28.6 C
Budapest
2022. augusztus. 13. szombat

Hatéves koráig csak szerbül tudott Kudlik Júlia: 20 éve nincs képernyőn, de az arca, a hangja azóta is itt van velünk

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

Ma ünnepli a 76. születésnapját a televíziós legenda, Kudlik Júlia, aki immár húsz éve nincs képernyőn, mégis emlékeznek rá az emberek.

1964. február 29-én láthattuk őt először a képernyőn bemondóként. Csinos volt, határozott és szépen formálta a szavakat, a mondatokat. Kell ennél több? Bizony kellett. „A bemondóknak nagyon szigorú feltételeknek kellett megfelelniük. Diploma, két nyelvvizsga, hat nyelven kellett tudni a kiejtési szabályokat és hetenként beszédtechnika órára járni…” – Így emlékszik vissza Kudlik Júlia a kezdetekre. Ki gondolná róla, hogy egyébként bohócnak készült, nem mellékesen pedig versenyszerűen kosárlabdázott. Majd volt olyan időszak, amikor azt mondta, orvos leszek! „Édesapám autószerelő volt, édesanyám pénztáros egy budapesti kávézóban. Anyukám délvidéki, én hatéves koromig szerbül beszéltem az iskolában és a nagymamától tanultam meg magyarul. A szüleim igyekeztek mindent megadni és nagyon komolyan vették a taníttatásomat. Nyolc évig zongoráztam, a Zeneakadémián bérletünk volt. Operába, színházba, cirkuszba, bábszínházba, moziba jártunk…”

Kudlik Júlia 20 éve nincs képernyőn / Fotó: Fortepan Szalay Zoltán Kudlik Júlia 20 éve nincs képernyőn / Fotó: Fortepan Szalay Zoltán

Aztán Kudlik Júlia jelentkezett a Színház és Színművészeti Főiskolára és ugyanazzal a lendülettel az ELTE-re, magyar-népművelés szakra. De az első évben nem vették fel sehová. Végül egy rokona segítségével került a televízióhoz – ügyelőnek. Nem épp a legkreatívabb része a televíziózásnak, de valahol el kell kezdeni. Közben behívták a rádióba, elbeszélgetésre és amikor meghallották a hangját, megdöbbenve mondták neki: „Olyan a hangja, mintha egy negyvenéves nőt hallgatnánk…” Aztán a televízióban is kipróbálták és végül ezzel a karakteres, mély hanggal bejátszotta magát a csapatba. Harminc jelentkező közül választották ki. Így lett belőle hivatásos bemondó.

A Delta 32 évig volt folyamatosan képernyőn, legtöbbet Kudlik Júlia műsorvezetésével. Nemzedékek nőttek fel úgy, hogy az egyik legfontosabb, legérdekesebb műsor volt ez. „Fekete-fehéren kezdtük, filmre vettük fel az adásokat. Ültem a kamera előtt és addig mondtam a szövegem, míg hibátlanul nem ment. Nem volt súgógép, mindent megtanultam kívülről. Megjegyzem, soha életemben nem ejtettem ki semmi olyasmit a számon, amiről nem tudtam micsoda. Mindennek alaposan utánanéztem, megtanultam. A közeli képen ugyanis nem lehet hazudni, a tekintetemen rögtön látszik, ha nem értem, miről beszélek. A hitelesség, az igényesség mindenben és mindenkor fontos számomra…”

Megszámlálhatatlan szórakoztató műsorban szerepelt. Vezetett táncdalfesztivált, volt háziasszony show-műsorban, Kodály énekversenyen, népdal és népzenei vetélkedőn, díjátadó gálán. Megcsillogtatta humoros énjét is kabaréjelenetekben, esztrádműsorokban. No meg a Szeszélyes évszakok című szórakoztató műsor társházigazdájaként a felejthetetlen Antal Imre oldalán. 2001-ig volt képernyőn, aztán 2006-ben, egy évvel azután, hogy a Magyar Televízió Örökös Tagja lett, ő is egy csoportos leépítés áldozatává vált. Elküldték, mert nem volt rá szükség.

Ősz Ferenc humoristával 1974-ben / Fotó: Fortepan Szalay Zoltán Ősz Ferenc humoristával 1974-ben / Fotó: Fortepan Szalay Zoltán

 

Azóta nem kapcsolja be a televíziót. Kerül a nyilvánosságot, immár saját szabályai szerint él. Saját szabályai szerint – egyedül. Férjét, Szűcs László rendezőt 40 év házasság után veszítette el. Amikor esztendőkkel később azt kérdezték tőle, hogy érzi magát, akkor még röviden válaszolt, és annyit mondott: „A férjemmel negyven évig éltünk házasságban, miután véget ért földi zarándokútja, azóta félemberként próbálok helyt állni, mert nekem még dolgom, feladatom van. Azóta is folyamatosan beszélgetek vele, és ma is számíthatok rá annak ellenére, hogy a szememmel nem láthatom, igazán úgyis csak a szívével lát az ember…

Szentendrén él és olykor járja az országot Szvorák Katalin Kossuth-díjas népdalénekessel. Közös műsoruk van, énekkel, prózával, a közönség szeretetétől övezve. S ha valahol megjelenik, megrohanják és hol a Deltát, hol a Juli-suli című műsorát emlegetik, amelyben meghonosította a főzős és életmód műsorokat idehaza is. De vezetett Gazdit keresünk címmel is műsort, amelyben az állatok védelme jelentette a fő hangsúlyt.

Immár 20 éve nincs képernyőn. De az arca, a hangja itt van velünk azóta is…

Forrás: Blikk / Hirmagazin.eu

Fotó: Fortepan Szalay Zoltán

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

banner
onixmedia

Kapcsolódó hírek

Rendkívüli lépések kellenek, hogy a nyugdíjasok megússzák az őszt: lecsapott a drágulás, a szakértő szerint ezt kellene azonnal megtenni

Rendkívüli, korai nyugdíjemelésre lenne szükség ahhoz, hogy a nyugdíjak megtarthassák vásárlóerejüket - állítja a szakértő. A nyugdíjas-infláció még sosem volt...

Zelenszkij az orosz turisták kitiltását kérte az EU-ból.., de mennyire hiányoznak az oroszok a magyar turizmusból?

Már a háború előtt sem voltak könnyű helyzetben a vendéglátósok, ám idén 30 százalékot drágult a szállodák fenntartása,...

Az egész ország az inárcsi anyukát kereste, a Facebook-on is keresőcsapatokat hoztak létre, aztán váratlan fordulat történt..

Az egész országot megrázta a 49 éves inárcsi édesanya eltűnése. Az asszonyt augusztus elseje óta keresi a rendőrség. Bozsik...

Megrázó képek érkeztek a montenegrói lövöldözésről: 11 embert mészárolt le egy ámokfutó, köztük 4 gyermeket – fotók (18+)

Legalább 11 emberrel, köztük négy gyermekkel végzett egy 34 éves férfi a montenegrói Cetinjében. Most előkerültek a megrázó...
facebook