:00-tól hajnal 04:00-ig módosított útvonalon, a Podmaniczky utca érintésével közlekednek.

ripost

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Ma este egy romantikus vígjáték – Randiguru – videó

Albert (Kevin James), a jámbor könyvelő fülig szerelmes egy hírességbe: az elbűvölő és gyönyörűséges Allegra Cole-ba (Amber Valletta)....

Olcsóbb és teljes körű hozzáférést szeretne az Xbox Game Pass előfizetőknek a Microsoft

Csak azoknak kell a teljes árat fizetniük, akik kitartanak az Xbox-szal rivalizáló játékkonzolok mellett. Folytatódik az Activision Blizzard felvásárlásával...

Brutális állatkínzás Hajdú-Biharban: fejbe lőtt kutyát találtak – 18+

Egy budapesti állatkórházban próbálják megmenteni a püspökladányi kutyát. A püspökladányi Mancsmentő Állatvédő Egyesület a közösségi oldalán osztott meg egy...

Ahogy drágul az üzemanyag, egyre sűrűbben fordul elő, hogy a benzinkúton fizetés nélkül akarnak távozni..

Fizetés nélkül távozni nem csak a boltokból szokás, a szarkák gyakran a benzinkutakat is úgy hagyják ott, hogy...