-1.3 C
Budapest
2023. február. 9. csütörtök

Hogyan mossunk autót: az egyes technikák előnyei és hátrányai

Dátum:

Megosztás:

Az autómosás azon feladatok közé tartozik, amelyet sokan nem kedvelnek, mégis szükséges elvégezni.

Azonban egyáltalán nem mindegy, hogy milyen mosási technikát és autóápolási szereket alkalmazunk. Ha ugyanis rosszul választunk, annak mindenképp a fényezés látja majd kárát.

Automatikus autómosó

Kétségtelen, hogy a gépi autómosó kínálja a sofőrök számára a legkényelmesebb megoldást gépjárművünk megtisztításához. Nem szükséges semmilyen fizikai erőkifejtés, csupán egy kis türelem, amíg megvárjuk a folyamat végét. Emellett ezen típusú mosóknak van egy további előnye is – nevezetesen, hogy takarítást követően az autó automatikusan szárítható.

A gépi mosónak azonban vannak hátulütői is. Az egyik, hogy a durvább, nagyméretű tisztítókeféken rajta maradnak az előzőleg lemosott autókról származó szennyeződésmaradványok, amelyek így könnyen kárt tehetnek a fényezésben. Ráadásul a robusztus kefék nem tudják a jármű kisebb zugait alaposan megpucolni, vagyis sosem lesz tökéletes a végeredmény. Végezetül meg kell hátrányként említeni az automatikus mosók magasabb költségeit a többi alternatívához képest – ezért nem célszerű rendszeresen ily módon tisztán tartani autónkat.

Érintésmentes autómosó

Az érintésmentes autómosók a gépi mosásnál alacsonyabb áron vehetők igénybe, emellett a nagynyomású vízsugárnak köszönhetően jóval gyorsabban végezhetünk. Miután pedig a gépjárművet nem éri semmilyen sörte, így nem kell félteni a lakkréteget a karcolásoktól.

Negatívuma viszont ennek a módszernek, hogy nincs lehetőség megszárítani a kocsit. Ha nedves autóval közlekedünk, a felület száradás után vízfoltos lesz, tehát gyakorlatilag fölöslegesen fáradoztunk. Télen még rosszabb a helyzet – egy erősebb fagy esetén ugyanis befagyhatnak és tönkremehetnek a tömítések és alkatrészek, amelyek javítása utóbb komoly összegekbe fájhat.  Ez azt jelenti, hogy a járművet érintésmentes mosás esetén magunknak kell majd kézzel megszárítani.

Kézi autómosás

Kétségtelenül a kézi autómosás kínálja az autótulajdonosoknak a legalaposabb megoldást járművük tisztán tartásához. Utolérhetetlen előnye, hogy a gépkocsi legkisebb elemét is hatékonyan lemoshatjuk – ügyeljünk azonban arra, hogy csakis jó időben álljunk neki a munkának, ha a szabadban szeretnénk elvégezni az autó letakarítását. Hideg időben a víz körül gyorsan befagyhatnak a víztócsák, ami igencsak balesetveszélyes. Ezért rossz időjárás vagy fagy esetén mindenképp keressünk egy fedett helyet.

A kézi mosást követően ennél a módszernél is kézzel kell megszárítani az autót, majd érdemes szép, tiszta fényezésünk megjelenését impregnálni. Napjainkban erre az egyik legnépszerűbb és legtartósabb megoldás a Gtechniq nanotechnológiás kerámia bevonatok. A használatukkal egyszerre biztosíthatunk hatékony védelmet autónk számára szennyeződésektől és az UV sugaraktól, miközben fényesebb megjelenést és könnyebb tisztítást garantálnak.

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Mindkét lábát amputálni kellett az olimpiai bajnoknak

Mindkét lábát amputálni kellett a korábbi orosz műkorcsolyázó Roman Kosztomarovnak, aki 2006-ban jégtáncban téli olimpiai aranyérmet szerzett. A többszörös...

Nagyon rossz irány: az ukránok orosz területek célbavételét emlegetik, az oroszok ultimátumot adtak az USA-nak

A Mandiner is megírta: az oroszok ultimátumot adtak az USA-nak. „Az orosz félnek nem áll szándékában eltűrni az amerikai nagykövetség...

Az EP-jelentéstevője szerint Magyarország veszélyt jelent az EU-ra a nagy orosz befolyás miatt

Gwendoline Delbos-Corfield francia zöldpárti politikus szerint Magyarország veszélyt jelent az EU-ra a nagy orosz befolyás miatt. Szerinte a magyar...

Megtalálták az elveszett várost az óceán mélyén – videó

A Közép-atlanti gerinctől nyugatra, az óceán mélyén tornyok csipkézett tája emelkedik ki a homályból. Krémszínű falaik és oszlopaik kísérteties...