9.7 C
Budapest
2022. szeptember. 28. szerda

Hőstettet vitt véghez a budapesti főigazgató: egy COVID-os szívbeteg életét mentette meg maroknyi csapatával.. Köszönjük!

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

Budapest — Az egész világon csodálhatják a magyar orvosokat: a Gottsegen György Országos Kardiovaszkuláris Intézetben (GOKVI) a járvány kellős közepén mentették meg egy 85 éves, Covid-pozitív szívbeteg férfi életét!

Andréka Péter főigazgató szerint nekik mindig segíteniük kell, akkor is, amikor bárki más menekülne/ Fotó: MTI- Szigetváry Zsolt

Andréka Péter főigazgató szerint nekik mindig segíteniük kell, akkor is, amikor bárki más menekülne/ Fotó: MTI- Szigetváry Zsolt

A műtétben már nagy gyakorlatuk van, ám abban, hogy tetőtől talpig speciális védőruhába bújjanak, és csak minimális asszisztenciát vegyenek igénybe, abban eddig még nem.

– Semmi különös nincs abban, amit csináltunk, mi a gyógyításra esküdtünk fel, így csak a dolgunkat végeztük – szerénykedett a nem mindennapi teljesítményt nyújtó orvoscsoport vezetője, a kórház főigazgatója, dr. Andréka Péter. – A bácsi a kezelése alatt végig nagyon együttműködő volt, minden orvosi utasítást pontosan betartott. Már a beavatkozás előtt kiderült róla, hogy Covid-pozitív, így szerencsére mi is fel tudtunk készülni az ebből a szempontból speciális helyzetre. Szerencsére a vírusfertőzés tünetei nem igazán jöttek ki rajta, mindössze a tesztjéből tudtuk, hogy a szervezetében van a kórokozó – folytatta a világhírű szívspecialista.

Andréka Péter és csapata minimális létszámmal és teljesen beöltözve műtötték a férfit/ Fotó: GOKVIAndréka Péter és csapata minimális létszámmal és teljesen beöltözve műtötték a férfit/ Fotó: GOKVI

A beavatkozás az orvosi teamtől extra odafigyelést és előkészületet igényelt.

– Nagyon komoly védőfelszerelést öltött mindenki magára, aki a műtőben tartózkodott. Azt, hogy ez pontosan miként néz ki, a járványvédelmi előírások precízen megszabják. Ezen kívül a lehető legkevesebben voltunk a műtőben, mindössze heten.

Más esetben ilyenkor bejöhetnek kollégák és tanulók is, hogy megnézzék a beavatkozást. Ez azonban most szigorúan tilos volt. A betegen úgynevezett katéteres aortabillentyű-beültetést hajtottunk végre, amit ma már szerencsére nevezhetünk rutinbeavatkozásnak is. Mivel semmi szövődménye nem volt a páciensnek, így nyugodt szívvel haza merjük engedi a hét végén. Igazság szerint a beavatkozás miatt akár hamarabb is hazamehetett volna, de pont a Covid miatt bent tartottuk megfigyelésre. Mondtam is neki, hogy ő itt töltötte a karanténidőszakot, és nem otthon – tette hozzá a főigazgató.

A főorvos azt is elárulta, hogy náluk a vírus miatt egyáltalán nem állt meg az élet, ugyanúgy végzik a munkájukat, mint a Covid előtt.

– Mi nem mérlegelhetünk, nem húzhatjuk az időt, ide javarészben olyan betegek jönnek, akiknek minden perc számít. Az életmentő beavatkozásokat pedig nem befolyásolhatja, hogy vírus -van-e vagy nincs, nekünk csinálni kell a munkánkat. Legfeljebb tőlünk, orvosoktól kíván ez némi pluszenergiát, de ez nem számít, ha valakinek megmenthetjük az életét. Nem a bácsi volt az első olyan páciensünk, akit úgy műtöttünk meg, hogy Covid- pozitív lett a tesztje – zárta a beszélgetést az osztályvezető főorvos, aki bármit is mond arról, hogy csak a munkáját végezte, maroknyi csapatával együtt csodát tett.

248 műtétet végeztek tavaly

A tavalyi évben a GOKVI-ban 248 katéteres aortabillentyű-beültetést hajtottak végre. Az aortabillentyű szűkülete a leggyakoribb billentyűbetegség, és az idősödő társadalmakban egyre gyakoribb az előfordulása. A betegség egyetlen hatékony terápiája a csere, amit korábban nyitott szívműtéttel végeztek, most már katéterrel.

blikk

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner

Kapcsolódó hírek

A kettős tömegű lendkerék feladata és meghibásodása

A kettős tömegű lendkerék feladata és meghibásodása A kettős tömegű lendkerék feladata a motor által termelt mozgási energia tárolása...

Jevgenyij Prigozsin állítja, Ő irányítja a Wagner-csoportot..

Jevgenyij Prigozsin állítása szerint 2014. május 1-jén született meg az orosz magánhadsereg. Jevgenyij Prigozsin Kreml-közeli orosz oligarcha hétfőn hivatalosan...

Putyin: Európának tisztelnie kell Moszkvát és Minszket!

A fehérorosz elnök pedig kijelentette: Európa jövője közös Oroszországéval és Fehéroroszországéval. Az európai országoknak tisztelettel kell viszonyulniuk Oroszországhoz és...

Abonettet hív vissza a Nébih

Határérték feletti aflatoxintartalom miatt az Abonett márkájú gluténmentes extrudált kenyér 24.10.2023 minőségmegőrzési idejű és 5997148703625 EAN kódú tételét...