11.2 C
Budapest
2023. március. 30. csütörtök

Hihetetlen! „Az egyik nap még csak 40 volt!” Tegnap ünnepelte a 80. születésnapját Juhász Előd, a Zenebutik legendás műsorvezetője + videó

Dátum:

Megosztás:

Emlékszel még Juhász Elődre? Épp tegnap töltötte a 80-at. Ma, így néz ki! Isten éltesse sokáig! Hirmagazin.eu

Juhász Előd által vezetett Zenebutik húsz évig volt műsoron, 266 adással. A műsorvezető évtizedeken át volt a rádió és televízió zenei műsorainak aktív készítője, és még ma is dolgozik. Zenei könyveket ír, legutóbbi műve Zenehíd hazafelé címmel február 18-án jelent meg.

Juhász Előd a hatvanas évek elején szerepelt először a televízióban: 1961-ben az Aida operaközvetítését ismertette – akkor még csak felolvasta a kapott szöveget. Évekkel később a Zenélő órák című műsorban kérdezgette a szereplőket. 1963-ban Kodály Zoltán és felesége, Sára voltak a műsor vendégei, aminek megbecsült felvételét máig őrzik a televízió archívumában.

A Zenebutikot 1981-ben vitték televíziós adásba a Zeneközelben című rádiós műsor mintájára, melyen Juhász Előd csaknem húsz évig dolgozott. A könnyűzenét és a klasszikus zenét keverő műsor bátor húzás volt a részéről, hiszen addig nem vegyítették a műfajokat, Juhász Előd azonban bízott a sikerben, nem hiába.

Fotó: MTI/Hámor Szabolcs, MTVA

Juhász Előd a zenei élet számos világhírű szereplőjével készített interjút, ám ezek során mindig igyekezett kizökkenteni beszélgetőpartnereit. José Carreras például először szóhoz sem jutott, amikor szembekerült vele.

– Minden beszélgetésnél fontos, hogy hogyan kezdem, hogyan cserkészem be az illetőt. Egy példát is mondok, mert szeretek a meglepetéssel élni. Mielőtt José Carreras-szal találkoztam, elolvastam tőle és róla mindent, úgyhogy meglehetősen felkészültem belőle. Egyszer elmesélte, hogy szeretne úgy elmenni egy nemzeti parkba, hogy nincs nála más, csak a bankkártyája és a fogkeféje. Amikor eljött az interjú ideje, azt kérdeztem tőle, hogy amikor elmegy a nemzeti parkokba, egyedül megy, nem visz magával hölgyeket? Ettől úgy meglepődött, hogy meg sem tudott szólalni, mert leesett neki, hogy tudok róla mindent – mesélte a műsorvezető.

Juhász Előd a Zenebutikkal befutott műsorvezető lett, az egész ország ismerte a nevét. Hatalmas megtiszteltetésnek számított az is, hogy Gálvölgyi János paródiát készített róla, hiszen a parodista nem figurázott ki akárkit, csakis a legnagyobbakat.

Juhász Előd soha nem pusztán műsorvezetőként volt jelen, hanem zenetörténészként is. Gimnázium után a Zeneakadémia karmester- és zenetörténész szakára járt, mesterei közt volt Kodály Zoltán is. Tanulmányai alatt már voltak kisebb munkái a Magyar Rádiónál, ám a Zeneakadémia befejeztével az ELTE zeneesztétikai szakán doktorált, csak ezután helyezkedett el a rádiónál.

Itt vezette a Hétvégi panoráma, a Kettőtől ötig és a Muzsikáról – fiataloknak című műsorokat, de legfontosabb és legemlékezetesebb rádióműsora a Zeneközelben volt, mely 25 évig futott, és melynek mintájára hozták létre később a Zenebutikot. Ennek a műsornak köszönhetően olyan előadók karrierjét követhette – és követhettük mi is –  az elejétől a világhírűvé válásig, mint Rost Andrea, Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas opera-énekesnő.

Juhász Előd szellemileg aktív életet él ma is, pályája során számos zenetörténeti könyvet írt. Az író-történész feladatának érzi dokumentálni a saját és mások emlékeit. Legutóbbi könyve 2017 novemberében jött ki Kocsis Zoltánról. Szabadidejét szereti három lányával és hat unokájával tölteni. A Kép-regény című műsorban elmondta, lányai és unokái is egy mozdulattal képesek levenni őt a lábáról. Sok közös programot csinálnak, de szívesen besegít lányainak a gyerekek körüli feladatokban.

– Nemcsak társasjátékozunk és játszunk, de, ha kell, transzfert is biztosítok: elviszem röplabdára, akrobatikus rock’n’roll-ra, ilyen-olyan tanfolyamokra.

Forrás: femina.hu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Somogyi Erika: jó ebédhez szól a nóta – videó

Jó étvágyat kívánunk! https://www.youtube.com/watch?v=BFlZvpoSH-Q YouTube Hirmagazin.eu

Itt vannak Oroszország békefeltételei

Oroszország részletezte azokat a feltételeket, amelyek teljesülése esetén véget érhet a háború. Moszkva csak saját feltételei mentén hajlandó békét...

A drágulással kapcsolatban is üzent a magyar vásárlóknak a Tesco-vezér

Pálinkás Zsolt szerint tetőzött az élelmiszerárak inflációja, Magyarország pedig jó hely üzletelni. .. Hogy aztán ez mit is jelent,...

Tovább csökkenti a trappista árát az egyik legnagyobb bolt – érdemes várni hétfőig a vásárlással

Újabb húsz százalékkal lesz olcsóbb a magyarok kedvenc sajtja. Borítékolható, hogy nem marad el a válasz a többi...