1.7 C
Budapest
2023. december. 1. péntek

Hogyan javítsd házilag a csöpögő csapot? Több víz elfolyik, mint gondolnád

Dátum:

Megosztás:

A csöpögő csap sok esetben házilag is javítható, nem kell hozzá szakember.

Egy folyton csöpögő csap rémesen idegesítő tud lenni, de nem csak a hang miatt érdemes mielőbb megszerelni vagy szereltetni.

Ugyan sokan azt hinnék, hogy a cseppek nem jelentenek nagy pazarlást, bizonyos esetekben – amennyiben nem a csap kivezető részében van a probléma – mégis, hiszen sok kicsi sokra megy, és több víz elfolyik, mint azt sokan gondolnák: húsz csepp percenként egy hét alatt akár több vödör vizet is kitesz.

Csöpögő csap javítása házilag

A csöpögés több okból is előfordulhat, és szerencsére nem szükséges azonnal csapcserében gondolkodni, vagy súlyos szerelési díjaktól tartani.

A legfontosabb – és legérdekesebb hírek itt! Kattints és szólj hozzá, ha tetszik, osztd meg a legérdekesebb – és legizgalmasabb tartalmakat!

Több olyan ok is lehet a hátterében, amit az ember különösebb hozzáértés nélkül maga is orvosolni tud. A kiváltó ok gyakran vízkövesedés, de a tömítés elöregedése is vezethet csöpögéshez. A megoldás olykor a csapbetétcsere, amely szintén megoldható házilag.

Szerelés vízkő esetén

Érdemes megvizsgálni a csap kivezetőcsövének végén elhelyezkedő szűrőt, ugyanis megesik, hogy az abban felgyülemlő vízkő nem hagyja szabadon kifolyni a vizet, ami a csőben marad, így az lassan csepegve távozik el. Ez a probléma szerencsésebb, mint egy tömítési gond, mivel ez esetben a már elzárt csapból jön ki a zárás után bent rekedt víz, így a csöpögés nem jár komolyabb vízpazarlással.

Egy, a cső kerületének megfelelő villáskulccsal könnyedén letekerhető a szűrő. Miután ez megtörtént, azt egy kis tál ecetbe kell áztatni, mely megoldja a vízkövet, így az könnyűszerrel eltávolítható. Végül egyszerűen vissza kell csavarni az alkatrészt a helyére. Fontos, hogy a kulcs alá puha rongydarab kerüljön, mert a csap fényes felülete megkarcolódhat.

A csap tömítésének cseréje házilag

A tömítés arra szolgál, hogy a csap elzárásakor útját állja a víznek. Ha a tömítőgumi elöregszik, megreped, akkor nem illeszkedik megfelelően, és átengedi a vizet, ami csöpögést és megfizetendő vízveszteséget okoz.

A legfontosabb – és legérdekesebb hírek itt! Kattints és szólj hozzá, ha tetszik, osztd meg a legérdekesebb – és legizgalmasabb tartalmakat!

Bár egyre több lakásba szerelnek egykaros csapot, még mindig sok helyütt van tekerőgombos verzió. Mindkettőben más-más módon cserélhető a tömítés, és minden típus más tömítést igényel. A megfelelőt a barkácsbolti szakértők segíthetnek megtalálni. Fontos, hogy bármilyen is a csap, a szétszerelése előtt zárd el a főcsapot, illetve a szakaszelzáró csapot, nehogy valamilyen malőr folytán elárassza a víz a helyiséget. Jó, ha a szétszerelés lépéseit jegyzetfüzetben vezeti az ember, mert sokat fog segíteni a fordított sorrendű összerakáskor.

Ha tekerőgombos csapról van szó, először is húzd le róla a bevonatot, amelyet meg szoktál fogni, amikor megnyitod a csapot. Amennyiben ez nem sikerül, muszáj szerelőt hívnod a tömítéscseréhez. Ha lejött, akkor meglátod a csapbetétet, amely egy hosszúkás, rendszerint bronzos színű, orsószerű alkatrész. Ezt egy villáskulcs segítségével tudod meglazítani és kihúzni. A végén található a tömítés. Ezt cseréld le az újra, majd csavarozd vissza a belsőt, és helyezd vissza a tekerőgombokat is.

Amennyiben alsó bekötőszáras, egykaros csapról van szó, elsőre úgy tűnhet, hogy lehetetlen szétszedni, de ez nem így van. A csavar, amelyet meg kell keresni, a kar alatt található, a hideg-meleg irány jelzésére szolgáló kis kék-piros pont alatt. Ezt alányúlva el lehet távolítani, majd feltárul a lyuk, melyben a kitekerendő csavar elhelyezkedik. Imbuszkulccsal vagy csavarhúzóval kell belenyúlni. A meglazított kar könnyedén eltávolítható. Fontos, hogy ne feszegesd, hogy el ne törjön az érzékeny szerkezet. Ha sikerült, akkor már látod a csapbetétet. Körülötte helyezkedik el a gömbölyded oldalú fémkarika, mely akkor szokott látszódni a kar alatt, amikor azt felnyitod. Ezt is le kell csavarni. A következő lépésben villáskulccsal tekerd ki a betét rögzítését, és húzd ki azt.

Ugyan a betét szétszedhető, és kicserélhető benne a tömítés, okosabb lehet egy teljesen újat vásárolni a csapba, miután a működéséért, a hideg és meleg víz szabályozásáért felelős szerkezet igen érzékeny, és ha valaki szétszedi, könnyen lehet, hogy nem sikerül megfelelően összeraknia. Egy új csapbetétet már ezer forint alatt is meg lehet vásárolni. A megfelelő kiválasztását segíti, ha az ember magával viszi a boltba a kiszerelt betétet, vagy tudja a csapja típusát, paramétereit.

A legfontosabb – és legérdekesebb hírek itt! Kattints és szólj hozzá, ha tetszik, osztd meg a legérdekesebb – és legizgalmasabb tartalmakat!

Ha megvan az új betét, behelyezését könnyítik az alján lévő kis tappancsok, amik csak egyféleképpen engedik beilleszkedni az alkatrészt. A csapot a szétszedés menetével ellentétes sorrendben kell elvégezni.

Amennyiben bizonytalan vagy, hogyan sikerül a házi szerelés, inkább hívj szakértőt. Noha a kiszállásért és a munkájáért fizetni kell, ő bizonyosan nem fog hibázni, és megoldja a csöpögő csap problémáját abban az esetben is, ha komolyabb szerelésre lesz szükség.

femina

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Piros riasztást is kiadhatnak – mutatjuk, hol tart legtovább az ónos eső

Budapesten kora délutánra lecseng a havazás, esőbe, majd ónos esőbe vált a csapadék halmazállapota. Budapesten is jégpáncélos területek...

Orbán Viktor: Magyarország nem vétózik, olyan, hogy vétó, nincs

A miniszterelnök péntek reggel a Kossuth rádióban feltett kérdésekre válaszolt. Szólt Ukrajna EU-csatlakozásának támogatásáról, a pénzügyi segítségről, a...

Miért jó szigetelőanyag a kőzetgyapot?

A kőzetgyapotot sokan csak homlokzati szigetelőként ismerik, pedig remek tulajdonságai miatt más szigetelési feladatot is elláthatunk vele. Aki csak...

Nászajándék ötletek, kifejezetten a közelgő ünnepek jegyében

A nászajándék ötletek valóban színes spektrumon mozognak, ám ebben az esetben talán épp a bőség zavara lesz az, ami...