4.9 C
Budapest
2024. február. 22. csütörtök

Hiába dübörög a gazdaság, mégis mélyponton a forint: ez várható Magyarországon 2019-ben

Dátum:

Megosztás:

Budapest — Felemás év várhat a magyar gazdaságra az elemzések szerint. Bár a gazdasági növekedés némileg lassul az ideihez képest, de azért a 3,5-4 százalékot így is elérheti.

A gyenge pontnak a magyar fizetőeszköz tűnik: a külföldi pénzintézetek elemzései szerint a forint újabb történelmi mélypontra süllyedhet. Jelenleg is igen gyenge a magyar fizetőeszköz, egy euró 323-324 forintot ér, de több elemzés is 340-345-ös euróárfolyamot prognosztizál jövőre. A dán Nordea pedig a brazil fizetőeszköz után a második legsérülékenyebb devizának minősítette a forintot. Az intézet a magas magyar pénzkínálat és infláció miatt fokozott leértékelődési kockázatra hívta fel a figyelmet.

Ha valóban a megjósolt szintig süllyed a forint, az 6-7 százalékos gyengülést jelent, ami érezhető lehet a mindennapi életben is. Többe kerül majd behozni külföldről az árucikkeket, így drágulhatnak az importtermékek, az energiahordozók. Mivel az üzemanyagárakat is érintheti a drágulás, ezért végső soron a hazai termékek áraira is hatással lehet a forint árfolyama. Többe kerülnének a külföldi utazások is. Egy átlagos családnak ez összességében akár több ezer forintos pluszkiadást jelenthet havonta.

Az idei év legfontosabb gazdasági mutatóinak alakulását ábrázoltuk

A nyugdíjasoknak sem közömbösek ezek az adatok. Ha a gazdasági növekedés meghaladja a 3,5 százalékot, ismét kaphatnak nyugdíjprémiumot, de az idei, 18 ezer forintnál szinte biztosan kevesebbet. Az infláció egy kicsit emelkedhet az idei szinthez képest, három százalék körüli értékkel lehet számolni, vagyis egy év múlva ekkora emelést kaphatnak.

A Magyar Nemzeti Bank szerint az ő feladatuk elsősorban az infláció kordában tartása: – A jegybanknak nincs árfolyamcélja, ezért a forint árfolyamszintjével kapcsolatos kérdéseket nem kommentál. Az árfolyam alakulása közvetve, alapvetően az inflációs és reálgazdasági kilátásokra gyakorolt hatásán keresztül befolyásolja a jegybank helyzetértékelését – válaszolták a Blikk érdeklődésére.

A magyar elemzők a kormányzattal egyetemben óvatosan optimisták. – Arra számítunk, hogy stabil lesz a forint, 320-as euróárfolyammal, ami nem sokkal magasabb az idei, 310-es átlagszintnél – mondta a Blikknek Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető elemzője, aki szerint jövőre az ideinél némileg magasabb, 3 százalékos lehet a pénzromlás. Szerinte az egyik legnagyobb pozitívum a felminősítés lehet.

– Minden adott ahhoz, hogy a hitelminősítők jobb besorolást adjanak. Olcsóbbá válhat az adósságfinanszírozás, valamint vonzóbbak lehetünk a befektetők szemében, ami több beruházást és pénzt jelenthet – tette hozzá Török Zoltán.

Gyenge pénz is jó

gyenge forint sok ágazatnak kedvező lehet. Az exportra termelő cégeknek nőhet a profitjuk, mivel euróért adják el a termékeiket, de a kiadásaik zöme forintban keletkezik. Mivel a külföldiek szemében olcsóbbakká válunk, az idegenforgalmi ágazat is profitálhat.

Forrás: Blikk

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Súlyos dolog derült ki az Ukrajna ellen bevetett észak-koreai rakétákról

Az Észak-Korea által Oroszországnak szállított és Ukrajna ellen bevetett ballisztikus rakéták számos olyan alkatrészből állnak, amelyek amerikai vagy...

Reagáltak a titkosszolgálati vezetők Magyar Péter állításaira, Kocsis Máté is posztolt róla

A Diákhitel Központ volt vezetője nem találkozott a titkosszolgálatok képviselőivel – derült ki az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának ülésén. Összeült...

Ma este egy gyönyörű, romantikus dráma – Hét élet – videó

Gabriele Muccino felkavaró történetében valaki úgy akar megszabadulni az őt nyomasztó titoktól, hogy teljesen megváltoztatja hét idegen ember...