17.1 C
Budapest
2024. május. 18. szombat
HomeFőhírekGazdaságHitelkatasztrófa Magyarországon: 48 ezer elbukott lakás, milliós tömeg a BAR-listán

Hitelkatasztrófa Magyarországon: 48 ezer elbukott lakás, milliós tömeg a BAR-listán

Kimerült a bedőlt lakásokat átvevő Nemzeti Eszközkezelő kerete és hasít a lakáspiac, így egyre inkább lakásárverés révén szabadulnak nem fizető adósaiktól a bankok.

 

Az MNB ma közzétett adatai szerint az év első 3 hónapjában soha nem látott számú, 787 lakást kényszerértékesítettek a bankok. Hiába csökkent 6,1%-ra a 90 napon túl késedelmes lakossági hitelek aránya március végére, nem a törlesztőképesség javult ekkorát: a követeléskezelőknek eladott hitelekkel együtt a súlyos késedelemben lévő lakossági hitelek aránya becslésünk szerint még mindig 15% körül jár. A jegybank szerint a szociális problémakör jogszabályi és költségvetési eszközökkel lenne kezelhető.

Ma megjelent az MNB első negyedéves statisztikája a bankszektorról is, amelyből kiderült: 160 milliárd forintos profitot értek el három hónap alatt a hitelintézetek. Erről itt írtunk:

Látszólag jelentős javulást mutatnak az MNB ma közzétett számai a lakosság 90 napon túl nem teljesítő banki hiteltartozására vonatkozóan, hiszen

  • március végén már csak 327 milliárd forint volt a 90 napon túl nem teljesítő banki hiteltartozás a lakosság esetében, ami mindössze 26%-a a 2014. szeptemberi csúcsnak,
  • mindössze 6,1% ezeknek a hiteleknek az aránya a teljes lakossági tőketartozáson belül a bankoknál, amire 2009 közepe óta nem volt példa.

Az arány csökkenése most már annak is köszönhető, hogy egyre több hitelt vesz fel a lakosság, és az új hitelek körében szinte zéró a nem teljesítő állomány. A nem teljesítő hitelek problémáját sikerült lerázniuk magukról a bankoknak, a társadalom egyes rétegeit viszont továbbra is sújtja.

Forrás: Portfolio.hu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Most népszerű

weblap4u banner
Pannon Work