4.6 C
Budapest
2023. november. 28. kedd

Hosszú harc után elértünk a nagy nyitáshoz: így változik meg az életünk hamarosan..

Dátum:

Megosztás:

A járvány harmadik hullámát letörtük, lényegében le is győztük – jelentette ki Orbán Viktor reggel a Kossuth rádióban. A hétvégén minden bizonnyal elérjük az ötmilliót, jön a nagy nyitás.

Mint mondta a kormányfő, ez korszakhatár a járvány elleni védekezésben, közösségi oldalán a rádióban elhangzott szavaival ünnepelt:

Még nincs vége a járványnak, de a ma bejelentett lazítások mindenkinek reményt adnak, hogy valaha megszabadulunk a járványtól, vagy legalábbis kontrollálni tudja a világ. Az elmúlt több mint egy évben az életünk minden területén változások történtek, mindenki vágyik vissza a normális életbe. Nézzük, hogyan alakult a járvány mostanáig.

 • Magyarországon 2020 március 4-én jelentette be az első koronavírus-fertőzöttet, az első elhunyt beteget pedig március 15-én
 • A járvány eddig három hullámban tört az országra. Az első hullám, tavaly márciusban kezdődő hullám során az aktív esetek száma egészen május elejéig nőtt, meghaladta a napi 2000-et is, ezután kezdett csökkenni, ami július második feléig tartott.
 • Augusztustól robbant be a második hullám gyors emelkedésnek indultak az esetszámok. Sokkal több beteget azonosítottak, már nagyobb arányban fiatalokat is. A második hullám decemberben kezdett gyengülni.
 • A harmadik hullámot az eredeti vírusnál jóval fertőzőbb brit mutáns megjelenése hozta, 2021 február közepén emiatt újra emelkedésnek indultak az esetszámok. A harmadik hullámban minden addigi rekordot megdöntött a kórházban ápolt személyek száma.
 • A járvány megjelenése után, tavaly március 11-én országos veszélyhelyzetet hirdettek ki, amellyel különleges jogrend lépett életbe Magyarországon: a békétől, az állami működés általános szabályaitól eltérő időszak. Ahogy a világ legtöbb országában történt, Magyarországon is az emberek mindennapi életét korlátozó intézkedéseket vezettek be, amelyeket csak fokozatosan oldottak fel.
 • Az első Covid-védőoltás az Európai Unióban december végére vált elérhetővé, így december 26-án, egy időben a többi EU-tagállammal, Magyarországon is megkezdődött az oltások beadása. Az oltás ingyenes és önkéntes volt. Februárban az EU-ban elsőként Magyarországon orosz és kínai gyártmányú védőoltásokat is alkalmazni kezdtek. Így jutottunk el a mostani átoltottságig.

Fokozatosan történt az újraindulás. Összeszedtük, hogyan jutottunk el a hamarosan következő negyedik lépésig, ami már szinte szabadságnak, normális életnek nevezhető, az elmúlt több mint egy évhez képest legalábbis biztosan:

 1. Április 6-án a beoltottak száma elérte 2,5 milliót. Változott a kijárási tilalom ideje este 10 óra és reggel 5 óra közé, az addig zárva tartó üzletekben a négyzetméter-alapú szabályok léptek életbe, emellett kinyithattak a fodrászatok, és más szolgáltatók.
 2. Április 24-én elértük a 3,5 milliós átoltottságot. Ez volt a terasznyitás ideje. Emellett a kijárási tilalom este tizenegy órára módosult, és a boltok is hosszabb ideig lehetnek nyitva. A terasznyitás után tömegek lepték el a vendéglátósokat.
 3. Április 30-án a 4 milliós beoltottság után jöttek az újabb lazítások, amik főként csak a védettségi igazolvánnyal rendelkezőkre vonatkoznak. Akinek van az mehet étterembe (a belső termeibe is), szállodákba, moziba, színházba, múzeumba vagy konditerembe is. A maszkhasználat szabályok nem változtak, a védettségi igazolvánnyal rendelkezőknél sem: hordani kell mindenhol!
 4. Május 21-én a miniszterelnök bejelentette, hogy a hétvégén minden bizonnyal elérjük az ötmillió beoltottat és már csak kevés korlátozó intézkedés marad hatályban. Fontos azért, hogy a védettségi igazolvány nélkül továbbra sem lehet bármit csinálni.

Tehát pár nap múlva szinte visszakapjuk a normális életünket. Ezeket a korlátozó intézkedéseket oldja fel a kormány:

 •  Megszűnik a kijárási tilalom
 • Az üzletek kötelező zárási időpontja megszűnik
 • Eltörlik a közterületi maszkviselési kötelezettséget
 • Szabad a sport a közterületeken
 • A magán és családi rendezvények 50 főig tarthatóak
 • Lakodalmak 200 főig tarthatóak
 • A szállodákban, éttermekben családi rendezvények elkülönítve tarthatók
 • Zárt téri rendezvény továbbra is védettségi igazolvánnyal rendelkezők számára tartható
 • Szabadtéri rendezvény 500 főig tartható, illetve ismét lehet tüntetni
 • Zenés, táncos rendezvények csak védettségi igazolványokkal látogathatók
 • A 18 év alattiak beoltva felnőtt kísérete nélkül is mehetnek például moziba

A járvány még nem tűnt el, de az oltások miatt a harmadik hullám elvonulóban van – hangzott el a mai operatív törzs tájékoztatón is. Galgóczi Ágnes elmondta, hogy a www.eeszt.gov.hu oldalon még mindig lehetőség van oltási időpontfoglalásra, az oltásra várók Pfizer-, kevés AstraZeneca-, Szputnyik, illetve Sinopharm-vakcinára jelentkezhetnek. Arra kérte azokat, akik még regisztráltak, tegyék meg, és éljenek az oltás lehetőségével.

Bár a szabályok eltörlése jó hír a járvány elleni harcban, a vírus még köztünk van. Galgóczi Ágnes is arról beszélt, hogy a pünkösdi hétvégén számos kültéri programot lehet szervezni, de azért felhívta a figyelmet a higiénés szabályok fontosságára, arra, hogy mindenki csak egészségesen menjen közösségbe, és kültéren is meg kell tartani a másfél méteres távolságot, a kézhigiénés, a köhögésre, tüsszentésre vonatkozó szabályokat.

blikk

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

L-arganin és lehetőségeinek kiaknázása az edzésnél

Az emberi test különböző fiziológiai funkcióinak széleskörű spektrumáért felelős fehérjék fontos alkotóeleme. Ugyancsak ismert a nitrogén-oxid prekurzoraként – ami...

A 35 legérdekesebb TikTok statisztika 2023-ban

2016-ban indult és azóta felforgatta a közösségi média világát. Világszerte 3 milliárd letöltés Magyarországon pedig már több, mint...

Harry herceg ultimátumot adott a királynak..

Harry herceg állítólag egy komoly kérdést tett fel apjának, III. Károly királynak Archie hercegről és Lilibet hercegnőről, hogy rávegye a...

Veszélyes az iPhone egyik újdonsága – már a rendőrök figyelmeztetnek

Az iOS új funkciója akkor is működik, ha a használója nem is tud róla. Veszélyes lehet az iPhone-ok egyik...