1.1 C
Budapest
2023. december. 4. hétfő

Hiába a karbantartások, folyamatosak az üzemzavarok a magyarországi erőművekben – írja a világgazdaság..

Dátum:

Megosztás:

A Mavir kiszámlázza annak az erőműnek a rendszer-üzemeltetési többletköltségét, amely miatt pluszkiadásokra kényszerül.

Folyamatosan kisebb üzemzavarok színezik a magyarországi áramtermelést, ami azt is jelzi, hogy hiába a rendszeres karbantartás, javítás, az eszközpark öregszik. Az e hibák miatti termeléscsökkenésekből a felhasználók közvetlenül semmit nem éreznek, mert a rendszerirányító, a Mavir Zrt. az ágazat szereplőinek bevonásával kézben tartja a helyzetet: tartalékkapacitások beindításával, pótlólagos villamos energia bevonásával gondoskodik a villamosenergia-rendszer egyensúlyáról.

A legfontosabb – és legérdekesebb hírek itt! Kattints és szólj hozzá, osztd meg a legérdekesebb – és legizgalmasabb tartalmakat!

Az általa végzett szabályozás – amire a nem várt termeléscsökkenés kezelésén felül több okból is szükség van – sok pénzbe kerül, de ebből azt a költséget, amely valamely erőmű hibájából keletkezik, ki is számlázza a társaság az erőműnek.(Pontosabban nem az erőműnek, hanem annak a mérlegkörnek, amelynek az adott erőmű a tagja, és amellyel a Mavir nettó elszámolásos kapcsolatban áll.)

üzemzavar,erőművek
Fotó: Kallus György/VG

Most például a Dunamenti Erőmű G3 blokkjának VII. és VIII. hagyományos, gázüzemű turbinája, valamint a Mátrai Erőmű egyik lignit- és biomassza-tüzelésű blokkjának gázturbinája áll napok óta üzemzavar miatt. Ez a Mavirnak abból az összesítéséből derül ki, amely a 100 megawattosnál nagyobb egységek nem tervezett kieséseit tünteti fel, de a társaság napi adatai között megtalálhatók a kisebb termeléskiesések is. A MET csoporthoz tartozó százhalombattai erőmű esetén egyébként a TMK elhúzódása, a mátrai MVM-leánynál pedig az iszapolóvezeték tömörtelensége a bűnös.E három blokk leállása együtt 628 megawattnyi teljesítmény kiesését jelenti.(Összehasonlításképpen: egy paksi blokk 500 megawattot jelent.)

Cikkünk megjelentése után A MET csoport e-mailben közölte lapunkkal, hogy az abban állítottal ellentétben „a Dunamenti Erőműben nincs üzemzavar. A G3 blokk (ide tartozik a VII. gázturbina és a VIII. gőzturbina) zavartalanul, az elvárások szerint üzemel. (…) A Dunamenti G3 blokk idén tavasszal egy hosszabb tervezett leálláson volt (85 nap) (…)”

A hibáért elnézést kérünk, a közölt adatot – ahogyan írtuk is – a Mavir honlapjáról idéztük.

A kapacitáskiesésekről a Mavir mellett havonta hírt ad a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH), ha pedig Pakson kerül homok a gépezetbe, arról azonnal beszámol a Paksi Atomerőmű és az Országos Atomenergia Hivatal.

Néha több blokk, egyszerre is

Mindezekből összeáll az idei kép. Januárban a Paksi Atomerőmű 7-es egységét 4-én hajnaltól délutánig kellett javítani, a Mátrai Erőműben szintén a hónap elején esett ki kapacitás az üzemelő blokkoknál, továbbá tervezett karbantartás volt 21–24. között egy 200 megawattos blokknál.Kevesebb áramot adott január 9–11. között a Csepeli Erőmű, továbbá január 15–26. között a Kispesti Erőmű is.

A legfontosabb – és legérdekesebb hírek itt! Kattints és szólj hozzá, osztd meg a legérdekesebb – és legizgalmasabb tartalmakat!

Bár februárban 3,9 százalékkal esett a hazai áramtermelés, a MEKH összefoglalójában üzemzavarról nem, csak karbantartások soráról van szó, mégpedig Pakson, a Mátrában és a gázüzemű erőműveknél. Egy hónapra rá már 3,4 százalékkal több áramot adtak az ország erőművei, a karbantartások stafétabotját a Gönyűi és a Csepeli Erőmű vette át. Viszont a Mátrai Erőműben többször volt nem tervezett kiesés, amely jellemzően egy-egy blokkot érintett, mintegy 200 MW-tal. Március 22-én azonban több mátrai blokk is kiesett egyszerre (a III-as és a IV-es), ekkor 444 megawatt kapacitás veszett oda.

A karbantartások áprilisban a Dunamenti G3 blokkjában folytatódtak. Ezek máig tartanak, holott június közepén kellett volna zárulniuk. (Lehet, hogy volt részfeladat, amely lezárult határidőre, de ettől még időtúllépésben van a létesítmény.) A Paksi Atomerőmű 1-es gépegységében egy napig volt előre nem tervezett kiesés, április 24-én. Abban a hónapban lényegében nem változott az ország összesített villamosenergia-termelése, májusban viszont 2 százalékkal csökkent. Ugyanebben a hónapban a Dunamenti G3 karbantartása és a Paksi Atomerőmű nem tervezett kiesése volt a két legmeghatározóbb esemény.

A paksi kiesés irányította az importot

A MEKH 2021-es éves árampiaci összefoglalója szerint a hazai áramimport nagyságát leginkább a Paksi Atomerőmű termelése befolyásolja: a behozatal nagyjából annyival emelkedik, mint a kieső nukleáris kapacitás. (A naperőművek termelése kedvező időjárási feltételek esetén csúcsidőszakban mérsékli az importot, sőt, tavaly egyes órákban tavasszal és nyáron nettó exportpozícióba került Magyarország.) A Paksi Atomerőmű nukleáris egységei 2021-ben 90,4 százalékos kihasználtsággal termeltek, az órák 63 százalékában volt mind a négy blokk egyszerre elérhető.Harmincról 35 százalékra nőtt azon órák aránya, amikor legalább egy blokk nem állt rendelkezésre.

A Mátrai Erőmű lignitegységeinek éves tervezett karbantartását tavaly az alacsony fogyasztású tavaszi hónapok alatt és októberben végezték, de szükség volt további, nem tervezett javításra is. Az öt lignitblokkból jellemzően két 200 MW-os üzemelt, a harmadik ugyanilyen egység tartalékban állt. Emiatt a hatékonyabb 200 MW-os blokkok kihasználtsága 60 százalékra romlott.

Gönyűi Erőmű az éves karbantartásán felül további kiesések miatt csak rövid ideig nem volt elérhető 2021-ben, így 315 napon át üzemelt. A kihasználtsága 62 százalékos volt a 2020-as 60 és a 2019-es 67 százalék után. A Dunamenti G3 blokkjának kapacitása azonban csak 290 napon állt rendelkezése és 248 napon termelt. A magasabb karbantartási igények miatt a rendelkezésre állása 48 százalékra esett (2020-ban 55, 2019-ben 47 százalék volt).

vg

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Ítéletidő tombol Németországban – a kifutópályához fagytak a repülőgépek Münchenben

A bajor főváros repterét órákra le kellett zárni a havazás és a fagy miatt. Az X-en megjelent videó kísérő...

Döbbenetes videó arról, hogy mit okozhat az autó tetején szállított fenyőfa

Hogyan szállítsuk a fenyőt, ha autóval mentünk vásárolni és meglehetősen nagy fát választottunk? Videón magyarázzák el. A karácsonyi fenyő...

Életveszély: a világ legpofátlanabb bliccelőjét fotózták le az 1-es villamos hátulján – videó

Nem mindennapi megoldással utazott valaki a budapesti 1-es villamoson. Egy potyautas a jármű hátuljára kapaszkodott fel, és élvezte...

Mi történt? A közönségkedvenc nem tér vissza a Dancing with the Stars leginkább várt produkciójába

Az egyik produkció nem lesz teljes a Dancing with the Stars szombati döntőjében. A korábbi közönségkedvenc nem vesz...