11.2 C
Budapest
2024. április. 20. szombat
HomeFőhírekBelföldi hírekHavi 800 ezer forintnál is többet vihet haza egy egészségügyi dolgozó -...

Havi 800 ezer forintnál is többet vihet haza egy egészségügyi dolgozó – új, sávos bértábla kerül használatba..

Március elsejétől hatályos az új bértábla, a megemelt fizetés áprilisban érkezik először. A Belügyminisztérium közleménye szerint az egészségügyi szakdolgozók keresete 2010-hez képest mintegy négyszeresére emelkedik, átlag alapbérük eléri az orvosi átlag alapbér 37 százalékát.

Átlagosan 20 százalékos emeléssel folytatódik március 1-jétől az egészségügyi szakdolgozók alapbérének rendezése a tavaly júliusi, egységesen 18 százalékos béremelést követően.

A teljes munkaidőben foglalkoztatott egészségügyi szakdolgozók átlagos havi keresete 2010-ben 170 900 forint volt, az idei március 1-jei béremelést követően pedig már meghaladhatja a 800 ezer forintot – írja az MTI.

A Belügyminisztérium kommünikéje szerint az egészségügyi szakdolgozók keresete 2010-hez képest mintegy négyszeresére emelkedik, átlag alapbérük eléri az orvosi átlag alapbér 37 százalékát.

84 ezer munkavállalót érint a béremelés

A béremelés, amely megközelítően 84 ezer munkavállalót érint, valamennyi, az egészségügyi ágazati előmeneteli szabályainak hatálya alá tartozó egészségügyi szakdolgozóra és egészségügyben dolgozóra vonatkozik. Az ápolók béremelésére 200 milliárd forintot fordít a kormány.

A korábbi pótlékok többsége, például

  • a szakterületi pótlék,
  • a vezetői pótlék,
  • a címpótlék,
  • az idegennyelv-tudási
  • és a képesítési pótlék

beépül az alapbérbe, ezzel már beleszámítanak a nyugdíjba. Mivel a szakdolgozók alapbéren felüli mozgóbérének számítási alapja az alapbér, így annak emelkedésével a mozgóbér összege is nő – hangsúlyozta a tárca.

FONTOS VÁLTOZÁS EGY ÚJ, ÖT FIZETÉSI OSZTÁLYT TARTALMAZÓ SÁVOS BÉRTÁBLA BEVEZETÉSE.

Az öt fizetési kategórián belül a dolgozót – az ellátott szakterületnek, valamint munkakörnek megfelelően – alap vagy kiemelt kategóriába kell besorolni. A kiemelt szakterületek és a munkakörök listáját kormányrendelet tartalmazza. Az új bértábla minimum- és maximumösszegei között a munkáltató állapítja meg a béremelés mértékét. A munkavállalóknak április elején utalják az első emelt bért.

Forrás

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Most népszerű

weblap4u banner
securiton-tűzvédelem