-1.6 C
Budapest
2023. február. 8. szerda

Hungária körúti bankrablás: két halálos áldozat, a tettes nincs meg

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

Ez az ügy nagy adósságunk volt – mondta Kovács Lajos nyugállományú ezredes, a „döglött ügyek” osztályának egykori vezetője visszaemlékezve a több mint három évtizede történt, két halálos áldozatot követelő Hungária körúti bankrablásra, amely felderítetlen maradt.

Ebédelni készült Bukta Józsefné és Pátrovits Sándorné az Országos Takarékpénztár Hungária körúti fiókjában 1977. március 4-én, egy esős pénteki napon. A kikészített ételeiket azonban már nem tudták elfogyasztani, mert egy férfi a bankfiókba bejutva a pulton keresztül átugrott, és a két nőt beterelte a fiók mosdójába.

„Talán azt gondolhatták, hogy a rabló bezárja oda őket, de a férfi letérdepeltette a két alkalmazottat és mind a kettejüket tarkón lőtte”

– idézte fel a bűnügyet Kovács Lajos, aki részt vett a nyomozásban.

„A tettes 113 600 forintot vitt el, erre még ennyi év távlatából is világosan emlékszem. Akkor ez jelentős összegnek számított, mert egy havi átlagkereset kétezer forint körül volt.” Az exnyomozó beszámolt arról is, hogy negyven-ötven kollégájával együtt dolgozott az ügyön.

Kedveld és ajánld a Hirmagazin.eu Online Médiát!

„Tudtuk, hogy a rabló egy TT-pisztolyt használt, illetve volt egy cipőtalpnyomunk és egy személyleírásunk a tettesről, egy 30-40 év körüli fekete bajuszos, hosszabb hajú férfiról. Emellett az egyik szemtanú, aki a bankfiókba akart bejutni a többi kint várakozó ügyféllel együtt, látott padlógázzal elhajtani egy világoskék Zsigulit a helyszínről.”

Nem vezetett eredményre a kutatás

Kovács Lajos megemlítette, hogy a TT-pisztoly akkor igen népszerű volt, azzal rendelkeztek például a katonatisztek is. „Több ezer ilyen típusú, legálisan tartott pisztolyt vizsgáltunk meg lövéseket leadva belőlük, hogy meggyőződjünk arról, hogy a hüvelyek és a magok egyeznek-e a helyszínen találtakkal, de nem leltük meg az elkövetéshez használt fegyvert. Ezért illegálisan tartott pisztoly lehetett a rablógyilkosnál.”

Kedveld és ajánld a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Szintén nem vezetett eredményre a világoskék Zsiguli utáni kutatás, pedig az országban minden ilyen autónak utánanéztünk. „Természetesen leellenőriztük a bankfiók ügyfeleit, mivel köztük sok honvéd volt a közeli laktanya és a sok tiszti lakás miatt, és ugye az esetükben adott volt a fegyver, de semmi használhatóra nem bukkantunk. Emellett a megölt banki alkalmazottak kapcsolatrendszerét is feltérképeztük. Mindketten ötven évesek voltak, Rátkovics Sándorné egyedül élt, Bukta Józsefné pedig pedagógus férjjel és gyerekekkel.”

Egy férfit letartóztattak

Az utóbbi nő esetében a nyomozók semmi olyasmit nem találtak, ami közelebb vitt volna a tettes megtalálásához. „Rátkovics Sándorné kapcsolatai között viszont volt egy férfi, egy rendőr, aki a fóti lőszergyár parancsnoka volt. Kollégáim úgy vélték, hogy neki lett volna lehetősége arra, hogy a bűncselekmény elkövetésekor Budapesten tartózkodjon. Vele szemben azonban nem mi jártunk el, hanem az ügyészség.”

Mindenki ezt olvassa most!

Kovács Lajos elmondta, hogy kiderült, a férfi el akarta tüntetni a fegyverét, valamint, hogy hazudott az alibijét illetően, amiben része lehetett annak, hogy házas férfiként folytatott viszonyt az asszonnyal.

„A parancsnokot őrizetbe vették és le is tartóztatták, de végül bebizonyosodott, hogy ártatlan. Többen igazolták ugyanis, hogy részt vett a munkahelyén tartott elő-nőnapi bulin, így nem követhette a bankrablást.”

Évtizedekkel később meglehetett volna a tettes?

Telt-múlt az idő, és bár estek be időnként információk a rendőrökhöz a lehetséges tettesről, azt soha nem kapták el.

„A történtek után harminc évvel olyan dolgok jutottak a tudomásunkra, ami alapján nagy volt a valószínűsége annak, hogy az egyik áldozat gyerekkori, vidéken élő ismerőse követhette el a bűncselekményt. Passzolt sok minden, de már semmire sem mentünk vele, mert az illető időközben meghalt.” A bűncselekmény egyébként 1997-ben elévült.

„A nyomozás során valami miatt elmentünk a tettes mellett, és ez az ügy nagy adósságunk”

– tette hozzá Kovács Lajos.

Mindenki ezt olvassa most!

„Számomra azért is, mert az 1977-es események után 25 évvel később 2002-ben történt meg a móri bankrablás, ahol nyolcan vesztették életüket, és ezeken az eseteken kívül nem volt másik olyan bankfiókban történt rablás, amely emberéletet követelt volna.”

blikk

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Megtalálták az elveszett várost az óceán mélyén – videó

A Közép-atlanti gerinctől nyugatra, az óceán mélyén tornyok csipkézett tája emelkedik ki a homályból. Krémszínű falaik és oszlopaik kísérteties...

Újabb titkos részlet Károly király koronázásáról..

Közel harminc dal került fel a koronázást ünneplő zenei lejátszási listára: közte olyan világhírű előadókkal, mint a Beatles,...

Újszülött csecsemőt emeltek ki a romok közül, anyja életét adta a gyerekért – videó

Romok alá temetve szült egy terhes nő a pusztító szíriai földrengést követően. A közösségi médiában megosztott megrázó videó azt...

Megszólalt Kucsera Gábor titkos szeretője: “Különlegesnek éreztem magam, hogy kellek neki”

Régóta küzdöttek házasságuk megmentésével, ám végül nem jártak sikerrel. Tápai Szabina és exsportoló kedvese, Kucsera Gábor tíz év...