-0.3 C
Budapest
2023. február. 5. vasárnap

Hihetetlen: ennyivel keresnek többet Budapesten, mint vidéken – konkrét számok, konkrét esetek képekkel

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

Magyarország — Először lépte túl a 300 ezres határt a bruttó átlagbér Magyarországon – derült ki a Workania állásportál legújabb kutatásából.

Ennek ellenére továbbra is óriási a bérszakadék az ország nyugati és keleti régiói között: a felmérés adatai szerint míg Budapesten tavaly több mint 400 ezer forint volt a havi átlagos bruttó kereset, addig Békés és Tolna megyében ez az összeg nem érte el a 300 ezer forintot.

A Workania kutatásával egybecseng az Eurostat munkáltató bérköltségváltozást bemutató legfrissebb adatsora is, amely szerint Magyarországon nőhettek legnagyobb mértékben a bruttó keresetek a 28 uniós tagállam közül.

A grafika azt mutatja, hogy 2010 óta minden évben egyre magasabb lett a bruttó átlagbér hazánkban

– A magyar munkavállalók átlagosan 38 300 forinttal kerestek többet bruttóban 2017-hez képest. – jegyezte meg Ficza János, a Workania.hu munkatársa. – Abérek leginkább Baranya, Békés és Vas megyében ugrottak meg: mindhárom régióban tizennyolc százalékkal kerestek többet a munkavállalók 2018-ban, mint egy évvel korábban. Vas megye ezzel a harmadik legjobban fizetett régióvá lépett elő Magyarországon, Békésben viszont még így is országosan a legalacsonyabb jövedelemre számíthatnak a dolgozók.

A legjobban továbbra is Budapesten lehet keresni, sőt, ez az egyetlen régió, ahol az bruttó átlagbér túllépi a 400 ezer forintos szintet. A főváros utáni rangsorban leginkább nyugat-magyarországi megyék következnek, sorrendben Komárom-Esztergom, Vas, Győr-Moson-Sopron, Fejér, Pest és Veszprém megye lépte túl a 350 ezres átlagot.

A térképen az látható, hogy az egyes megyékben milyen mértékben emelkedtek az átlagbérek tavaly

Hiába azonban a dinamikus gazdasági növekedés, továbbra is óriási a bérszakadék az ország nyugati és keleti régiói között.

– A főváros az ország gazdasági központja, így a legtöbb cégközpont, a menedzseri és vezetői állások nagy része itt található, ennek köszönhetően magasabb az átlagfizetés, mint az ország többi régiójában. Másrészt Budapesten az élet is magasabb költségekkel jár egy átlagos munkavállaló számára, hiszen például a lakhatás is drágább, mint egy vidéki városban, így a munkaadók is magasabb fizetéssel tudják megtartani az alkalmazottaikat – fűzte hozzá Ficza, hozzátéve: Vas megyében ugyanakkor Ausztria közelségének köszönhetően növekednek meredeken a bérek.

Klisz Judit (45) kaposvári kozmetikus szerint hiába kérhetne többet a kezelésekért, vidéken nem teheti meg. – Budapesten háromszoros árakon dolgoznak. Ha én 12 ezret kérnék egy kúráért, nem lenne vendégem. /Fotó: Pozsonyi Zita

Tóth László szociológus szerint harminc év alatt sem sikerült orvosolni azt a problémát, hogy a régen nehéziparral rendelkező keleti és délkeleti megyékbe is odacsábítsák a nagyvállalatokat. 

– A nyugati régiókba már a rendszerváltástól kezdve áramlott be a külföldi tőke, ami több munkahelyet és magasabb béreket is jelentett. Emellett a földrajzi adottságok, az infrastruktúra is befolyásolja a bérkülönbségeket, ráadásul mivel több az álláslehetőség a nyugati megyékben és Közép-Magyarországon, ez is arra ösztönzi a vállalatokat, hogy többet fizessenek – vélekedett a szakember, aki szerint az elmaradottabb régiókból nagy eséllyel költöznek el a családok az élhetőbb városokba.

Czabay László (33) egy fővárosi cégnél dolgozik közlekedés és járműüzemeltetés terén. – Mivel nem a versenyszférában tevékenykedem, nem keresek annyit, amennyi a beosztásommal járna – mondta László. /Fotó: Pozsonyi Zita

A portfolio.hu által ismertetett KSH-adatok szerint ráadásul egyes szakterületeken kimagaslóak a különbségek: Budapesten a pénzügyi, biztosítási terület nettó több mint 434 ezer forint havi átlagbért fizet, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében azonban ennek még a negyven százalékát sem viszik haza: ott mindössze 161 ezer forintot ér ugyanaz a munka.

Csontos Eszter (30) fejlesztő pedagógus. Mint mondta, sajnos a pedagógusi alapbér ritkán változik, így nem számít jelentős fizetésemelésre. Ő azonban pár tízezer forinttal is elégedett lenne. /Fotó: Pozsonyi Zita

Leghátul kullognak a takarítók

2018-ban továbbra is a legrosszabbul fizetett pozíció a takarítóké, akik átlagosan mindössze bruttó 155 700 Ft-ot kerestek – ez mindössze 46%-a az országos átlagnak, ami tavaly bruttó 337 500 forint volt. A takarítókat követi a konyhai kisegítő, az óvodai dajka, a varrónő, majd a szobalány. A legjobban fizetett pozíció a pilótáké lett több mint 1 millió forintos fizetéssel. Az orvostanácsadók sem panaszkodhatnak, ők bruttó 945 100 forintot vittek haza tavaly.

blikk

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner

Kapcsolódó hírek

Visszavágott a Ferencváros a Bietigheimnak, és továbbjutott a BL-ben

Továbbjutott a női kézilabda Bajnokok Ligája csoportköréből a Ferencváros, miután nagyon fontos találkozón begyűjtötte a két pontot a...

Elütött egy embert a metró, nem járt az M2-es

Deák Ferenc tér és a Déli pályaudvar között a baleset miatt pótlóbusz közlekedett. Az Infostart úgy tudja, hogy a...

Örökre eltűnhet az útlevél az életünkből

A biometrikus azonosításé lehet a jövő a papír alapú útlevelek helyett. A technológia és az adatbiztonság fejlődése révén ma...

41 centimétert billent meg a Balaton – fotók

A viharos szél "halmozta fel" a tó vizét az egyik oldalon. Az Időkép vette észre az Országos Vízjelző Szolgálat adataiban,...