12.9 C
Budapest
2024. február. 25. vasárnap

Hiúz – csúcstechnika védi az országot

Dátum:

Megosztás:

A 2016-ban elindított Zrínyi honvédelmi és haderőfejlesztési program újabb mérföldkőhöz érkezett, szombaton átadták a Magyar Honvédségnek a KF41 Lynx, magyarul Hiúz lánctalpas gyalogsági harcjármű első példányát. A 45 tonnás monstrum a védettséget, a tűzerőt és a gyorsaságot egyesíti a XXI. századi technológiával.

Olyan kormány van Magyarországon, amely gondoskodik a honvédségről. A katonákra nézve látja rajtuk az elkötelezettséget, az elhivatottságot és azt, hogy készek megvédeni országukat, Európát és a NATO-t. Most a legjobb védelmet, igazi csúcstechnológiát kap a honvédség

– fogalmazott a KF41 Lynx, magyarul Hiúz gyalogsági harcjármű első sorozatgyártott példányának ünnepélyes átadásán Armin Papperger, a harcjárműveket gyártó Rheinmetall AG vezérigazgatója.

A nagy múltú, világszínvonalú német fegyvergyár vezetője egyáltalán nem túlzott, amikor a nemsokára a zalaegerszegi gyárból sorozatban kigördülő páncélost méltatta, mivel ez kategóriájában a legújabb és a legmodernebb a világon.

Mindenki ezt olvassa most!

Aki még hivatásos katonaként vagy volt sorkötelesként emlékszik a Magyar Néphadseregben vagy a Magyar Honvédségben korábban szolgálatban álló, ám a Gyurcsány-kormány alatt kivont és eladott szovjet BMP–1-es lövészpáncélosra, az minden téren legalább fél évszázadnyi technológiai fejlődést láthat a Lynxen.

A harcjármű küzdőterében a tervezők maximálisan próbálták érvényesíteni, hogy a katonák a lehető legjobb és legvédettebb körülmények között indulhassanak harcba.

MH,Hiúz
Fotó: Koszticsák Szilárd

A szállított nyolc lövész egymással szemben, a jármű falára rögzített, lábtartós és oldalvédelemmel is ellátott fejtámaszos, felhajtható ülésekben foglalnak helyet úgy, hogy védve legyenek a fenékpáncél alatt esetlegesen felrobbanó aknák hatása ellen.

Aktív eszközök is segítik a páncélos védelmét, a magyar Hiúzokat már a StrikeShield aktív védelmi rendszerrel is felszerelik, mely képes a támadó rakétákat, gránátokat észlelni, majd megfelelő távolságból saját rombolótöltetet indítva megsemmisíteni.

A kommunikációt és a tájékozódást segíti az a harminc-negyven centiméter átmérőjű, kihajtható, de a jövőben akár kézbe is vehető lapképernyő, amelyen keresztül megfigyelhetik a páncélos környezetét, tájékozódhatnak a hadműveleti helyzetről.
A jármű passzív védelmét a komoly páncélzat biztosítja, amit a méret is sugall: a Hiúz hossza 8,49 méter, szélessége 3,8 méter, magassága a távirányítású fegyverállvánnyal együtt 3,73 méter.

A XXI. században már elvárt védelem miatt 45 tonnát nyomnak a harckész járművek, annyit, mint egy T–72-es harckocsi. A páncélost egy 1140 lőerős Liebherr dízelmotor mozgatja, összehasonlításképpen: az amúgy fürge T–72-es motorja mindössze 780 lóerős.

A Hiúz felszereltségéhez tartozik többek között gépágyú és páncéltörő rakéta is. A toronyban egy harminc milliméteres gépágyú jelenti a fő fegyverzetet, amelynek a kilőtt lövedékeit a cső végén lévő elektronika programozni tudja, hogy milyen távolságban robbanjanak, repeszfelhőt terítve akár támadó vagy felderítő drónokra is.

Mindenki ezt olvassa most!

A cső mellett egy párhuzamosított 7,62 milliméteres géppuska van felszerelve, míg a torony tetején egy 12,7 milliméteres, a jármű belsejéből távirányítható nehézgéppuska. Ha az előbbi fegyverek nem lennének elég az ellenség leküzdésére, akkor a torony jobb oldalán egy páncélozott tubusból két darab Spike irányított páncéltörő rakétát indíthat a jármű háromfős személyzete, akiket a legmodernebb elektronikai és optikai felderítő eszközök segítenek.

A Lynx harcjárműből eddig 218 darabot rendeltek a Magyar Honvédségnek. Az első zászlóalj 46 járművét még a német anyacég szállítja le 2023-ig, a fennmaradó 172 viszont már Magyarországon, a közelmúltban átadott zalaegerszegi gyárban készül el.

Arról is szó van, hogy a honvédség tervezett csapatlégvédelmi gépágyúi is Lynx alvázon fognak elkészülni, ami újabb megrendelést hozhat a zalai üzemnek.
Ami a nemzetközi piacot illeti, a KF41 Lynx versenyben van az ausztrál, az amerikai, a görög és az iraki hadsereg lövészpáncélosokra kiírt pályázatán is.

Borítókép: A 45 tonnás gyalogsági harcjármű jelenleg a legmodernebb a világon (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

magyarnemzet

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

L.L. Junior: Fejek hullottak

L.L. Juniorhoz is eljutottak a vállalkozását érő kemény negatív vélemények: alkalmazottaktól vált meg, egy hónapig minden nap személyesen...

Ezt a 15 filmet mindenki látni akarja 2024-ben

Ha megnézzük a következő 12 hónapra tervezett mozis és streaming-filmek listáját, sok izgalomra számíthatunk! Ki ne szeretné megnézni George Miller Mad...

Házasodna a gazda: Roland és Niki 2020-ban azonnal összeköltöztek a műsor után, azóta is együtt vannak

Hosszútávra terveznek. Roland gazda a Házasodna a gazda 2020-as évadában ismerkedett meg Nikivel, akiről nemrég az RTL stábjának mesélt. Mint mondta, választottjával a műsor...