4 C
Budapest
2022. december. 4. vasárnap

Házasodni tért vissza Jemenbe a halálra kínzott Koltai György – Mindent elmesélt a Blikknek az aktivista, aki kiderítette a sorsát

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

A korábban már bebörtönzött és megkínzott Koltai György azért utazott vissza Jemenbe, hogy feleségül vegye egy korábbi rabtársa testvérét – mondta a Blikknek Tawfik al-Hamidi jemeni emberi jogi aktivista, aki jól ismerte a muszlim hitre áttért magyart.

Újabb részletek derültek ki a Jemenben elrabolt, megkínzott, és a beszámolók szerint a cellájában koronavírusban elhunyt Koltai György sorsáról. A Blikk elérte annak a jemeni emberi jogi szervezetnek a vezetőjét, amely Koltai kiszabadult rabtársainak személyes elbeszéléséből próbálta összerakni a muszlim hitre áttért magyar férfi életének utolsó heteit.

Magam is régóta ismertem Györgyöt, azaz Abdul Hakimot, hiszen hasonló területen dolgoztunk. Egy közös barátunk hozott végül vele össze; segítettem neki interjúkat szervezni arab tévécsatornákkal, de meglátogattam Magyarországon is, ahol édesanyja házában ebédeltünk – mesélte Tawfik al-Hamidi, a genfi székhelyű SAM emberi jogi szervezet vezetője.

Tawfik al-Hamidi (bal oldalt) Magyarországon is meglátogatta Koltai Györgyöt, ezen a képen egy jemeni újságíróval és Koltai édesanyjával látható Tawfik al-Hamidi (bal oldalt) Magyarországon is meglátogatta Koltai Györgyöt, ezen a képen egy jemeni újságíróval és Koltai édesanyjával látható

Egy idő után aztán a beszélgetések abbamaradtak, és mikor al-Hamidi a közösségi oldalon meglátta, hogy Koltai visszatért Jemenbe, már nem tudott kapcsolatba lépni vele. Ennek okára nemrég derült fény, amikor egy helyi aktivista, Adel al-Huszeini a Twitteren közölte: a jemeni állampolgársággal is bíró magyar férfit az ország déli részét ellenőrző Déli Átmeneti Tanács (STC) emberei elfogták és gyakorlatilag halálra kínozták. Al-Hamidi és szervezete ezután kezdett nyomozni a részletek után.

Műholdfelvétel a hírhedt, night clubból átalakított börtönről, ahol Koltai Györgyöt fogvatartották / SAM Organization Műholdfelvétel a hírhedt, night clubból átalakított börtönről, ahol Koltai Györgyöt fogvatartották / SAM Organization

Nem könnyű információhoz jutni. Mi hangfelvételek birtokába jutottunk olyan emberektől, akik a börtönben raboskodtak Györggyel. Noha már kiszabadultak, rettenetesen nehéz beszámolniuk arról, amit láttak. Már csak azért is, mert ha nyilatkoznak, újra bevihetik őket. Félnek, ezért nem is tudtak teljes nyíltsággal elmesélni mindent. A hangfelvételeket is titkos úton küldték – mondta al-Hamidi.

A hangfelvételeken a kiszabadult jemeniek arról meséltek, hogy Koltait az adeni terrorellenes osztag fogta el a hotelben, amelyben lakott. Ez a terrorellenes osztag nem törvényes szerv, hanem az Aden kikötővárosát ellenőrzése alatt tartó Déli Átmeneti Tanács biztonsági szervezete. A letartóztatásokért és a vallatásokért egy bizonyos Jiszran al-Maktari felel, ő a helyi antiterrorista osztag vezetője.

Koltai kiszabadult rabtársa szerint Jiszran al-Maktari, a Déli Átmeneti Tanács antiterrorista osztagának vezetője felügyelte a vallatásokat a hírhedt börtönben / Fotó: Facebook Koltai kiszabadult rabtársa szerint Jiszran al-Maktari, a Déli Átmeneti Tanács antiterrorista osztagának vezetője felügyelte a vallatásokat a hírhedt börtönben / Fotó: Facebook

Ő irányítja a hírhedt börtönt Adenben, amelybe Györgyöt is vitték. A neve Waddah Hall, és korábban night clubként üzemelt, a polgárháború alatt építették át börtönné. A körülmények rettenetesek. Némelyik cella olyan szűk, hogy a rabok gyakorlatilag meg sem tudnak fordulni – magyarázta Tawfik al-Hamidi. Hozzátette azt is, hogy hivatalosan senki nem tudhatja, kik raboskodnak ott, csak azoktól lehet megtudni bármit is, akiket valamiért kiengednek a börtönből.

Koltai György / Fotó: Twitter Koltai György / Fotó: Twitter

Koltait kegyetlenül megkínozták a börtönben, a tanúvallomások szerint majdnem minden fogát kiverték, majd amikor elkapta a koronavírust, egyszerűen hagyták meghalni. Hogy mit akartak tőle a vallatói, azt csak feltételezni lehet. Al-Hamidi szerint elképzelhető, hogy csupán azért tartóztatták le, mert külföldi.

Mit keres Adenben a polgárháború idején? Feltehetően a biztonsági erőknek valamiért gyanús lett. Nem ő az első külföldi, akit Jemenben börtönbe vetettek; francia és brit újságírók is éveket töltöttek rács mögött, mielőtt szabadon engedték őket – fejtegette a jemeni emberi jogi aktivista.

Ezt a dalt Koltai György írta és adta elő Jemenben:

Tényleg, mit is keresett Koltai Adenben polgárháború idején? Tawfik al-Hamidi szerint a történet 2011-ben, a jemeni forradalom idején kezdődött. A tüntetők a három évtizede hatalmon lévő diktátor, Ali Abdullah Száleh távozását követelték a fővárosban, Szanaa-ban. Miután a hadsereg idővel átállt a tüntetőkhöz, ez sikerrel is járt.

György ez idő tájt hangmérnökként dolgozott Szanaa-ban, és mint olyan, segített a felkelőknek forradalmi dalokat rögzíteni. Ezután kitört a polgárháború, és miután a húszik elfoglalták Szanaa-t, megkérték, dolgozzon nekik, az Al Maszíra nevű húszi tévécsatornának. György ezt visszautasította, mert nem értett egyet a húszik nézeteivel – kezdte al-Hamidi.

Kik azok a húszik?

A húszi egy Irán által támogatott iszlamista, fegyveres mozgalom. Jelmondatuk: „Isten hatalmas, halál Amerikára, halál Izraelre, a zsidók legyenek átkozottak, győzelem az iszlámnak!” A húszik ellenőrzésük alatt tartják a fővárost és Jemen északi területeinek nagy részét, és rendszeres katonai villongásokba keverednek Szaúd-Arábiával és a szaúdiak által támogatott jemeni erőkkel.

A húszik abban az üzletben tartóztatták le Györgyöt, amelyikben dolgozott. A politikai rendőrség börtönébe vitték, ahol súlyos kínzásoknak vetették alá. Nagyon szomorúan, sok keserűséggel mesélt később erről, nehéz is volt visszaemlékeznie erre az időszakra – folytatta a jemeni férfi.

Az egyik fő oka annak, hogy mégis visszatért Jemenbe, az lehetett, hogy a Szanaa-i börtönben egyik rabtársa neki ígérte a lánytestvérét. Tudomásom szerint azért ment Adenbe, hogy találkozzon ezzel az emberrel, és talán hogy a házassági ügy végére is járjon.

A videó itt érhető el!

Bár Koltai halálhírét a beszámolók alapján a SAM is megerősítettnek vélte, al-Hamidi a Blikknek elmondta: nem szabad feladni a reményt, hogy a magyar férfi még életben van. Mint mondta, amíg a holttest nem kerül elő, addig nem állítható, hogy Abdul Hakim minden kétséget kizáróan halott. Szerinte most a magyar külügyminisztériumon van a sor, hogy tegyen valamit az ügyben.

Rettenetesen nehéz nekünk bármiféle információt kinyernünk a Györgyöt foglyul ejtő Déli Átmeneti Tanácstól, mert egyetlen emberi jogi aktivistában sem bíznak. Ellenségnek tekintenek minket, több kollégánkat is letartóztatták és megkínozták már. Az egyetlen módja annak, hogy biztosat meg lehessen tudni, az az, ha a magyar kormány lép fel György ügyében az Átmeneti Tanácsnál – vélte al-Hamidi. Kérdésünkre elmondta: a magyar külügyminisztérium (csütörtök délutánig) még nem vette fel velük a kapcsolatot, de ha bármi segítségre van szükségük, minden rendelkezésünkre álló információt átadnak nekik.

– Ha üzenhetek valamit a György édesanyjának, őszinte részvétemet szeretném kifejezni. Mondják meg neki, hogy György nyomot hagyott a jemeni emberek szívében. Szeretném, ha a magyar kormány erőfeszítéseket tenne az ügyben, hátha van egy kis remény arra, hogy mégis életben van, és akkor talán meg lehet menteni – mondta végül Tawfik al-Hamidi, a jemeni emberi jogi szervezet vezetője.

A magyar külügy csütörtöki megkeresésünkre egyelőre nem reagált. Korábban ezt írták: “A jelzett esettel kapcsolatban sem a KKM, sem a területileg illetékes magyar külképviselet eddig hitelt érdemlő tájékoztatást vagy közvetlen hozzátartozói megkeresést nem kapott. A hozzánk eljutott állítások igazságtartalmát vizsgáljuk.”

Forrás: Blikk / Hirmagazin.eu

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia

Kapcsolódó hírek

Figyelem! Győri rendőreink a lakosság segítségét kérik a képen látható gyermek megtalálása ügyében! – Oszd meg!

Győri nyomozóink a lakosság segítségét kérik az ismeretlen helyen tartózkodó gyermek megtalálásához. A Győri Rendőrkapitányság 08010-157/505/2022. körözési számon eljárást...

Magyarországra nem vonatkozik az EU-s kőolajársapka

Magyarország mentességet kapott a kőolaj árkorlátjára. Az Európai Tanács pénteki döntése szerint plafont határoznak meg az orosz kőolaj...

Ma este két romatikus film, Richard Gere és Kevin Kostner főszerepléseivel: Micsoda nő!; Üzenet a palackban; – videók

Nap mint nap filmek! Minden nap este 7-kor felteszünk egy filmet, és hétvégente 2 filmet, más és más...

Mi történhetett a Hajógyári szigeten? A Dunából emelték ki a diszkóból kidobott fiatal holttestét, és itt még nincs vége a történetnek…

Éppen tizenegy éve annak, hogy a Hajógyári-szigetnél a Dunában megtalálták H. Géza holttestét. A fiatalember haláláért a rendőrség...