-1.3 C
Budapest
2023. január. 30. hétfő

Hogyan kell megtisztítani a fogkeféket?

Dátum:

Megosztás:

A fogkefék segítenek fogaink tisztán tartásában, azonban nekünk is viszonoznunk kell ezt a karbantartást, ha sokáig szeretnénk biztonságosan használni őket.

Az idők során az emberek különféle módszerekkel próbálták elmosni fogkeféiket. Egyesek mosogatógépbe helyezik, míg mások szájvízbe vagy műfogsortisztítóba áztatják a fejüket. Vannak, akik lefagyasztják, forró vízbe helyezik vagy drága ultraibolya fényű fogkefetisztítót vásárolnak.

De vajon használnak valamit ezek a módszerek? Tényleg képesek fertőtleníteni otthonunk egyik legfontosabb higiéniai eszközét? Íme minden, amit a fogkefék tisztán tartásával kapcsolatban tudni érdemes.

A fogkefék tisztítása

A fogkefék tisztítása valójában nagyon egyszerű feladat, és nem kell hozzá semmilyen speciális tisztítószer vagy eszköz.

Forró víz

Sem szájvízre, sem műfogsor-tisztítóra, sem pedig ultraibolya-fényű fogkefetisztító eszközökre nem lesz szükség. Már az is rengeteget segít, ha elöblítjük fogkefénket egy kis tiszta, forró vízzel. Ha fogkrémdarabok maradnak a szálak között, akkor öblítsük el alaposabban, hogy eltávolítsuk őket.

Azért elegendő csak forró vizet használni, mert szánkban természetes baktériumok is előfordulnak, amelyekre valójában szükségünk is van szervezetünk megfelelő működéséhez. Ezeket a baktériumokat nem ajánlott teljesen eltávolítani a fogkefékről.

Hogyan védjük meg fogkefénket a baktériumoktól

Nem feltétlenül szabad minden baktériumot eltüntetni a fogkefékről. Ha a természetes baktériumok nincsenek jelen a fogkeféken, akkor a penész, a gombák és más káros mikroorganizmusok vehetik át a helyüket. Ezekre a baktériumokra az ember szájában is szükség van, csak épp nem a fogak és a fogíny körül.

Az Amerikai Fogorvosok Egyesülete (ADA) kutatásai során nem talált semmilyen bizonyítékot arra, hogy a fogkeféken található normális baktériumok bármilyen veszélyt jelentenének az ember szájára.

Ez persze nem jelenti azt, hogy a fogkeféket nem érdemes tisztán tartani, hiszen ezzel a hatékonyságuk is tovább tart majd. Íme néhány tipp ehhez a Móricz Dental fogászati klinika  dentálhigiénikusaitól:

Szárítsuk meg őket teljesen

A fogkeféken élősködő baktériumok anaerob típusúak, ami azt jelenti, hogy oxigén hatására elpusztulnak. Tehát már azzal elintézhetjük az ilyen baktériumok nagy részét, hogy hagyjuk a levegőn megszáradni fogkefénket.

Tároljuk megfelelően

Tároljuk fogkefénket egy nyitott fogkefetartóban, nem pedig egy koszos pohárban, szekrényben vagy fiókban. Az ilyen zárt tárolókban könnyebben alakul ki penész, illetve jobban kedvez az olyan káros baktériumok elterjedésének is, amelyek nem fordulnak elő természetesen az ember szájában. Ezek a kórokozók kellemetlen és veszélyes fertőzéseket okozhatnak.

Nem szabad továbbá letakarni sem a fogkeféket, mert ez szintén a baktériumoknak kedvez.

Cseréljük le fogkefénket, miután felépültünk egy betegségből

A fogkefét gombás és vírusos fertőzések, illetve egyéb betegségek esetében is le kell cserélni – nem alaposan fertőtleníteni, hanem cserélni. Egy cserére lesz szükség a betegség kezelésének megkezdésekor, illetve annak befejezése után.

Ez segít biztosítani, hogy a fogkefén letelepedett kórokozók ne kerülhessenek vissza a szervezetünkbe, illetve ne terjedhessenek át mások fogkeféire a fürdőszobában. A csere sokkal biztonságosabb és egyszerűbb, mint forró vízbe áztatni vagy ecettel elmosni a fogkeféket.

Ne osztozzunk a fogkeféken

Az ember szájának egy természetes baktériummennyiségre van szüksége, de nem másokéra. Sosem szabad osztozni a fogkeféken, különösen nem a gyerekekkel. Az ember szájában a gyerekkori évek során alakulnak ki a szükséges természetes baktériumok, így ezt a folyamatot nem szabad megzavarni.

Nem ajánlott továbbá egymáshoz túl közel tárolni a különböző fogkeféket – semmiképpen ne érintkezzenek egymással.

Cseréljük le rendszeresen

A helyett, hogy megpróbálnánk fertőtleníteni, inkább szokjunk rá fogkefénk rendszeres cseréjére. Egy jó állapotú fogkefe egyenes, láthatóan tiszta és szálai is rendezettek. Ha valahol elszíneződik, lerakódások jelennek meg rajta, vagy a szálak kopni kezdenek és szétállnak, akkor ideje újat venni helyette. Erre általában 3-4 havonta van szükség, vagy még ennél is korábban, ha láthatóan elhasználódott.

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia

Kapcsolódó hírek

Idősotthonra csaptak le a rendőrök Kecskeméten

Illegális idősotthont számolt fel Kecskeméten a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) - írja az infostart.hu A szervezet honlapján vasárnap közzétett közlemény...

Halálos baleset a fővárosban, vasárnap késő este..

Gyalogost gázolt halálra egy gépkocsi Budapest VI. kerületében a Bajcsy-Zsilinszky út és a Zichy Jenő utca kereszteződésében vasárnap...

Ezt mondta Erdogan Putyinról

Recep Tayyip Erdogan török elnök őszintének és tiszteletteljesnek nevezte Vlagyimir Putyin orosz vezetővel való kapcsolatát - írja a lenta.ru. "Az...

Halálos gázolás történt az M3-as autópályán tegnap, késő este..

Egyelőre nem tudják, mit keresett a sztrádán a 29 éves gyalogos férfi, akit egy személyautó ütött el. A...