Máxima Zorreguieta holland királyné, az ENSZ különleges jogvédője a Svájcban megrendezett davosi Világgazdasági Fórumon adott interjút a CNBC-nek. Elmondta, rendkívül aggasztja az élelmiszer- és az energiaárak ilyen ütemű emelkedése és ennek a családokra gyakorolt hatása. Hozzátette, hogy ezek a hatások természetesen eltérő mértékben érződnek majd a világ különböző területein, egyes régiókban pedig kifejezetten nagy problémák jöhetnek.

Máxima szerint a jelenlegi válságos helyzetért az Ukrajnában zajló háború tehető felelőssé.

Ez a krízis megzavarta a globális termelést, az ellátási láncokat és a kereskedelmet. A válság árupiaci hatásairól a Világbank készített felmérést, amely szerint az energia 50, a búza pedig több mint 40 százalékkal drágul 2022-ben.

epa09971289 Queen Maxima of the Netherlands addresses a panel session during the 51st annual meeting of the World Economic Forum (WEF) in Davos, Switzerland, 24 May 2022. The forum has been postponed due to the COVID-19 pandemic and was rescheduled to early summer. The meeting brings together entrepreneurs, scientists, corporate and political leaders in Davos under the topic 'History at a Turning Point: Government Policies and Business Strategies' from 22 to 26 May 2022. EPA/GIAN EHRENZELLER
Fotó: GIAN EHRENZELLER / EPA

Ez a nagymértékű áremelkedés az élelmiszerek és az energia esetében oda fog vezetni, hogy sok családnak át kell állnia a napi 2-3 étkezésről a napi egyszerire.

Ez nagyon aggasztó – mondta a királyné Davosban.

Máxima képzett közgazdász, aki jelenleg az ENSZ különleges jogvédőjeként is tevékenykedik. Úgy látja, hogy az elmúlt két évben tapasztalható globális kihívások összetett hatásai kritikussá válnak. Szerinte a koronavírus-világjárvány rengeteg embert sodort mélyszegénységbe, akik a háború miatt kialakuló infláció következményeként tényleg a szakadék szélére sodródnak.

A háború miatt nemcsak rengeteg élelmiszer nem jut el a szegényekhez, hanem a műtrágyatermelés is akadozik. Amennyiben nincs műtrágya, akkor nincs termelés. Ez azt jelenti, hogy például Afrikában már a saját élelmüket sem tudják majd megtermelni az emberek, az árak pedig egyre csak nőnek

– fogalmazott Máxima Zorreguieta.

A királyné emellett arról is beszélt, hogy az Európában zajló háború miatt a globális szegénység felszámolása szinte lehetetlenné válik. A szegénység csökkentéséért tevékenykedő ENSZ-jogvédőként elmondta, az a célja, hogy az embereknek jobb életük legyen, de ez a helyzet hatalmas kihívás elé állítja az egész emberiséget.

A Covid–19-járvány minden tragédiájával együtt legalább elhozta a digitalizáció fejlődését. A világ kormányai felismerték, mennyire fontos, hogy bármilyen helyzetben kapcsolatba léphessenek a lakossággal, ennek köszönhetően pedig a szegénységben élőket is összekötötték a közigazgatással, például mobiltelefonokkal. Máxima szerint sokkal könnyebb a segélyeket eljuttatni a szegényekhez, ha legalább fel lehet venni velük a kapcsolatot.

Szólj hozzá! Mondd el a véleményedet, mert nekünk fontos a véleményed, mert a Hirmagazin.eu Online Média olvasója vagy, és mi megbecsüljük olvasóinkat!

A vélemény szabadon kijelenthető, így nincs jó – vagy rossz vélemény, minden vélemény a maga nemében ÉRTÉK!

Osztd meg a cikket, ha tetszett, hogy mások is elmondhassák a véleményüket! Hirmagazin.eu