27.8 C
Budapest
2023. június. 1. csütörtök

Hazudtunk reggel, éjjel meg este: 14 éve mondta el Gyurcsány az őszödi beszédét – videó

Dátum:

Megosztás:

Az őszödi beszéd nélkül nem lehet érteni a magyar politikát, a szöveg megrázta az országot, már aznap este spontán tüntetések szerveződtek a fővárosban és több vidéki városban is.

A rendőrség gumilövedékeket, vízágyút vetett be a hetekig tartó tüntetések során.

„Elkúrtuk! Nem kicsit, nagyon!” – ez Gyurcsány Ferenc 14 évvel ezelőtti, őszödi hazugságbeszédének egyik legtöbbet idézett mondata. A bukott miniszterelnök 2006. május 26-án, egy hónappal a parlamenti választási győzelem után, az MSZP-frakció zárt ülésén ismerte be azt, hogy kormányzásuk alatt hazudtak az embereknek.

„Majdnem beledöglöttem, hogy másfél évig úgy kellett tenni, mint hogyha kormányoztunk volna. E helyett hazudtunk reggel, éjjel, meg este.”

Ez hangzott el Gyurcsány Ferenc beszédében.

https://youtu.be/SQkl87o1JfE

 

A trágár szónoklat egyes részletei szeptember 17-én délután szivárogtak ki. A beszéd megrázta az országot, már aznap este spontán tüntetések szerveződtek a fővárosban és több vidéki városban is.

Tüntetők rohamozzák meg a Magyar Televízió épületét a kormány lemondását követelve. (Fotó: MTI Fotó: Szigetváry Zsolt)

Másnap, amikor nyilvánvalóvá vált, hogy Gyurcsány Ferenc nem kíván lemondani, elszabadultak az indulatok. A demonstrálók az MTV Szabadság téri székháza elé vonultak, majd benyomultak az épületbe. Később hatósági vizsgálóbizottság derítette ki, hogy a rendőröket szakszerűtlenül irányították, védőfelszerelésük pedig hiányos volt.

Az őszi tüntetések legvéresebb napja éppen az 1956-os forradalom 50. évfordulójára esett. Október 23-án ugyanis a rendőrség a kormányellenes tüntetőket szándékosan a Fidesz és a KDNP ünnepi nagygyűlése felé terelte.

A brutális tömegoszlatás közben az azonosító jelzést nem viselő rendőrök könnygázgránátot, vízágyút, gumilövedéket vetetettek be a békés tömeg ellen,

súlyos, maradandó sérüléseket okozva ezzel sok civilnek. Volt, akinek a szemét lőtték ki, másokat a rendőrségi fogdán bántalmaztak, vagy aláztak meg.

„A legszégyenteljesebb, a leggyalázatosabb és a leginkább elutasított politikai beszédek egyike az őszödi” – nyilatkozta az M1 hétfő reggeli műsorában Lomnici Zoltán, alkotmányjogász, a Századvég jogi szakértője.

Vízágyúval oszlatják a tömeget a Blaha Lujza térnél 2006 őszén Budapesten. (Fotó: MTI /Kollányi Péter)

Hangsúlyozta: bár jogilag elévült Gyurcsány Ferenc tette, a baloldalnak a mai napig nem sikerült helyreállítani az általa okozott morális válságot. „Itt nemcsak egy beszédről van szó, hanem van, aki ezt végighallgatta, van, aki ehhez falazott, van aki, vagy vannak, akik politikailag megerősítették ezt a beszédet azzal, hogy a bizalmatlansági indítványt nem bukta el Gyurcsány Ferenc, és vannak a mai napig olyan politikai szövetségesei a DK-nak, akik ezt a terhes politikai örökséget felvállalják” – mondta Lomnici Zoltán.

Az MSZP-SZDSZ koalíciónak 2006-ban lehetősége lett volna elmozdítania Gyurcsány Ferencet tisztségéből, de nem tette meg

– emlékeztetett Lomnici Zoltán. A Századvég jogi szakértője felhívta a figyelmet arra is, hogy a volt miniszterelnök felesége, Dobrev Klára, a DK Európai Parlamenti képviselője szintén többször kiállt az őszödi beszéd mellett, akárcsak azok, akik közül ma többen is Karácsony Gergely főpolgármester bizalmát élvezik a budapesti Városházán.

A Gyurcsány-kormány egykori államtitkára, ma a DK elnökének hű elvbarátja Varju László azt firtatta a Parlamentben, mikor veszi ki részét a védekezés költségeiből és a válságkezelésből a kormány.

Egy rendőr gumilövedéket készül kilőni a Dohány utcánál 2006. szeptember 21-én. (Fotó: MTI Fotó: Füzesi Ferenc).

„Nem önök lőtték ki az emberek szemét? Nem arról van szó, hogy éppen holnap van az évfordulója annak, amikor elhangzott egy beszéd? (…) és a nyilvánosságra kerülés kiváltotta az emberek elégedetlenségét, amit Önök nem párbeszéddel, parlamenti vitával, hanem kardlapozással, meg szemkilövetéssel próbáltak orvosolni” – reagált a felszólalásra viszontválaszában Orbán Viktor miniszterelnök.

Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet vezetője az M1 Ma Este műsorában elmondta: „Ma már mindenki minimum hibának tartja, hogy ezt a beszédet Gyurcsány Ferenc elmondta, szerintem a mélypontja volt ez a beszéd az elmúlt harminc évnek és a rendszerváltásnak”.

„Az őszödi beszéd nélkül nem lehet érteni a magyar politikai helyzetet” – mondta.

Hozzátette: Egy választási győzelem után bevallotta, hogy csalt a választásokon, hazudott a választóknak, ezzel a politikai legitimása szűnt meg Gyurcsány Ferencnek 2006 májusában.

Felidézte, hogy Sólyom László köztársasági elnök felhívására Gyurcsány Ferenc bizalmi szavazást kért maga ellen, amin az összes MSZP-s és SZDSZ-s képviselő bizalmat szavazott neki. Mint mondta, csak azok tartottak ki mellettük, akik nyertesei voltak ennek a kormányzásnak, az átlag baloldali szavazók 2006-tól fokozatosan elpártoltak tőlük.

Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet igazgatója szerint a magyar társadalom túlnyomó többsége nem szereti Gyurcsány Ferencet, és nem szeretné, ha a közéletben szerepet játszana, de azt elismerik, hogy tehetséges politikus.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Simon Gábor szocialista képviselő a Parlament üléstermében a plenáris ülésen, mielőtt az Országgyűlés bizalmi szavazást tartott volna a kormányfőről 2006. október 6-án. Valamennyi MSZP-s és SZDSZ-es képviselő bizalmat szavazott Gyurcsány Ferencnek a történtek után (Fotó: MTI Fotó: Kovács Tamás)

Az a tehetség bizonyítéka, hogy Gyurcsány Ferenc még mindig politizál, az pedig az ellenzéki politikusok tehetetlenségének és tehetségtelenségének bizonyítéka, hogy még mindig Gyurcsány Ferenc irányítja a baloldalt – fogalmazott Mráz.

Hozzátette, hogy Gyurcsány Ferenc feleségének, Dobrev Klárának bevonása a politikába szintén ügyes húzás volt, amit alátámaszt a legutóbbi európai parlamenti választás eredménye: „Dobrev Klára miniszterelnök-jelöltként is szóba fog kerülni, más kérdés, hogy a választók kérnek-e ebből”.

A Nézőpont Intézet vezetője kitért arra is, ahogyan az MSZP és SZDSZ korábban számos kompromisszumot kötött, ugyanezt valószínűsíti a DK és a Momentum esetében is. Mint mondta, ma azt állítják, hogy nem akarnak közös listát állítani 2020-ben, ugyanakkor „valószínűnek tartom, hogy 2022-re megbarátkoznak a gondolattal”, és a korábbi ígéretek a hatalom megszerzése érdekében semmissé válnak.

A címlapfotó illusztráció. 

hirado, Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Bruce Willis, Kevin Dillon – Táv-felügyelő (Wire Room) – Bruce Willis egyik utolsó filmje – videó

Bruce Willis egyik utolsó filmje, amelyben ismét egy hőst alakít, .. fordulatos, izgalmas esti szórakozás! Teljes film magyarul: Táv-felügyelő (Wire...

Rendkívüli hír! .. Megszavazta az Európai Parlament: Magyarország alkalmatlan az uniós elnökségre

Az állásfoglalást 442 EP-képviselő támogatta, és csak 144 szavazott ellene. Az Európai Parlament csütörtökön megszavazta azt az állásfoglalást, mely...

Az Európai Bizottság és a kínai vezetés is aggódik a mesterséges intelligencia veszélyei miatt

Az EB korlátozásokat vezetett be az MI-eszközök használatára, Kína pedig még szigorúbban tervezi ellenőrizni az internetes adatforgalmat. A ChatGPT...

Megosztó TRIANON

Trianon miért fontos a magyarok egy részének, és a másik részének miért nem? - erre a kérdésre keressük a...