-1.3 C
Budapest
2023. február. 9. csütörtök

Horgászok, figyelem: ezt jó, ha mindenki tudja a jegyekről és a fogási naplóról

Dátum:

Megosztás:

A világjárvány óta egyre népszerűbb sport Magyarországon a horgászat, ami mára az egyik legkedveltebb szabadidős tevékenység lett.

Ennek köszönhetően a MOHOSZ is, és az egyes vízterületek kezelői is, emeltek a vízterületi jegyek árain, illetve emelkedett az éves horgászengedély díja is.

A díjak megfizetése alól továbbra is mentesül minden gyermek, értelmi fogyatékos, az állapotát igazoló okmányokat benyújtó mozgásszervi vagy hallási fogyatékos, vak vagy gyengénlátó, illetve minden 70. életévét betöltött személy. Nekik továbbra is csak a fogási napló 500 Ft-os díját kell megfizetniük.

Az állami horgászjegy és fogási napló összevont díja, valamint az Egységes Szövetségi Hozzájárulás (ESZH) díja egyaránt 5500 Ft-ra emelkedett idén.

Ennek fényében a 2023-as éves horgászjegy és fogási napló, ami már egyben van, és minden egyéb illeték, összesn 15.900.- Ft akkor, ha nincs mellette vízterületen horgászás jogának díja.

emelkedett a horgászjegy ára. hirmagazin, név nélkül
Emelkedett a horgászjegy ára. Hirmagazin.eu

Ha van, a díjak így alakulnak:

A MOHOSZ által kiadott felnőtt, teljes árú összevont területi jegyek közül a több, mint 100 vízterületre érvényes országos viszonylatú 98 ezer, a hazai Duna szakaszokra és a Dunába befolyó vizekre érvényes 64 ezer, a hazai Tisza szakaszokra és a Tiszába befolyó vizekre szóló pedig 69 ezer forintba kerül.

A gyermekek részére továbbra is kiváltható éves országos területi jegy – mely még a felnőtt jegyeknél is több vízterületre érvényes -, jelentős kedvezménnyel, mindössze 3000 forintba kerül.

A 2022-es fogási napló leadása:

A fogási naplót késve (2023. február 28. napját követően), vagy nem megfelelően kitöltött állapotban leadó, illetve nem leadó horgászok az új állami horgászjegyet csak emelt áron válthatják ki, amely a felnőtt horgászok esetében 10 500 Ft-os (állami jegy kétszerese és a fogási napló díja) összeget jelent.

A horgászkártya

Akinek még nincs horgászkártyája, annak online a https://horgaszjegy.hu honlapon lehet regisztrálni. A regisztrációs folyamat lezárása után kerülhet sor a Magyar Horgászkártya igénylésére.

Így néz ki a horgászkártya, sok vízterületen, ahol van halőrház, korábban a horgászat megkezdésével le kellett adni a horgászengedélyt, ma már elég leadni a horgászkártyát is.

20230122 204941
Ízy néz ki a horgászkártya. Hirmagazin.eu

A sikeres regisztrációt követően csak annak nem kell horgászkártyát is igényelnie, aki az adott naptári év december 31-ig nem tölti be a 15. életévét, külföldi állampolgár vagy a 90 napig érvényes turista állami horgászjeggyel szeretne horgászni.

Mindenki más számára a horgászkártya egy kötelező horgászokmány, amelyet a horgásznak a horgászatkor magánál kell tartania, melynek legfőbb funkciója a horgász információs rendszerben való azonosítás.

A horgászkártya igénylésének díja az öt éves érvényességi időre jelenleg változatlanul 2200 Ft. A Magyar Horgászkártya 2019. január 1-jét követően váltotta ki a korábbi papíralapú horgász igazolványt, majd a kapcsolódó szövetségi elektronikus alkalmazásokkal fokozatosan egyszerűbbé és gyorsabbá, valamint átláthatóbbá teszi az ügyintézést és az adminisztrációt, így az állami- és a területi horgászjegyek kiadását is.

A horgászkártya mögötti nyilvántartás segítségével fokozatosan az összes eddigi további papíralapú horgászokmány és dokumentum kiválthatóvá válnak.

A horgászkártya a régi papíralapú horgászigazolványt váltotta ki. Ez volt.

emelkedett a horgászjegy ára. hirmagazin, név nélkül
A régi, papíralapú Horgászigazolvány. Hirmagazin.eu

Magyar Országos Horgász Szövetség főigazgatója elmondta, eddig mintegy 870.000 fő regisztrált horgászként a HORINFO szakrendszerben.

Azonban ettől a számtól sokkal több a horgász, és vélhetően a számuk drasztikusan emelkedni fog , mert igaz, nem olcsü sport, de még így is lényehesen olcsóbb pl. a vadászatnál ls a lovaglásnál. Hirmagazin.eu

Források: MOHOSZ, agrarszektor, “kútfő”

Bognár Géza, Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Mindkét lábát amputálni kellett az olimpiai bajnoknak

Mindkét lábát amputálni kellett a korábbi orosz műkorcsolyázó Roman Kosztomarovnak, aki 2006-ban jégtáncban téli olimpiai aranyérmet szerzett. A többszörös...

Nagyon rossz irány: az ukránok orosz területek célbavételét emlegetik, az oroszok ultimátumot adtak az USA-nak

A Mandiner is megírta: az oroszok ultimátumot adtak az USA-nak. „Az orosz félnek nem áll szándékában eltűrni az amerikai nagykövetség...

Az EP-jelentéstevője szerint Magyarország veszélyt jelent az EU-ra a nagy orosz befolyás miatt

Gwendoline Delbos-Corfield francia zöldpárti politikus szerint Magyarország veszélyt jelent az EU-ra a nagy orosz befolyás miatt. Szerinte a magyar...

Megtalálták az elveszett várost az óceán mélyén – videó

A Közép-atlanti gerinctől nyugatra, az óceán mélyén tornyok csipkézett tája emelkedik ki a homályból. Krémszínű falaik és oszlopaik kísérteties...