7.1 C
Budapest
2022. december. 6. kedd

Migránsok százai bolyonganak Ausztriában

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

forrás: MTI

Szerbián nem enyhül a migrációs nyomás, Horvátország segítséget kér az uniótól. Az osztrákok kétezer fővel emelnék a rendőri állományt. Szlovénia közölte: legfeljebb 2500 migránst tud fogadni naponta. Megnyitották a Röszke-Horgos közúti átkelőt.

Óráról órára változik Ausztria befogadóképessége 

Óráról-órára változik Ausztria befogadóképessége – mondta Johanna Mikl-Leitner osztrák belügyminiszter, aki arról is beszélt, hogy a hatóságok elsődleges célja a közbiztonság és a rend fenntartása Ausztriában.

Mikl-Leitner szerint a Spielfeldnél kialakult helyzet jól mutatja, hogy ha emberek ezrei Németországba akarnak menni, akkor még rendőri intézkedéssel sem tartóztathatók fel.

A miniszter ugyanakkor nem utalt arra, hogy Spielfeld és a szlovéniai Sentilj között lezárták volna a határátkelőt.

Johanna Mikl-Leitner aláhúzta: Ausztria befogadóképessége a németországi lépésektől és az osztrák szálláshelyek számától függ.

Orbán-Rajoy-megbeszélés: az EU külső határait meg kell védeni 

Az európai migrációs válságról egyeztetett Orbán Viktor magyar és Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök, akik egyetértettek abban, hogy az Európai Unió külső határait meg kell védeni – közölte a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője.

Havasi Bertalan tájékoztatása szerint Orbán Viktor az Európai Néppárt madridi csúcstalálkozójának helyszínén folytatott kétoldalú megbeszélést a spanyol kormányfővel.

Nem enyhül a migrációs hullám Szerbiában

Délután 4500 migránst regisztráltak a szerb-macedón határ melletti Presevóban, és a szerb-horvát határra is legalább ötezren érkezhetnek a nap folyamán, Szerbián az idén mintegy 260 ezren haladtak át.

Aleksandar Vulin szerb szociálisügyi miniszter közölte, hogy eddig 124 olyan gyermeket találtak a migránsok között, akik egyedül, szülői felügyelet nélkül tartottak Nyugat-Európa felé. A szerbiai közszolgálati televízió beszámolója szerint a tárcavezető hozzátette: a dokumentumok nélkül utazó migránsok esetében nagyon nehéz eldönteni, hogy a gyermekek kihez tartoznak, és mi a legjobb megoldás, ha felügyelet nélkül utazó gyereket találnak: védelembe venni Szerbiában, vagy hagyni, hadd menjen tovább, és talán újra találkozhat a családjával.

A hideg és csapadékos idő ellenére a szerbiai befogadóközpontok üresek, a migránsok ugyanis igyekeznek minél hamarabb eljutni célországukba, elsősorban Németországba. Az időjárás mellett útjukat a szerb-horvát határon történő várakozás lassítja, a horvát hatóságok ugyanis csak kisebb csoportokban engedik be őket országukba.

Orbán Viktor: ha másoktól várjuk a megoldást, akkor kiszolgáltatottá válunk

(16.45) Az otthonukat elhagyók és Európába indulók áldozatok, de ez nem jelentheti azt, hogy magunkat is áldozattá tesszük – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök az Európai Néppárt madridi kongresszusán. A kormányfő hangsúlyozta: az európai kereszténydemokrata felfogás nem tűr meg semmilyen muzulmánellenes politikát, a muszlim hit, amelyet becsülünk és tisztelünk, nem felelős e népvándorlás alapvető okaiért.

Ha az Európai Unió nem tudja megvédeni a határait a Balkán keleti kapujának számító Görögországnál, akkor a térség nyugati kapujánál kell azt megtenni, Magyarországnál és Szlovéniánál – jelentette ki. Kiemelte, hogy Törökország fontos stratégiai partner, azonban ha másoktól várjuk a megoldást, akkor kiszolgáltatottá válunk. “Ha ezt nem akarjuk, akkor meg kell védenünk a határainkat” – hangsúlyozta a miniszterelnök, aki szerint korlátlan a népvándorlásban részt vevő emberek utánpótlása.

Migránsok kitörtek a spielfeldi táborból

Lezárták a határt az osztrák hatóságok a szlovéniai Sentilj és az ausztriai Spielfeld között, miután több ezer migráns kitört a Spielfeldnél, a két határállomás között, az úgynevezett senki földjén kialakított tranzittáborból, és sokan gyalog elindultak Ausztria belseje felé.

A határátkelőt az osztrák hadsereg teherautókkal zárta el, és a menekültek a határátkelő területén ülnek, illetve fekszenek a földön arra várva, hogy átengedjék őket Ausztriába – jelentette az MTI tudósítója a helyszínről.

A helyszínre érkezett az osztrák belügyminiszter, Johanna Mikl-Leitnert, és Spielfeldre várják Gerald Klug osztrák védelmi minisztert is.

Horvátország uniós segítséget kér

A horvát kormány csütörtöki ülésén jóváhagyta Horvátország Állami Mentési és Védelmi Hivatalának (DUZS) azt a kérését, hogy az Európai Bizottság veszélyhelyzet-reagálási központján keresztül eszközbeli támogatásért forduljon az Európai Unióhoz a menedékkérők áradatának kezeléséhez. Ranko Ostojic belügyminiszter a kormányülést követően újságíróknak azt mondta, az eszközlistát folyamatosan frissítik attól függően, hogy a terepről milyen igények érkeznek. A DUZS általános listáján egyebek között 1000 katonai sátor, 100 konténerház, 20 szaniter konténer, 100 elektromos melegítő, 1000 összecsukható és 500 emeletes ágy, 2500 hálózsák, 30 ezer pokróc, továbbá 1000 gumicsizma szerepel.

migránsok ezreiMigránsok az osztrák-szlovén határ közelében

Migránsok százai bolyonganak Ausztriában

Migránsok százai bolyonganak Ausztria déli részén, a Leibnitzet a szlovéniai Sentilj várossal is összekötő B67-es úton – jelentette az osztrák sajtó. Helyszíni beszámoló szerint a menedékkérők azt mondják, Németországba akarnak menni, és kérdezgetik, hogy az milyen messze van, és mennyi idő alatt lehet odaérni. A tolmácsok próbálják nekik angolul elmagyarázni, hogy Németország több száz kilométerre fekszik onnan, és több napba vagy akár egy hétbe telhet, míg gyalog elérnek odáig. Az osztrák vasúttársaság közlése szerint a Sentilj-Spielfeld-Leibnitz vonalon bizonytalan időre leállt a vonatközlekedés csütörtök délelőtt, mivel a menekültek a síneken gyalogolnak. A társaság pótló buszokat indított.

lezárták az utat Ausztriába a menetelő migránsok miatt

 

Emelnék az osztrák rendőrök számát

(14.30) Kétezer fővel kell megemelni a rendőri állományt – mondta az osztrák belügyminiszter a Kronen Zeitung osztrák lapban csütörtökön megjelent nyilatkozatában. Johanna Mikl-Leitner úgy vélte, hogy a hetek óta tartó kemény munka után az osztrák rendőrség elért teljesítőképessége határához. A politikus szerint az állománynövelésre azért van szükség, hogy garantálni tudják az ország biztonságát. A hatóságok nem hivatalos becslése szerint Ausztria déli határszakaszán lévő Spielfeld átkelőnél jelenleg 3-4000 migráns tartózkodik, az ausztriai Leibnitz és a szlovéniai Sentilj sárost is összekötő B67-es úton pedig migránsok százai bolyonganak.

migránsok
(MTI/EPA/Erwin Scheriau)

Megnyitották a Röszke-Horgos közúti átkelőt

(12.11) Pintér Sándor magyar és Nebojsa Stefanovic szerb belügyminiszter csütörtökön újra megnyitotta a Röszke-Horgos közúti határátkelőhelyet. Pintér Sándor közölte, a régi röszkei átkelő újranyitásával Magyarország és Szerbia között valamennyi közúti határátkelőhely működik. A magyar belügyminiszter emlékeztetett arra, hogy szeptember 16-án ennél az átkelőnél próbáltak meg illegális bevándorlók Magyarország területére betörni. Ezt közös erővel sikerült megakadályozni, az akkori rombolás okozta károkat pedig helyrehozni.

Megkéseltek egy férfit

(12.10) A reggeli órákban a rigonce-harmicai határátkelő közvetlen közelében, ahol több mint ezren várnak arra, hogy belépjenek Szlovéniába, nézeteltérés történt a zöldhatáron a szlovén oldalra már átjutott migránsok között, és az egyik férfit megkéselték. Az incidenst Alenka Drenik szlovén rendőrségi szóvivő is megerősítette. A megszúrt férfit kórházba szállították, két illegális bevándorlót pedig őrizetbe vett a rendőrség.

Szlovénia elszállítja a migránsokat a dobovai ideiglenes táborból

(11.07) A szlovén hatóságok csütörtökre virradó éjjel és csütörtök délelőtt elszállították a Dobova településen kialakított ideiglenes táborból azokat a migránsokat, akik szerdán azért tüntettek, hogy átjussanak Ausztriába.  A menekültek, akik közül sokan a zöldhatáron át érkeztek Horvátországból Szlovéniába, azt követően demonstráltak, hogy szerda hajnal óta várakoztak a szabad ég alatt az egyre hidegebb időben. A dobovai táborban ugyanis “spártaiak” a körülmények, az infrastruktúrát csupán néhány mobil vécé jelenti. A menekültek – főleg fiatal férfiak – azt kiabálták, hogy “SOS”, illetve Ausztria és “Segítsetek rajtunk” feliratú német nyelvű táblát tartották a magasba.

A helyszínen hatalmas volt a készültség, a rendőrök mellett páncélozott csapatszállító járművekkel jelen voltak a szlovén hadsereg katonái is, de incidensre nem került sor.

Horvátország egyre több migránst szállít a szlovén határra

(10.40) Jóllehet Szlovénia közölte, legfeljebb 2500 migránst tud fogadni naponta, Horvátország ezt nem tartja tiszteletben, és folyamatosan szállítja az illegális bevándorlókat a szlovén zöldhatárra – jelentette a szlovén sajtó. A horvát belügyminisztérium legfrissebb adatai szerint szeptember közepe, a magyar-szerb zöldhatár lezárása óta 214 ezer 474 illegális bevándorló lépte át a szerb-horvát határt.

(MTI/EPA/Antonio Bat)

Az eddigi legnagyobb csoport érkezett Szlovéniába

(8.40) Az eddigi legnagyobb migránscsoport érkezett csütörtök hajnalban Szlovéniába, a rendőrség becslése szerint két-háromezer ember lépett be Horvátországból a rigoncei átkelőhelynél. Szlovénia rendőrségének létszámbeli megerősítését kérte az Európai Uniótól. Szerda este 1500 migráns érkezett a Rigoncétól északkeletre lévő bizeljskói átkelőhöz, őket a dobovai befogadóközpontba irányították. A hajnalban érkezett nagy csoport egyelőre Rigonce környékén marad.

Szerdán negyven embert fogtak el a rendőrök

(8.01) Szerdán 0 órától éjfélig 39 embert fogtak el a rendőrök tiltott határátlépés miatt – közölte honlapján a rendőrség csütörtökön. Három emberrel szemben közokirat-hamisítás miatt indult büntetőeljárás – írta az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálata.

migránsokIllegális bevándorlók melegednek egy tábortűz mellett a görög Leszbosz-sziget partján Szkála Szikaminiász közelében 2015. október 22-én. (MTI/AP/Szanti Palaciosz)

Oroszország és Törökország szerepe

(7.47) A külgazdasági és külügyminiszter Moszkvában és Ankarában folytatott tárgyalásait is uralta a migrációs válság ügye. Szijjártó Péter csütörtök reggel az M1 aktuális csatornán elmondta: a kiváltó okok kezelésében Oroszország az egyik fő szövetséges, ugyanis jelentős szerepe van a szíriai konfliktus kezelésében. Hozzátette: Törökország ugyancsak “kulcsország” a migrációs nyomás kezelésében. A miniszter azt mondta: a hivatalos adatok szerint 2-2,5, nem hivatalosan akár 4,5-5 millió menekült is élhet Törökországban, így az ország “fantasztikus” teljesítményt nyújt. Ezért is javasolták, hogy az Európai Unió vegye át a törökországi menekülttáborok finanszírozását – fejtette ki a miniszter, de hozzátette: hasonló segítséget kell nyújtani: a jordániai, libanoni, iraki menekülttáboroknak is.

Egyetértés a külső határok védelmében

(2.22) Egyetértettek az Európai Unió külső határainak védelmében a migrációról szóló vitában felszólalók az Európai Néppárt madridi kongresszusán. A résztvevők sürgősséggel olyan határozatokat fogadtak el, amelyekben közös európai választ sürgetnek, és az oltalomra szorulók megsegítésére is felszólítanak. Dimitrisz Avramopulosz, az Európai Bizottság migrációs ügyekért felelős tagja az elmúlt egy évre visszatekintve azt mondta, “csalódottnak érzi magát” azért, ahogyan az Európai Bizottság kezdetben a migráció ügyét kezelte. Ezt szerinte most javítani és tökéletesíteni kell. Európa nem volt felkészülve egy ilyen méretű migrációs válságra – jelentette ki. A görög biztos úgy vélte: eleinte tévesen, egyes országokat érintő problémaként kezelték a kérdést, miközben azt globális szemszögből kell vizsgálni. A tagállamok nem viselhetik egyedül a felelősséget a határok védelméért – mondta Avramopulosz, és kitért arra is, hogy vannak olyan országok, amelyeknek szükségük lenne az unió segítségére, de mégsem kérik.

Esteban González Pons, az EPP parlamenti frakciójának spanyol alelnöke hangsúlyozta: nem a menekültek és a migránsok jelentik a fő problémát, hanem a háború, az éhínség és a szegénység, ezért ezeket az okokat kell megszüntetni. A jó hír, hogy kezünkben van a lehetőség, hogy ezeket megoldjuk, a rossz, hogy nem vesztegethetjük az időt – mondta.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia

Kapcsolódó hírek

Itt a döntés: Timi nyerte el Árpa Attila szívét! A Nagy Ő miatt akár gyereket is vállalna a műsor győztese

Három hét után meghozta a végső döntést Árpa Attila. A Nagy Ő hétfői, utolsó adásban már csak két hölgy...

Figyelem! Lőfegyver lehet a TOP-listás körözött személynél! – Ne próbáljátok meg feltartóztatni, hívjátok bármelyik rendőri számot!

Hazai-, európai- és nemzetközi elfogatóparancs van érvényben a nagyon veszélyes rabló, Sütő Ferenc ellen. Forrás és nyitókép: police.hu Hirmagazin.eu

Vlagyimir Putyin kitiltotta az orosz médiából az „LMBT-propagandát”

Vlagyimir Putyin orosz elnök aláírta azt a törvénymódosítás-csomagot, amely megtiltja az a médiában az LMBT-aktivistáknak a nemi átalakítással...

Hétfő esti szamba – Brazília fesztivált rendezett Dél-korea ellen

Brazília már fél óra után eldöntötte a mérkőzést Dél-Korea ellen. A Selecao ellenfele a negyedöntőben Horvátország lesz péntek...