8.4 C
Budapest
2023. március. 27. hétfő

Hátramenetben a Leopardok: kipakolt a német védelmi miniszter

Dátum:

Megosztás:

Az Ukrajnának eredetileg felajánlott 31 Leopard 2A6 harckocsi helyett Németország és Portugália csak 17 darabot tud szállítani, a többi támogató kihátráltak az akcióból

– árulta el egy lapinterjúban Boris Pistorius.

Egy hónapja van hivatalban Boris Pistorius, és máris Németország legnépszerűbb politikusa. Védelmi miniszterként teendője van jócskán, különös tekintettel Ukrajna támogatására. Az újdonsült védelmi miniszter, aki tíz évig Alsó-Szászország tartományi belügyminisztere volt, a Der Spiegelnek adott interjújában fejtette ki, hogy csalódott a partnerek sokat hangoztatott elkötelezettségében.

A 62 éves politikus emlékeztetett arra, hogy első munkanapján a németországi amerikai katonai támaszpontra, Ramsteinbe utazott. A partnerországok védelmi miniszterei ott azt kérték, hogy adjon engedélyt a német gyártmányú és legkorszerűbbnek számító Leopard 2-es harckocsik Ukrajnának történő szállítására. Azonban csalódott, mert a korábbi, az elkötelezettséget hangoztató nyilatkozatok ellenére nem kapott konkrét ígéreteket a Leopardok szállítására, beleértve Lengyelországot is, amely Ukrajna „leghangosabb” támogatójának számított.

Boris Pistorius elmondta, hogy a jelenlegi állás szerint

a célul kitűzött 31 Leopard 2A6 harckocsi helyett Németország és Portugália csak 17 darabot tud szállítani,

ami a tervezett két ukrán zászlóalj felszerelése helyett csak egy felszereléséhez elegendő.

„A vállalások nem olyan nagyságrendűek, amit reméltem, és ez meglepett”

– fogalmazott a német miniszter.

A Der Spiegel kérdésre azt azonban nem zárta ki, hogy a későbbiekben a Bundeswehr készleteiből további Leopard 2-es harckocsikat szállíthatnak Ukrajnának, ezzel kapcsolatban azonban konkrét időpontot nem említett.

1674035266 w6mwlklqg md
MTI/AP/DPA/Julian Stratenschulte

Azt ugyanakkor Berlinben korábban már bejelentették, hogy Németország a Leopard harckocsik első generációjának számító, kevésbé korszerűbb Leopard 1-es harckocsikkal kész támogatni Ukrajnát.

Ukrajna támogatása a fő napirendi téma a Münchenben kezdődött nemzetközi biztonságpolitikai konferencián, amelyen negyven ország állam-, illetve kormányfője, valamint miniszterek és szakértők vesznek részt. A résztvevők megvitatják az ostromlott ország támogatásának módozatait, így többek között Kijev kérését korszerű harci repülőgépek szállítására. Németország ugyanakkor – több más szövetségessel együtt – ettől mindeddig határozottal elzárkózott, mindenekelőtt attól tartva, hogy egy ilyen lépés a háborúba való közvetlen beavatkozás kockázatát hordozhatja magában. Egy legutóbbi interjúban a védelmi miniszter ezzel kapcsolatban úgy foglalt állást, hogy harci repülőgépek szállítása nem időszerű.

Mindezt megerősítette az a legutóbbi, a ZDF közszolgálati televízió által végzett felmérés is, amely szerint a németek többsége támogatja ugyan Ukrajna katonai támogatását, harci repülőgépek szállítását azonban a nagy többség elutasítja. A megkérdezettek többsége ugyanakkor kételkedik abban, hogy a támogatások ellenére Ukrajna megnyerheti ezt a háborút. Azt pedig csak egy csekély kisebbség reméli, hogy a háború a közeli hónapokban tárgyalások útján véget ér.

Végezetül ugyancsak a ZDF felmérése tárta fel, hogy a védelmi miniszter ma Németország legnépszerűbb politikusa. A megkérdezettek egyrészt a rokonszenv, másrészt a teljesítmény alapján osztályoztak. A lista élén álló Boris Pistoriust Robert Habeck gazdasági miniszter és Olaf Scholz kancellár követi.

Nyitókép: AFP

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

A magyarok megbosszulják a spliti döntőn elszenvedett vereséget

A magyarok megbosszulják a spliti döntőn elszenvedett vereséget Horvátország és Magyarország néhány száz kilométerrel odébb, fél évvel később újabb...

60 éves Quentin Tarantino – képgaléria

Quentin Tarantino, .. filmek, képgaléria Forrás Hirmagazin.eu

A Disney és az április újdonságok – filmek rövid bemutatói

ÁPRILISI ÚJDONSÁGOK   PÁN PÉTER ÉS WENDY PETER PAN & WENDY DISNEY+ ORIGINAL FILM   Április 28. Kizárólag a Disney+ kínálatában A fiatal lány, Wendy Darling...

Tévhit, hogy a vízben található baktériumok okozzák a hüvelyfertőzéseket

Edzett hüvelyflórával induljunk a Húsvét ünnepének.. A legfrissebb hírek itt!   Erre ügyeljünk a húsvéti wellnesskor: Tévhit, hogy a vízben található...