10.6 C
Budapest
2023. március. 31. péntek

Hazánkat is elérheti a földrengés? Törökország után Romániában és Horvátországban is megmozdult a föld

Dátum:

Megosztás:

Itthon is érezni lehetett a hétfő délutáni földrengést, ami Romániát rázta meg. A múlt heti események után nem csoda, ha sokakban felmerül a kérdés: hazánkat is elérheti a földrengés?

Hétfő délután 5,2-es erősségű földrengést tapasztaltak Romániában, amit még Magyarország déli részein is érezni lehetett. A földmozgás epicentruma Nagyszebentől 102 kilométerre volt, és 15 kilométeres mélységben következett be.

Search operations continue in Hatay following powerful earthquake
Több ezer ember élete vált a földdel egyenlővé múlthéten Törökországban. Fotó: MARTIN DIVISEK / EPA

„És mégis mozog a föld”

Románia után hétfő délután Horvátországban is megmozdult a föld, Sziszektől 13 kilométerre délre, 4-es erősségben. Mindkét eset viszonylag közel volt a magyar határhoz, a legutóbbi Törökországban tapasztalt földrengés miatt pedig nem csoda, ha sokakban felmerül a kérdés ezek után: mi leszünk a következők?

Hazánkban ritka jelenség az erős földrengés

Az országos földfizikai intézet (INCDFP) vezérigazgatója azt nyilatkozta az Agerpres hírügynökségnek, hogy a hétfői esetnek nincs köze a törökországi földrengésekhez, mivel utóbbiak egy másik tektonikus lemezről indultak ki.

A legfrissebb hírek itt!

Magyarország aktív földmozgási folyamatait az Adriai-tüske irányítja, ami az Adriai-tenger alatt húzódó Afrikai-lemez egyik merev blokkja. Ezek alapján tehát Magyarország tágabb környezetének, Európa déli részének földmozgásait az Afrikai- és az Európai lemez ütközése határozza meg – írja a foldrenges.hu. 

A szakportál hozzáteszi, hogy Magyarország területén évente 100-120 kisebb földrengést regisztrálunk, amiknek nagy része nem is érezhető. Erős, nagyon nagy károkat okozó, 5,5 – 6 magnitúdójú földrengés csupán 40-50 éves visszatérési idővel pattan ki hazánkban – írja a portál.

Ezek alapján nincs mitől félnünk, ugyanis hazánkra nem jellemzők a nagyobb földmozgások, az a rengés, ami Törökországot érintette pedig kishazánkat nem tudja, hiszen másik tektonikus lemez mozgása okozza. Ha azonban mégis megtörténik a baj, érdemes a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság oldalán leírtak szerint eljárni. 

földrengés
Földrengés esetén maradjunk az épületben, ahol éppen tartózkodunk. Fotó: Depo Photos / MTI

Ezt tanácsolja a Katasztrófavédelem

Amíg tart a rengés ne hagyjuk el az épületet, illetve ne próbáljunk meg bejutni, ugyanis a legtöbb sérülés ilyenkor történik, például ledőlő kémény, lehulló vakolat vagy üvegcserép miatt. Az épületen belül igyekezzünk minél távolabb kerülni ablakoktól, üvegektől, könyvespolcoktól és olyan tárgyaktól, amelyek leesve sérülést okozhatnak.

Érdemes menedéket keresnünk az asztalok alatt, ajtókeretben vagy a szoba sarkában. Földrengés esetén továbbá, ha csak lehet ne gyújtsunk gyufát vagy villanyt. Ha tömegben vagyunk a rengéskor, például bevásárló központban, vigyázzunk, nehogy a pánikba került tömeg összetaposson. Maradjunk védett helyen, amíg tart a rengés. Ha autóval közlekedünk, álljunk meg az út szélén, távol hidaktól, felüljáróktól és maradjunk az autóban.

földrengés
A földrengéseket gyakran követik utórengések, melyek napokkal, hetekkel, sőt hónapokkal később is jelentkezhetnek. Forrás: Shutterstock

földrengést követően figyeljünk az utórengésekre, hiszen azok ugyanolyan erősek lehetnek, mint a főrengés, valamint az erősen megsérült épületeket minél hamarabb hagyjuk el. A lifteket használni tilos! Vegyünk fel vastag ruhát, cipőt, kesztyűt, hogy védjük magunkat. Telefonunkat – vezetékest vagy mobilt – csak veszélyhívásra használjuk, a lakásban pedig óvatosan mozogjunk, mert a meglazult és elmozdult bútorok balesetet okozhatnak.

A legfrissebb hírek itt!

Fontos, hogy a rengés után maradjunk távol a romos területektől és csak akkor közelítsük meg az összedőlt vagy károsodott területet, ha erre a rendőrség, a tűzoltóság vagy a katasztrófavédelem munkatársai kérnek minket. Visszatérni a lakásba csak a hatóságok engedélyével lehet.

A hétfői adatok alapján a dél- és délkelet-törökországi földrengések halálos áldozatainak a száma Törökországban és Szíriában együttesen átlépte a 30 ezret. A török katasztrófavédelem (AFAD) vasárnap kora este azt közölte, hogy Törökországban a halottak száma elérte a 29 605-öt. Szíriában 3775 elhunytról tudni.

Forrás

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia

Kapcsolódó hírek

M3-as metró: Bemutatjuk a Vasúttechnika munkáját a két nemrég átadott állomáson – videó

Feladatai végéhez közeledik a vasútépítő cég a metróvonal felújításában. A SWIETELSKY Vasútechnika Kft. – mint arról korábban részletes cikkben is beszámoltunk – tavaly...

Vádat emeltek Trump ellen

Vádat emeltek Donald Trump volt amerikai elnök ellen New Yorkban – írja a The New York Times. Mint ismert, a...

Az Országgyűlés elfogadta a békepárti határozatot

Az Országgyűlés 130 igen, 24 nem szavazattal, tartózkodás nélkül elfogadta a Fidesz–KDNP által benyújtott, az orosz–ukrán háború egyéves...

Három hónapot kapott a levágott fejekkel pózoló „Iszlám Állam boszorkánya”

Svédország NATO-tagsága részben azért csúszik, mert Törökország szerint a skandináv ország menedéket nyújt terroristáknak, így egyelőre nem kívánja...