5.1 C
Budapest
2022. november. 27. vasárnap

Hatalmasat erősödött a forint, bejelentéseket tett az MNB

Dátum:

Megosztás:

Emlékezetessé válik a csütörtöki amerikai inflációs adatok közlése körüli csapkodás a globális piacokon, hacsak nem okoznak még nagyobb kilengéseket a recessziós félelmek. A forintről is úgy látszott, nagyon rosszul van, aztán péntekre hirtelen sokkal jobban lett,

írja a Világgazdaság.

A piaci mozgásokat, különösen a nagyokat, általában igyekeznek hírekkel megmagyarázni, de van, amikor ez nem lehetséges, és így van ez az elmúlt nap forintárfolyam-kilengéseivel is. A hét utolsó kereskedési napján éppen erősödik a forint. Ugyanilyen, kizárólag az aktuális hírekkel nem megmagyarázható éles fordulatok történtek a globális piacok jó részén is.

A KÍNLÓDÁST ÉS BIZONYTALANSÁGOT ALAPVETŐEN A RECESSZIÓS FÉLELMEK OKOZZÁK.

Ami a forintot illeti, alapvetően a szokott minta szerint mozgott a világpiacokon izgalmakkal teli elmúlt egy napban, az euró dollár elleni mozgását lekövetve, csakhogy sokkal hevesebben, mint a régiós társak, a zloty és a korona.

A legfrissebb hírek itt!

Ezt követően hatalmas fordulat történt az amerikai piacokon, a dollár visszavonult, a részvényárak megfordultak és nagyot emelkedtek, és – megint a papírforma szerint – a forint ezt is követte, és a 434-hez közeli rekord gyenge szintekről a csütörtöki zárásra 431,5 környékére erősödött vissza, majd pénteken a korai kereskedésben ugyanezt folytatva 424,4 közelébe süvített, írja a lap.

A világpiaci fordulat előtt némileg tanácstalanul állnak a megfigyelők, az egyetlen logikusnak tűnő magyarázat, hogy a recessziós félelmek már korábban is nagy mozgásokat okoztak – a részvénypiacok esetében például nagy veszteségeket -, és ebbe kicsit belefáradtak a piacok.

Az európai energiaválságot nagyon nehezen viselő forint esetében plusz nehézsége is akad a mozgásait magyarázni igyekvő megfigyelőknek. Bár az logikus, ahogy az euró csütörtöki visszapattanását követte, az egységes valuta azonban pénteken már nem erősödött tovább – sőt megint némi nyomás alá került -,

A FORINTOT AZONBAN TOVÁBB VITTE A LENDÜLET,

miközben a zloty és a cseh korona meg visszavonulót fújt.

A magyarázat: túladott a forint, és az MNB is léphet

Az elemzők a “klasszikus” magyarázatokhoz nyúltak: a piacon ha valami nagyon fölmegy, akkor egyszer valószínűleg vissza is kell esnie, nem lehet valamit örökké csak venni, vagy eladni.

A forint is tovább erősödik, folytatva a tegnapi fordulatot, amit a kirívó túladottság és alulértékeltség is indokolttá tesz – írta reggeli piaci áttekintőjében Suppan Gergely, a Magyar Bankholding makrogazdasági elemzési vezetője.

A legfrissebb hírek itt!

Egy másik lehetséges magyarázat a forint lendületének megmaradására, hogy a piacokon arra is gondolhatnak, a Magyar Nemzeti Bank – amely a múlt hónapban befejezte kamatemeléseit, de tovább szűkíti a pénzbőséget az infláció ellen harcolva -, eszközöket talál a forintzuhanás megfékezésére. Az MNB valóban bejelentéseket is tett pénteken.

Az év végéig a jegybank biztosítja az energiaimport kifizetéséhez szükséges deviza döntő részét, és megemeli a kamatfolyosó plafonját, azaz továbbra is lesz hely kamatszigorításnak

– közölte Virág Barnabás alelnök. A hírre a forint óriási erősödésbe kezdett. Péntek reggeli rádióinterjújában Orbán Viktor miniszterelnök arról is beszélt, hogy jövőre egyszámjegyű inflációt szeretne látni.

origo, vg

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Ma este csak 1 film! A pókerjátékosoknak, és mindenkinek ajánlom, .. egy igazán jó film: Elit játszma – videó

Winston Churchill: "A siker az a képesség, hogy az ember a kudarcok sorozata ellenére sem veszít a lelkesedéséből" Teljes...

Valósággá válhat, amit csak sci-fikben láthattunk: alagutat találtak egyik világból a másikba

A bulgáriai Szófiai Egyetem fizikusainak egy csoportja szerint a féreglyukak, azaz az univerzum egyik részét a másikkal összekötő...

Újra vele! Őszintén öleli őt Berki Mazsi

Itt a fotó Sokan gondolták, hogy a Kulcsár Edina helyére beugró Berki Mazsinak ilyen rövid felkészülési idővel semmi esélye...

Festővászon lett Herceg Erika tökéletes testéből: „Meztelenül kiállok, úgy fogtok rám festeni” – videó (18+)

Herceg Erika egy divattervezővel és egy képzőművésszel kooperálva változott igazi műalkotássá szinte egyetlen szempillantás alatt, amikor hófehér ruháját...