25.2 C
Budapest
2022. május. 16. hétfő

Hol fog nőni, és hol csökkeni a világ lakossága a következő évtizedekben?

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

A Népesedési világnapot 30 éve, az ENSZ határozatára tartják meg, minden év július 11-én.

A világnap kapcsán néztük meg, merre is tartanak jelenleg a trendek a világban, Európában és Magyarországon. Íme!

Ázsiában és Európában csökkenni, Afrikában és Dél-Amerikában nőni fog a népesség a következő évtizedekben

Legalábbis erre következtetnek az ENSZ előrejelzései. A 2017-es 7,5 milliárdos népesség számításaik szerint 2030-ra eléri majd a 8,5 milliárdot, 2100-ra pedig a 11,11 milliárdot. Ha előrejelzésük beválik, Afrika népessége a következő évtizedekben robbanásszerű növekedésbe kezd, és a jelenlegi 1,25 milliárdból 2100-ra 4,46 milliárd fő lesz. Ezzel párhuzamosan Latin- és Észak-Amerika, de Óceánia népessége is nőni fog.

Csökkenést egyedül Ázsiában és Európában várnak – ez utóbbinál a 2017-es 742 milliós népesség becsléseik szerint 653 millióra esik vissza. Az ázsiaiaknál 2050-re várják a tetőzést 5,2 milliárdos népességgel, mely 2100-ra 4,78 milliárdra csökken – igaz, így még mindig nagyobb lesz, mint a jelenlegi, 4,5 milliárdos népesség.

MTI

Az EU-ban már most is a bevándorlás tolja a számokat felfelé

1989-ben, a világnap kitűzésekor az EU 28 tagállamának akkori népessége 474 millió fő volt, ez az elmúlt harminc évben 8 százalékkal nőtt az Eurostat adatai szerint. Jelenleg az unió népessége 513 millió fő.

Ez a népességnövekedés elsősorban a bevándorlásnak köszönhető. 2017-ben és 2018-ban ugyanis az uniós országokban már magasabb volt a halálozási arány, mint a születések száma, és csak az EU-n kívüli országokból érkező 2,4 millió bevándorlónak köszönhető, hogy nem csökkent a népességszám.

2018 már a második olyan egymást követő év volt, mikor a halálozások száma meghaladta a születésekét. Bulgáriában, Lettországban és Horvátországban 7 százaléknál is többel csökkent a népesség, Litvániában és Romániában is több mint 5 százalékkal – ezekben a tagállamokban volt a legmagasabb a halálozások száma.

https://infogram.com/eu-population-changes-birth-and-death-rates-1hnp27j10e1n2gq

Eközben Írországban, Svédországban, Franciaországban és az Egyesült Királyságban regisztrálták a legtöbb születést. Összességében nézve csak az íreknél volt pozitív a népesedési arány, mivel ott magasabb volt a születések száma, mint a halálozásoké, így nettó népességnövekedésről beszélhetünk.

Eközben a bolgároknál népességfogyás volt, mivel többen haltak meg, mint ahányan születtek. A legalacsonyabb születésszámot az olaszoknál mérték, míg a legnépesebb országok továbbra is Franciaország és Németország.

https://infogram.com/eu-population-changes-birth-and-death-rates-1hnp27j10e1n2gq

Németország 83 millió lakosa adja az EU népességének 16,2 százalékát, a franciák 67 millióval pedig 13,1 százalékát. A hat legnépesebb tagállamot – Németország, Franciaország, Egyesült Királyság, Olaszország, Spanyolország és Lengyelország – leszámítva, a 22 többi tagállam egyike sem éri el az uniós népesség 4 százalékát sem.

2070-re csak hatmillió magyar lesz?

A világnap alkalmából a Népességtudományi Kutatóintézet is (NKI) közzétett egy grafikont, amin az látszik, hogy hazánk népessége 2011. október 1-én 9 millió 985 ezer fő volt. Ez 728 ezer fővel alacsonyabb, mint az eddigi legnagyobb, 1981-es népességszám, azaz 30 év alatt 6,8 százalékkal csökkent a népesség.

Az NKI közzétette becsléseit is a következő 50 évre: az előzetes számítás pesszimista változata szerint 6 millió fő, az optimista változat szerint 9,07 millió fő, az alapszámítás szerint pedig 7,7 millió fő lesz hazánk népessége 2070-re.

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

Kapcsolódó hírek

Tragédia: durrdefektet kapott és felborult egy tűzoltóautó Borsodban

Annyira siethettek egy tűzesethez a kazincbarcikai tűzoltók, hogy a konvoj lajtoskocsija durrdefektet kapott és felborult. Személyi sérülés nem...

Észak-Korea – Kim DzsungUn: Nem koronavírus, hanem egy országon átviharzó lázas megbetegedés az, amiben benne vagyunk – A helyi állami sajtó szerint lázas betegekből...

Világsajtó - Letarolja Észak-Koreát a koronavírus: teszt és vakcina nélkül küzdenek a humanitárius katasztrófa ellen Sokáig tagadta Észak-Korea diktátora,...

Az orosz oligarchák paradicsomában van villája Zelenszkijnek, amelyet fedőcégeken keresztül birtokol – Szólj hozzá!

A több mint 400 négyzetméteres villa mindössze 400 méterre fekszik a tengerparttól. Volodimir Zelenszkij vagyonát egyes források egymilliárd dollárra...