27.2 C
Budapest
2022. június. 30. csütörtök

Hétvégén szinte főszezoni forgalom van a Balatonon + Újítással készülnek a Balaton-átúszás szervezői..

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

Az idei nyári szezon egyáltalán nem mondható szokványosnak.

A koronavírus-járvány mindent felborított. Bár már elkezdődött a nyári szezon, a Balaton környéke egyelőre csak hétvégéken mutatja régi arcát, vasárnap estére azonban kiürülnek a strandok, az éttermek.

Ennek egyik oka az lehet, hogy a munkavállalóknak nem maradt kivehető szabadságuk amiatt, hogy a járvány kitörésekor több munkáltató is kényszerszabadságra küldte el alkalmazottait.

A kép illusztráció (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Az idei január–február még 22 százalékos növekedést mutatott, vagyis 2020 a turizmus legerősebb éve lett volna, majd jött a pandémia, ami mindent megváltoztatott. A koronavírus-járvány hatására szinte mindenki lemondta nyaralását, lefoglalt szálláshelyét.

Május végére sikerült megfékezni Magyarországon a vírust, és lassan az élet is újra visszatért a régi kerékvágásba, ezzel együtt pedig a magyarok nyaralási kedve is visszatért.

Egyelőre csak a hétvégén nagy a forgalom a balatoni strandokon

A Balaton környéki strandok a hétvégére megtelnek. Az éttermek is teljes kapacitással üzemelnek, a hétvégéken egyes vendéglátóhelyek előtt sorok alakulnak ki, a vendégek körülbelül fél órát várakoznak szabad asztalra – mondta Varga Tünde, a Kossuth Rádió munkatársa a Napközben műsorában. Hozzátette, azonban vasárnap estére, hétfő reggelre szinte kiürül a Balaton-part, hétköznap jellemzően már csak nyugdíjasok tartózkodnak unokáikkal a tó környékén.

Kiemelte, a frekventált helyeken kicsit más a kép, Siófokon, Balatonfüreden, Keszthelyen például már hétköznap is többen pihennek.

A külföldi vendégek egy része lemondta a foglalását 

A külföldi vendégek száma egyelőre nagyon elenyésző. Arra is kitért, hogy a szállásadók arról számolnak be, egyre több osztrák és német vendégük mondja vissza a foglalását. Ez valószínűleg amiatt van, hogy továbbra is bizonytalan a járványügyi helyzet, és attól félnek a külföldi nyaralók, hogy ha váratlanul, ugrásszerűen megnő a koronavírussal-fertőzöttek száma, az országok újra lezárják határaikat, és nem tudnának hazautazni.

Júliusban belföldi keresletélénkülést várnak

Hoffmann Henrik, a Balatoni Turizmus Szövetség elnöke elmondta, a forgalom visszaesésének oka az is, hogy sok munkavállalónak nem maradt kivehető szabadsága, mivel a koronavírus-járvány kirobbanásakor több munkáltató is szabadságra küldte alkalmazottait a kényszerű leállás miatt.

Kiemelte, a szakemberek azt tapasztalták, hogy a májusi forgalom körülbelül egyharmada lehetett az előző évinek. Júniusban ugyancsak alacsony volt a nyaralók száma, részben a rossz időjárás miatt. Júliusban az ágazat szereplői azonban forgalomnövekedésre számítanak, erre enged következtetni az előfoglalások magas száma is.

Az elnök a beszélgetésben arra is kitért, hogy a tapasztaltok azt mutatják, a tavalyi évhez képest nem emelkedtek a szálláshelyek árai. Ez annak köszönhető, hogy dinamikus árazást alkalmaznak, a kapacitáskihasználástól függően változtatják a szolgáltatások árait. A forgalmasabb, zsúfoltabb időszakban drágábban nyújtják kínálatukat, míg a kevéssé forgalmas időszakban alacsonyabb áron foglalhatók szobák.

Az egyetlen jelentősebb változás az elmúlt évhez képest, hogy több szabadstrand is fizetőssé vált. Ez annak is köszönhető, hogy a Magyar Turisztikai Ügynökség pályázatának köszönhetően több strandon is jelentős infrastrukturális fejlesztést hajtottak végre.

Újítással készülnek a Balaton-átúszás szervezői

Újítással készülnek a szervezők az augusztus 1-jei 38. Lidl Balaton-átúszásra, melyen idén a klasszikus 5200 méteres táv felét is lehet teljesíteni.

A szervező Aranyhíd Balatonátúszó Sport Kft. szerdai közleményéből kiderül, hogy mivel a koronavírus-járvány miatt hosszú időre bezártak az uszodák, nem lehetett igazán készülni a megmérettetésre, ezért döntöttek úgy, hogy azoknak, akik nem érzik magukat kellőképpen edzettnek, vagy akiknek mindig is soknak tűnt az 5200 méter, kiírják a Lidl Balaton-átúszás féltávú próbáját.

Ennek mezőnye a célból, a balatonboglári Platán standról indul, a résztvevők beúsznak 1300 métert, majd visszafordulnak és azonos pályán érnek célba a Révfülöpről átúszókkal.

Az úszók biztonságára a mintegy 130 vitorlásból, 7 kishajóból és 4 motorcsónakból álló úszófolyosó mellett a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság és a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának szakemberei ügyelnek. Az augusztus 1-jén sorra kerülő átúszás mindkét távjára az előzetes jelentkezés július 15-én indul.

Hirmagazin.eu

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner

Kapcsolódó hírek

Flört a kocsmában: Egy szexi kísértet akarta elcsábítani a szellemvadásznőt

Döbbenetes eseményről számolt be Rachel Parsons. Rachel Parsons idestova húsz esztendeje tevékenykedik lelkes szellemvadászként, rendíthetetlenül deríti fel a paranormális...

Előkerült a térfigyelő kamera felvétele a Jókai utcai házomlásról – felkavaró videó (18+)

Szinte teljesen leomlott hétfő délelőtt Budapesten a Jókai és az Aradi utca sarkán található épület teteje és az...

Eldőlt: 2035-től nem lehet új benzinzes és dízeles autót venni az EU-ban

Ma, szerda hajnalban elfogadták az Európai Unió tagországai a klímavédelmi törvényeket, miszerint 2035-től a tagországok területén betiltják a...

Ekkora baj közelít? Az állam mostantól vészhelyzetben átveheti az energiacégek irányítását

Az orosz–ukrán háborúra hivatkozva, rendelettel készítette elő a magyar kormány, hogy a magyar állam az ellátás folyamatosságára és...