-2.6 C
Budapest
2023. február. 6. hétfő

Heves harcok Kelet-Ukrajnában

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

 heves harcok
Forrás: M1 Híradó | 2015. 01. 31. 20:16:36

Végképp úgy tűnik, hogy vége a hónapokkal ezelőtt kötött tűzszünetnek Kelet-Ukrajnában. A civil áldozatok száma is napról-napra nő, csak pénteken legalább 20-an haltak meg a helyi lakosok közül. Sok helyen se víz, se áram, de még fűteni sem tudnak; kisgyerekes családok pincékben próbálják meghúzni magukat.
Sötét, hideg, zsúfolt és egészségtelen, de legalább biztonságos – ilyen pincékben kénytelenek lakni családok százai Kelet-Ukrajnában. Vannak, akik már hónapok óta.

Az ENSZ legfrissebb adatai szerint közel 2 millió gyereket érintenek a heves összecsapások Kelet-Ukrajnában. Emiatt nem tudnak iskolába járni, de még a szabadba is alig mehetnek ki játszani. Eleonora decemberben költözött ide a családjával miután egy bomba eltalálta a házukat. Azt mondta, a föld alatt legalább a kislánya biztonságban érzi magát.

A hónapok óta tartó harcok az ukrán erők és az oroszbarát szeparatisták között január közepén fajultak el. Azóta megszaporodtak a civilek elleni támadások. Csak pénteken 20-an vesztették életüket Donyeckben, amikor először egy trolibuszt, majd egy művelődési házat ért támadás. Donyeck mellett Luhanszk és Debalceve is már a humanitárius katasztrófa szélére sodródott.

Debalcevében nap mint nap hallani robbanásokat és lövéseket. A helyiek szerint az oroszbarát szeparatisták már majdnem birtokba vették a települést. Emiatt, aki csak tudott, elmenekült, de vannak, akik kénytelenek maradni.

“Minden nap valakinek a házát szétbombázzák. Tegnap az egyik barátunkét. Nekem itt van a munkám az otthonom, az idős szüleim, több oka is van annak, hogy maradunk” – mondta Jurij, aki feleségével és gyerekeivel együtt most a helyi iskola pincéjében él.

Egy donyecki árvaházban a nevelők nyár óta nem kaptak fizetést, mégis megpróbálnak békés és nyugodt környezetet teremteni az otthonban, hogy a gyerekek elfelejtsék, mi is zajlik a külvilágban.

A legtöbb gyerek lebombázott területekről került hozzánk. Ők nem csak lerombolt házakat, fegyvereket és harcokat láttak, de sok olyan szörnyűséget is, amit még a felnőttek sem néznének végig szívesen – mondta Marina Fedotova, pszichológus.

Közben szombaton újabb, a tizenkettedik orosz humanitárius segélykonvoj lépte át az ukrán határt, hogy a harcok sújtotta Donyeck és Luhanszk megyébe élelmiszert, gyógyszert és építőanyagot szállítsanak.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Vegyi fegyver bevetésével vádolták meg az ukrán hadsereget, nagyon sokan rosszul lettek, eddig halálos áldozatokról nincs hír..

Vegyi fegyver bevetésével vádolta meg az ukrán fegyveres erőket az Ukrajnától elcsatolt donyecki régió megbízott vezetője, az orosz...

Hamburgert csinált áldozataiból, majd eladta idegeneknek (18+)

Az elmúlt évtizedek egyik legborzalmasabb bűnügyének története a következő: Joseph Roy Metheny 1955. március 2-án született az amerikai Baltimore-ban....

Kína: Meteorológiai kutatásokat végzett az amerikai légtérbe tévedt léggömb

Meteorológiai kutatásokat végzett az amerikai légtérbe tévedt kínai léggömb, amely azért tévedt ilyen messze a tervezett útvonalától, mert...

Lelőtték az amerikai légtérben felfedezett kínai hírszerző léggömböt

Az amerikai haderő szombaton megsemmisítette az Egyesült Államok légterében a hét közepén felfedezett kínai léggömböt, amely az amerikai...