-1.1 C
Budapest
2023. február. 8. szerda

Honnan származik az adventi koszorú?

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

Az adventi időszakban az emberek befelé fordulnak, ugyanakkor többet törődnek egymással. Az adventi gyertyagyújtás napjainkra a családi áhítat szokásává vált – mondta az InfoRádiónak Tátrai Zsuzsanna néprajzkutató.

Az utóbbi évtizedekben szokássá vált az adventi koszorú készítése. Ennek eredete a 19. század harmincas éveire vezethető vissza, amikor egy evangélikus lelkész készítette az első – azóta jelképpé vált – karácsonyi kelléket egy fiúárvaházban – magyarázta a néprajzkutató.

A lelkész koszorúján még nem négy gyertya sorakozott, az adventi időszak minden napjára jutott gyújtani való. Majd a 20. és 21. század fordulóján a virágüzletek kezdték el propagálni a virágkoszorút, ami rendkívül népszerűvé vált, a gyertyagyújtás pedig közösségi alkalom lett.

A kutató – néhány éve elvégzett – kérdőíves kutatásából kitűnik, hogy az adventi koszorú körül családi áhítat alakul ki. Az karácsonyi ünnep közeledtével az emberek befelé fordulnak, ugyanakkor többet törődnek egymással.

 

Régi hagyomány szerint az adventi időszakban az emberek házról házra jártak köszönteni egymást, ilyenkor készültek fel a kántálásra és a betlehemezésre.

Egy újra feléledt népi vallási szokás szerint kilenc napon át járnak egymás otthonához, ahol Krisztus-szobrot vagy -képet helyeznek el oltárszerűen, ez előtt imádkoznak és énekelnek.

A katolikusoknál máig szokás a hajnali rorátékra járás. Az adventi időszakban tilos volt lakodalmat és táncmulatságot tartani, de mégis az egyik legközösségibb időszakká vált.

 

Ebbe az időszakba ágyazódik – kissé elkülönülve – a Mikulás-várás is, melynek szintén megvannak az ősi hagyományai – hangsúlyozta Tátrai Zsuzsanna.

A Dunántúlon még a múlt században is élt a Láncos Miklós szokása, amikor a legények bekormozott arccal és lánccsörgetéssel riogatták a lányokat és a gyerekeket.

Az év ezen szakában hosszabbak az éjszakák és rövidebbek a nappalok, az emberek pedig a sötétben jobban féltek mindenféle ártó hatalomtól, ez ellen próbáltak védekezni például a zajkeltéssel.

Az Adventi koszorú készítése: 

Forrás: inforadio.hu

Képek: Hirmagazin.eu, agraroldal, balkonada, szinesotletek, lifeandtrend

Video: youtube

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia

Kapcsolódó hírek

Mindkét lábát amputálni kellett az olimpiai bajnoknak

Mindkét lábát amputálni kellett a korábbi orosz műkorcsolyázó Roman Kosztomarovnak, aki 2006-ban jégtáncban téli olimpiai aranyérmet szerzett. A többszörös...

Nagyon rossz irány: az ukránok orosz területek célbavételét emlegetik, az oroszok ultimátumot adtak az USA-nak

A Mandiner is megírta: az oroszok ultimátumot adtak az USA-nak. „Az orosz félnek nem áll szándékában eltűrni az amerikai nagykövetség...

Az EP-jelentéstevője szerint Magyarország veszélyt jelent az EU-ra a nagy orosz befolyás miatt

Gwendoline Delbos-Corfield francia zöldpárti politikus szerint Magyarország veszélyt jelent az EU-ra a nagy orosz befolyás miatt. Szerinte a magyar...

Megtalálták az elveszett várost az óceán mélyén – videó

A Közép-atlanti gerinctől nyugatra, az óceán mélyén tornyok csipkézett tája emelkedik ki a homályból. Krémszínű falaik és oszlopaik kísérteties...