17.5 C
Budapest
2023. október. 3. kedd

Holnap szigorú óvintézkedésekkel elkezdődik az érettségi

Dátum:

Megosztás:

Holnap kezdődnek az érettségi vizsgák a tavalyihoz hasonló szabályokkal. A diákok a lehető legnagyobb biztonságban lesznek az iskolákban, a pedagógusokat pedig már korábban, április elején beoltották, az intézményeket fertőtlenítették.

Az iskolákba való belépés előtt kötelező lázmérés lesz, a termekben egyszerre maximum tíz diák lehet majd. Idén sem lesznek szóbeli vizsgák, néhány különleges esetet kivételével, a nyelvvizsgák pedig a szóbeli rész nélkül is érvényesek lesznek.

Az Operatív Törzs arra kéri az érettségizőket, ezekben a napokban különösen vigyázzanak magukra, tartsák be a védelmi intézkedéseket, ne menjenek a megnyitott szórakozóhelyekre.

A tavalyihoz hasonlóan zajlik az idei érettségi is

Idén, a tavalyihoz hasonlóan, néhány kivétellel csak írásbeli érettségiket fognak tartani. Az új szabályok a Magyar Közlönyben is megjelentek. Ennek értelmében a holnap induló érettségi időszakban a vizsgatárgyak szóbeli vizsgarészei és a Vizsgaszabályzat 31. § (4) bekezdése szerinti gyakorlati vizsgarészei – ha e rendelet eltérően nem rendelkezik – nem lesznek megtartva.

Mindenki ezt olvassa most!

A középszintű szóbeli vizsgát csak azokban a tárgyakban szervezik meg, ahol nincs írásbeli. Néhány esetben szintén lehetősége lesz a diákoknak szóbeli vizsgát tenni, ehhez viszont elsősorban arra van szükség, hogy a szakértői bizottság mondja ki az ezzel kapcsolatos döntést.

Szintén szóbeli vizsgát tehetnek azok, akik az írásbelin elérték a tizenkettő százalékot, de nem érték el a huszonöt százalékot – vagyis a kettesük múlik a szóbelin. Különleges szabályok vonatkoznak a testnevelésre is. Ebben az esetben a középszintű gyakorlati vizsga a vizsgáztató tanár mellett a vizsgabizottság legalább két tagja jelenlétében, a vizsgaidőszak bármely napján – a vizsgázó érettségi vizsgabeosztásának figyelembevételével – bonyolítható le.

Illusztráció. Fotó: Csudai Sándor – Origo

Maruzsa Zoltán oktatási államtitkár korábban  megerősítette, hogy az érettségiket biztonságosan meg lehet tartani.  Egy teremben 10 diák lehet maximum, a tavalyi egészségügyi szabályok idén is érvényesek lesznek. Az államtitkár fontos részleteket árult el a nyelvvizsgákról is. A nyelvi érettségi ugyanis a szóbeli vizsgarész nélkül is érvényes lesz mint nyelvvizsga.

Mindenki ezt olvassa most!

Maruzsa Zoltán szerint tavaly nyolcvanezren, majd ősszel további harmincezren érettségiztek a most is hatályban lévő szabályok mellett, és akkor egyetlen koronavírusos megbetegedést sem lehetett a vizsgákhoz kötni, ezért abban bízik a kormány, hogy a helyzet az idei vizsgák során sem fog változni, a diákok most is biztonságban lesznek.

Az egy tanteremben tartózkodók számának maximalizálása mellett szintén fontos óvintézkedés, hogy egymástól mindenkinek másfél méteres távolságot kell tartania. Az iskolák figyelmét arra is felhívták, hogy mindenhol legyen kihelyezett fertőtlenítő, ezeket használják a tanárok és a diákok is egyaránt. A védőmaszk használata a felügyelő tanárok számára kötelező lesz, a tanulóknak viszont csak a vizsga előtt kötelező, az írásbeli közben levehetik, ha akarják, de az Operatív Törzs azt ajánlja, tartsák magukon.

Érkezéskor mindenkinek megmérik majd a testhőmérsékletét, a tanárok kesztyűben osztják ki, majd javítás előtt minimum 24 órára elzárják a dolgozatokat.

Amennyiben valaki még így is úgy érzi, hogy nem meri vállalni a megbetegedés kockázatát, a járványra való tekintettel lehetőség van halasztani. Ha a vizsgázó nem jelenik meg, automatikusan úgy kezelik, mintha eleve nem is jelentkezett volna. Akik így döntenek, azok ősszel érettségizhetnek majd, azonban mindenkinek javasolják, hogy ne halasszanak.

Illusztráció. Fotó: Csudai Sándor – Origo

Két különböző feladatlap

Az első érettségi napon magyar nyelv és irodalomból középszinten 71 ezren, emelt szinten mintegy kétezren adnak számot tudásukról. Két különböző feladatlapot kell a diákoknak megoldani: az elsőre 90 percet kapnak. A feladatlap
egy 60 perces szövegértési és egy 30 perces szövegalkotási feladatból áll.Utóbbinál két típusból kell egyet választani, egy érvelést vagy egy gyakorlati szövegműfaj elkészítését, 120-200 szavas terjedelemben.

A második feladatlap megoldására 150 percet kapnak az érettségizők. Ennél szintén választani lehet, egy műértelmező szöveget kell megírni, amelynek 400-800 szóból kell állnia. Ez lehet egy mű adott szempontú értelmezése vagy két mű adott szempontú összehasonlító értelmezése.

Az iskolákat fertőtlenítették, a pedagógusokat beoltották

Április 6-án a Magyar Honvédség befejezte a közoktatási intézmények fertőtlenítését. Három hét alatt csaknem száz intézmény vírusmentesítését hajtották végre.  Ennek során elsősorban alkoholos fertőtlenítőszereket, illetve szükség esetén ózongenerátort használtak. A fertőtlenítési feladatokat a székesfehérvári MH 93. Petőfi Sándor Vegyivédelmi Zászlóalj mellett további 10 alakulat végezte el.

Korábban megírtuk, hogy a koronavírus-járvány terjedésének lassítása érdekében az aktív és tartalékos katonák március 16. és április 6. között 59 településen 135 intézmény 500 ezer négyzetméterének fertőtlenítését végezték el  annak érdekében, hogy az óvodások, valamint a diákok tiszta, fertőtlenített intézményekbe térhessenek vissza.A különböző fertőtlenítőszerekből összesen több ezer litert használtak fel, az ózongenerátorok több tucat munkaórában üzemeltek.

Az érettségi vizsgák biztonságos lebonyolításának egy másik kulcslépése a pedagógusok soron kívüli beoltása volt, amely április elején vette kezdetét. Ahogy megírtuk, március 29. éjfélig összesen 215 ezer óvodai, iskolai, bölcsődei és szakképzési dolgozó regisztrált oltásra. Közülük 174 ezer fő köznevelési intézmény dolgozója, 29 ezren a szakképzésben dolgoznak, 11 ezren állami vagy önkormányzati, több mint ezren pedig magánbölcsődékben dolgoznak.

Fekete Beáta ápolónő beolt egy pedagógust a német-amerikai Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag első adagjával. Forrás: MTI/Rosta Tibor

A pedagógusok oltása három hétvégén keresztül zajlott.

Az érettségizők legyenek óvatosak, ne menjenek a nyitott szórakozóhelyekre!

Maruzsa Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának közoktatási államtitkára felhívta a figyelmet arra, hogy az érettségire készülő diákok „most inkább kerüljék a tömeget”.

A terasznyitáskor tömegek voltak az utcán. Fotó: Csudai Sándor – Origo

Vagyis inkább a tanulásra koncentráljanak, maradjanak otthon, és tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy minimálisra csökkentsék a fertőzés kockázatát. Ünnepelni még bőven lesz lehetőség a nyár folyamán, és bármennyire is vonzónak tűnnek most a teraszok és a szórakozás, a vizsgák a legfontosabbak jelenleg.

111 750 diák érettségizik idén

A következő hetekben 1159 helyszínen 111 750 diák érettségizik majd. A most induló vizsgaidőszakban 72 303 középiskolás érettségizhet, továbbá 39 447-en tehetnek még legalább egy tárgyból érettségit, ők nem most végeztek. Összesen csaknem 400 ezer vizsgát teljesítenek az érettségizők,

121 tárgyból 67 446-an tesznek vizsgát emelt szinten, 183 tárgyból 322 216-an pedig középszinten.  

A már érettségizettek közel 10 500 ismétlő vagy kiegészítő vizsgára jelentkeztek, az előre hozott vizsgák száma összesen 25 821, a szintemelő vizsgáké 14 568, továbbá együttesen 2740 a pótló- és javítóvizsgák száma – sorolta Maruzsa Zoltán. Idén május 3. és 25. között tartják az írásbeli vizsgákat, az első héten ezek kilenc órakor kezdődnek majd.

A diákok már tavaly is maszkban írták a vizsgákat. Idén is szigorúan ügyelnek a járványügyi szabályok betartására. Fotó: Koncz Márton – Origo

A hétfői magyar vizsgák után kedden matematikából 68 ezren középszinten, több mint ötezren pedig emelt szinten vizsgáznak. Szerdán történelemből középszinten 66 ezer, emelt szinten mintegy nyolcezer diák érettségizik. Csütörtökön tartják az angol vizsgákat, amelyre középszinten több mint 48 ezren, emelt szinten pedig több mint 20 ezren jelentkeztek, a másnapi német nyelvi vizsgákra középszinten 12 ezren, emelt szinten több mint háromezren vállalkoztak – ismertette Maruzsa Zoltán államtitkár.

Hozzátette, hogy az emelt szintű szóbeli vizsgákat június 3. és 10. között, a középszintűeket június 14. és 25. között tartják kizárólag azon tárgyakból, amelyeknek csak szóbeli vizsgarésze van. Testnevelésből a szóbeli és – bizonyos feladatok mellőzésével – a gyakorlati vizsgát is meg kell szervezni.

origo

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Még a hónapban megszűnik egy népszerű dohánytermék

2023. október 23-tól Magyarországon is alkalmazni kezdik azt az uniós irányelvet, ami megtiltja a természetes dohányízt ízesítéssel elfedő...

Súlyos baleset, mindkét oldalon lezárták az M5-öst – videó

Összeütközött egy kamion és egy személyautó az M5-ös autópálya Budapest felé vezető oldalán hajnalban, a 91-es kilométernél lévő...

Megvan, pontosan mennyivel emelkedik a nyugdíj január 1-jétől

Varga Mihály pénzügyminiszter közölte az idősek világnapjához kapcsolva. Februárban pedig jön a 13. havi ellátás. Az idősek világnapján jelent...