8.8 C
Budapest
2024. március. 3. vasárnap

Hírösszefoglaló röviden..

Dátum:

Megosztás:

Augusztus 1-jétől 10 vasúti mellékvonalat bezár a MÁV, helyette autóbuszos pótlással oldják meg a közlekedést. Drágul a BKK-vonaljegy szeptemberben, a bérletek ára nem változik.

A török elnök szerint Oroszország visszatér a fekete-tengeri gabonaegyezményhez, amelyet Moszkva a hét elején felmondott.

Augusztus 1-jén 10 vasúti mellékvonalat bezár a MÁV, helyette pedig autóbuszos pótlással oldják meg a közlekedést – erősítette meg a korábbi értesülést közleményében a MÁV-Volán. Az intézkedést jármű- és személyzethiánnyal indokolták. A lépés 8 kelet-magyarországi és két dunántúli vonalat érint, ahol a jövőben pótlóbuszok szállítják az utasokat.

Drágul a BKK-vonaljegy szeptemberben, a bérletek ára nem változik. A főpolgármester közölte: a vonaljegy ára 450 forint lesz, a buszokon megvásárolható jegy 600 forint, a 10-es gyűjtőjegy pedig 4000 forintba kerül ősztől. Karácsony Gergely azt mondta: azért emelték a jegyek árát, hogy a bérletekét ne kelljen és biztonságban legyen a budapesti közösségi közlekedés.

Július eleje óta 7 százalékkal csökkent a megfigyelt élelmiszerek ára a Gazdaságfejelesztési Minisztérium adatai szerint. Július 1. és július 19. közötti időszakban a 62 termékkategóriából 53 termékkategóriában csökkentek a termékek átlagárai. Az elmúlt egy hétben az online platformra kötelezően szolgáltatandó 62 termékkategóriából 38 termékkategóriában tovább mérséklődtek az átlagárak: leginkább a kefir, a margarin, a spagetti és a zöldpaprika ára csökkent.

Akár már októberre egy számjegyűre csökkenthet az infláció – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter Tusnádfürdőn. Gulyás Gergely úgy fogalmazott: már látszik a fény az alagút végén, azt viszont még nem lehet tudni, az európai gazdaság, amely az orosz nyersanyag hiányában teljesen átalakul, milyen kiutat talál a jelenlegi helyzetből.

Magyarország kamikaze drónokkal fejleszti haderejét – erősítette meg Tusnádfürdőn a honvédelmi miniszter. Szalay-Bobrovniczky Kristóf a Bálványosi Nyári Szabadegyetemen elmondta: Magyarország az orosz-ukrán háború katonai tanulságai alapján hozott döntést az újabb csúcstechnológiás eszköz beszerzéséről.

A gyorsulási versenyek büntetésének szigorítását kezdeményezi a Párbeszéd. Erről határozati javaslatot nyújtanak be az Országgyűlésnek. Tordai Bence társelnöke közölte: az Árpád hídi kerékpáros gázolás után szeretnék, ha a büntető törvénykönyv közúti veszélyeztetésről szóló tényállását kiegészítenék a gyorsulási versenyeken való részvétel minősített esetével.

Megjelent a kormányrendelet a gyógyszerhatóság és a népegészségügyi központ egyesítéséről. Augusztus 1-jével jön létre a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ, amely az egészségügyért felelős miniszter vagyis Pintér Sándor belügyminiszter irányítása alá tartozik, és az országos tisztifőorvos, Müller Cecília vezeti.

Augusztus elsejével kilép a Magyar Orvosi Kamarából Lénárd Rita, a testület korábbi alelnöke. Lénárd Rita a HVG-nak azt mondta: addig nem lesz a kamara tagja, amíg nem lát a vezetésben egy tiszta, transzparens változást.

A török elnök szerint Oroszország visszatér a fekete-tengeri gabonaegyezményhez, amelyet Moszkva a hét elején felmondott. Recep Tayyip Erdogan jelezte: Vlagyimir Putyin orosz elnökkel „körbejárják” a témát, és meggyőződése, hogy rövidesen biztosítják az ukrán gabonaexport folytatását. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője hétfőn közölte, hogy Oroszország nem újítja meg a hétfő éjfélkor lejáró szerződést.

Csehország az idei első félévben nem importált Oroszországból földgázt. A cseh ipari és kereskedelmi miniszter bejelentette, hogy a felhasznált földgáz az elmúlt hat hónapban Németországon keresztül érkezett az országba. Az orosz gázt norvég földgázzal, valamint a hollandiai és a belgiumi LNG terminálokból származó cseppfolyósított földgázzal helyettesítették.

A lengyel elnök aláírta a 14. havi nyugdíj állandóvá tételéről szóló törvényt – közölték a varsói államfői hivatal honlapján. A jogszabályt július 7-én hagyta jóvá a parlamenti alsóház. A 14. havi nyugdíj az új jogszabály szerint azoknak jár, akiknek a havi nyugdíja alacsonyabb bruttó 2900 zlotynál, mintegy 248 ezer forintnál.

Az Energiaügyi Minisztérium háttérintézményeként megalakult a Független Energetikai Adatközpont. A szervezet fő feladata az ellátásbiztonság növelését, a megújuló energiaforrások szélesebb körű hasznosítását szolgáló megoldások kialakítása és alkalmazása a villamosenergia-szektorban. A társaság vezérigazgatója Solymár Károly Balázs, a tárca energiaügyi infokommunikációért felelős helyettes államtitkára.

Bővül a budapesti bicikliút-hálózat – közölte a BKK. 3 kerületben már dolgoznak, 4 kerületben pedig rövidesen elkezdődik a kivitelezés. A II., a III. és a XIII. kerületben már augusztusban indul a munka, fejlesztik a X., a XI, a XIX. és a XX. kerületek bicikliútjait is.

Vasárnap megtartják a Balaton-átúszást. A szervezők az időjárás-előrejelzés alapján a holnapi versenyt lefújták, de vasárnap megrendezik az átúszást Révfülöp és Balatonboglár között. A rendezvényre 12 ezer résztvevőt várnak.

1683112607 tmhiztch7 md
Nyitókép: Anton Petrus/Getty Images

„Elvi lehetőséget” kap a NATO-tól Ukrajna 

Az Oroszország indította háború után biztosítják Ukrajnának a csatlakozás elvi lehetőségét a NATO-hoz a tagországok.

Augusztus elsején lép hatályba az állami építési beruházásokat szabályzó új törvény. 500 millió forintot különített el a júniusi viharok miatt Recsken károsodott ingatlanok helyreállítására a kormány. Az InfoRádió legfontosabb keddi hírei.

Az Oroszország indította háború után biztosítják Ukrajnának a csatlakozás elvi lehetőségét a NATO-hoz a tagországok. Erről a vilniusi csúcstalálkozó résztvevői állapodtak meg. A már kedden ismertetett zárónyilatkozat szövege szerint ez akkor válik lehetővé, amikor a NATO-szövetségesek egyetértenek ebben és a csatlakozás feltételei teljesülnek. A meghívást ebben az esetben fogják megtenni. A dokumentum mindemellett nem említ konkrét ütemtervet, ugyanakkor azt is hangsúlyozza, hogy Ukrajna jövője a NATO-ban van. Jens Stoltenberg NATO-főtitkár közölte, hogy az észak-atlanti szövetség el fog tekinteni az egyébként szokásos csatlakozási akcióterv alkalmazásától. Egyúttal reagált Volodimir Zelenszkij azon aggodalmára is, hogy Ukrajna a vilniusi NATO-csúcstalálkozón nem kap meghívást az észak-atlanti szövetségbe. Mint mondta, jelen pillanatban a legfontosabb biztosítani, hogy Ukrajna megnyeri a háborút és annak vége lesz, mert e nélkül nincs tagság, amelyet meg lehetne vitatni.

Svédország NATO-tagságáról már hétfőn este egyeztetések voltak Vilniusban. A szövetségeseknek sikerült meggyőzni Recep Tayyip Erdogan török államfőt, hogy kérje a parlamenttől a svéd csatlakozási kérelem haladéktalan ratifikálását. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter azt mondta: már csak technikai kérdés a svéd tagság magyar parlamenti jóváhagyása. Orbán Viktor a vilniusi kétnapos NATO-csúcs legfontosabb kérdésének az orosz-ukrán háborút nevezte. A miniszterelnök szerint a magyar álláspont változatlan: Ukrajnába tűzszünetre volna szükség és a háború helyett minél hamarabb meg kellene kezdeni a béketárgyalásokat. Orbán Viktor ismét felhívta a figyelmet arra, hogy a Kárpátalján élő magyarok miatt magyar emberek tízezrei vannak közvetlen veszélyben az orosz-ukrán háborúban.

Augusztus elsején lép hatályba az állami építési beruházásokat szabályzó új törvény, amely az összes, legalább 50 százalékban magyar költségvetési, illetve uniós forrásból finanszírozott beruházásra vonatkozik – jelentette be az építési és közlekedési miniszter. Lázár János hangsúlyozta, hogy az új törvény 32 év után újraszabályozza a közpénzek elköltésének kereteit és feltételeit.

Már az őszi hónapokban 10 százalék alá csökkenhet az infláció az MNB legfrissebb előrejelzése szerint – közölte a jegybank alelnöke. Virág Barnabás az InfoRádió Aréna című műsorában úgy vélte: szeptembertől a reálbér-növekedés is visszatérhet a magyar gazdaságba. A Magyar Nemzeti Bank alelnöke nem lát okot a májusban megkezdett monetáris politika megváltoztatására. Virág Barnabás azt mondta: jelenleg az úgynevezett normalizációs időszak zajlik és ezt nem gyorsítják fel.

500 millió forintot különített el a júniusi viharok miatt Recsken károsodott ingatlanok helyreállítására a kormány – jelentette be a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára. Dukai Miklós felidézte: Recsken 21 ingatlant öntött el a hegyoldalból lezúduló sár, a házak lakhatatlanná váltak és 50-60 embert kellett kitelepíteni. A településen működő bánya esetleges felelősségéről az államtitkár nem nyilatkozott.

Az indiai-angol érdekeltségű acélipari cégóriás nyerte a Dunaferre kiírt tendert. A Liberty Steel Central Europe Kft. nyertes ajánlata 55 millió euro volt. A győztes céget 2023. január 10-én jegyezték be Magyarországon. A Dunaferr a magyar ipar és foglalkoztatás kiemelt szereplője, az acélipar stratégiai ágazat, amely kiemelt fontosságú a kormány számára, ezért a gyár megmentésében a Gazdaságfejlesztési Minisztérium is aktív szerepet vállalt, a többi között jogszabályok megalkotásával és a felek közötti koordináció kialakításával.

Sikeresnek értékelte a gazdaságfejlesztési miniszter 5 napos kínai útját a tárca. A látogatás célja a Magyarország és Kína közötti gazdasági- és pénzügyi kapcsolatok erősítése volt. A tárgyalásokon a magyar és a kínai fél többször is hangsúlyozta: a jelenlegi 3 milliárd eurót meghaladó mértékű kínai befektetés állomány a következő években 13 milliárd euróra növekszik.

Locsolással, ivókutakkal és vízosztással segítenek a hőségben a főváros cégei. A hőségriasztás szerda éjfélig van érvényben. A Főpolgármesteri Hivatal tájékoztatása szerint a már meglévő ivókutak mellett idén újabbakat is kialakítanak a város több pontján. A BKK megnyitja ügyfélszolgálatait, ahol légkondicionált helyiségekben díjmentesen használhatók a vízautomaták, a Jane Haining rakparton pedig már működik a Főkert páraalagútja. A közterület-fenntartó locsolóautói folyamatosan frissítik a budapesti közúthálózatot. A bentlakást nyújtó szociális intézmények fogadják azokat az utcán élő embereket is, akiknek az elhelyezése hajléktalanellátó intézményekben nem megoldható.

Összesen 15 Budapest környéki település lakóit kérte az ivóvíz-felhasználás korlátozására a Duna Menti Regionális Vízmű. A vízkorlátozás értelmében tilos a közparkok, házi kertek tömlős locsolása reggel 6 és este 11 óra között, tilos a járdák, utak mosása, automata öntözőberendezések működtetése, tilos a gépjárművek tömlős mosása és úszómedencék töltése. A vízszolgáltató azt hangsúlyozza, hogy egyelőre sehol nincs vízhiány, de a fogyasztási igények további emelkedése miatt nyomáscsökkenés vagy átmeneti vízhiány alakulhat ki.

Holnaptól újabb vármegyékben lesz tűzgyújtási tilalom. A Nébih Pest, Borsod -Abaúj -Zemplén, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyékre terjesztette ki a korlátozást. A hatóság változatlanul fenntartja a tűzgyújtási tilalmat Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád vármegyékben.

Forrás1

Forrás2

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner

Kapcsolódó hírek

Ma este folytatjuk a Silvester Stallone maffiás sorozatát – Tusla királya 6-9 – videók

Tusla királya 6 Tusla királya 7 Tusla királya 8 Tusla királya 9 Kellemes szórakozást a filmekhez! Még több film itt! Our media displays content...

Ha most cselekszünk, ontani fogja a virágot a muskátli

Bár még nincs itt az idő, hogy kitegyük a szabadba pompázni kedvenc cserepes virágunkat, a muskátlit, már kezdhetjük az...

Dúvadrekord a Bakonyban – képek

A Képesfa Vadásztársaság mesébe illő területén mutatta be a Bakonyi tájegység idei dúvadterítékét. Az egy híján száz dúvaddal...

Acsa: eladó villa, kastély 13 szobás – 5,197,5 millió Ft, de akkor ez mennyi? .. Te mit gondolsz?

5 Milliárd 197 Millió 500 ezer, vagy 5,197,5 millió Ft, azaz 51.975.000.000.- Ft? Na ne nézzük meg a képeket,...