21 C
Budapest
2023. június. 4. vasárnap

Horogra akadt a Camorra keresztanyja, a „madrina”..

Dátum:

Megosztás:

Ismét elkapta az olasz rendőrség Maria Licciardit, aki egykor Olaszország harminc legkeresettebb bűnözője közé tartozott.

A hetvenéves nő a gyanú szerint a nápolyi Camorra maffiaszervezet egyik klánjának, a Licciardi családnak volt a feje.

A madrina – azaz keresztanya, ahogy közvetlen környezete nevezte – szombaton a római Ciampino repülőtéren akart felszállni a spanyolországi Málagába tartó járatra, hogy meglátogassa ott élő lányát.

A Nápoly Scampia és Secondigliano külvárosában tevékenykedő klánt Maria bátya, Gennaro Licciardi alapította, aki még 1994-ben meghalt a börtönben.

Az alacsony termete miatt La Piccolettának (Kicsikének) is hívott nőt a nemzetközi sajtó beszámolói szerint tipikus maffia-bűncselekményekkel vádolják: bűnszervezethez való tartozás, kábítószer-kereskedelem, prostitúció, zsarolás, korrupció, lopott pénz elfogadása, árverési csalás vagy éppen állami megbízások elcsaklizása.

A cselekményeket más Camorra klánokkal együtt, kartellben hajtották végre. Az intézkedő rendőrök szerint Maria Licciardinak még a szeme sem rebbent, amikor őrizetbe vették.

Luciana Lamorgese olasz belügyminiszter üdvözölte az akciót, amelyet a nápolyi ügyészség rendelkezésére hajtottak végre. Licciardit egyébként nem először kapták el, kétéves bujkálás után már 2001 júniusában letartóztatták, s nyolc évre elítélték. 2009-es szabadulása után, a feltelezések szerint, ténylegesen is átvette a „családi vállalkozás” vezetését.

Az idő tájt a keresztanya az egyik győztese volt a klánok közti véres csatározásoknak, amelyek az utcákon szétszórt hullákkal szinte naponta rettegésben tartották Nápoly lakosságát. A városi rendőrség 2019 júniusában indított átfogó offenzívát a maffia ellen, aminek során több mint 120 klántagot tartóztattak le, s mintegy 130 millió euró értékű készpénzt és vagyontárgyat koboztak el. A razziákban több Camorra-tag feleségét is lekapcsolták, Maria Licciardinak azonban sikerült elmenekülnie.

A bűnszervezetek villámgyorsan képesek reagálni a világ változásaira, ez alól nem kivétel az olasz maffia sem, az utóbbi néhány év fejleményei jól mutatják ezt. A bevándorlási hullámot is hamar meglovagolták; különösen azokat az illegális migránsokat használják ki, akik kikerülték az állami védelmet vagy már nem állnak alatta. Mivel papírok, pénz és munka nélkül nehéz boldogulni, a bűnözőcsoportok arra kényszerítik őket, amire szinte csak akarják. Az „agrármaffia” például rabszolgasorban, éhbérért dolgoztatja őket látástól vakulásig Olaszország bőven termő vidékein, a zöldségföldeken vagy a gyümölcsösökben.

2019-es adatok szerint az agrármaffia 27,5 milliárd euró bevételre tett szert a migránsok kizsákmányolásával, s becslések szerint ez az összeg évente tíz százalékkal nő.

A menedékkérők kihasználásának másik módja, hogy drogfutárnak használják vagy prostitúcióra kényszerítik őket. E tevékenységben az olasz maffia egyre gyakrabban összejátszik nigériai bűnözőcsoportokkal, amelyek különféle mesékkel már Afrikában megszervezik a menekültek Európába juttatását. Vagy ha nem ott, az olaszországi migránstáborokban „toboroznak” munkaerőt az illegális bevándorlók között.

Jövedelmező a koronavírus-járvány okozta felfordulás kihasználása is, például a vakcinák eltulajdonításában és illegális terítésében. Jól mutatja ezt, hogy a már beoltott olaszok tekintélyes hányada soron kívül kapta meg az oltást. Azonban nemcsak a hétköznapi piti csalók vannak a szabálysértők hosszú listáján, hanem politikusok, kormányzók, ügyészek, bírók és újságírók is. A visszaélések aránya kiemelkedően magas Szicília, Calabria, Campania és Valle’Aosta tartományban, ahol közismerten nagy befolyásuk van a lakosságra az olyan maffiacsoportoknak, mint a ’Ndrangheta és a Camorra, így nem kizárt, hogy szerepük van a vakcina terítésében is.

Borítókép: Szíciliai rendőrök őrködnek Corleone városa előtt. Fotó: Tony Gentile

magyarnemzet

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia

Kapcsolódó hírek

Hazánkba is megérkeztek a Pokol Angyalai (Hell’s Angels) motorosklub tagjai

Az Egyesült Államok a társaságot bűnözők bandájaként tartja számon. A világ minden tájáról jönnek a tagok, akik hazánktól...

Videón az M1-esen át menekülő őz, amely egy tatabányai kertben talált menedéket

Őzet találtak egy családi ház kertjében Tatabányán pénteken. Az állat kilométerekről, az M1-es autópályán át kóborolhatott el idáig. Az M1-es...

Sorsfordító kijelentést tett Volodimir Zelenszkij

Ukrajna készen áll a rég várt ellentámadás megindítására, hogy visszafoglalja az Oroszország által megszállt területeket – közölte az ukrán...

Itt vannak az új hulladékgazdálkodási rendszer díjai

Megismerhetők azok a díjak, amelyeket alkalmazni kell az energiaügyi miniszter rendelete alapján a július 1-jétől hatályos hulladékgazdálkodási rendszerben. A...