2.6 C
Budapest
2022. december. 3. szombat

Hatalmas szerencse: megmenekült a család medvék elöl; + (A Hirmagazin.eu tanácsai medve-ügyben.) Oszd meg!

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

Hála Istennek, ezek a medvék nem hazánkban garázdálkodtak, azonban nem messze tőlünk!

A kép illusztráció. Kép: Die Hard Survivor

Szlovákai Magyarországhoz közel eső határterülete közelében, a Gyügy és Balassagyarmat közötti területen sátorozott olvasónk a családjával. Az eset tegnap történt, amikor felverték a sátrukat, majd elmentek sétálni az erdőbe.

Ezen a területen ritkán fordulnak elő medvék, s bár hallották hogy hazánkban egyre többször látnak medvéket, nem zavartatták magukat.

Visszatérve a táborhelyükre, hatalmas morgásra lettek figyelmesek, majd látták, hogy két nagy medve, éppen marcangolja szét a sátrukat. Nem sok idejük maradt arra, hogy beugorjanak a közelben álló autójukba és elmeneküljenek a helyszínről. Nem sajnáltak semmit, csak kerüljenek ki mielőbb a veszélyzónából.

Menet közben hívták a vadvédelmet, akik megkezdták az állatok felkutatását.

A Hirmagazin.eu online média tanácsai a medvékkel kapcsolatban:

A medvék kíváncsi, intelligens és esetlegesen veszélyes állatok, de a tőlük való alaptalan félelem bajt hozhat emberre, állatra egyaránt. Számos medvével végeznek minden évben puszta félelemből. Segítségedre lehet, ha tiszteletben tartod őket, és megtanulod a felségterületükön való helyes viselkedést, így a medvével való találkozás egyik fél számára sem fog negatív élményekkel végződni.

A legtöbb medve igyekszik elkerülni az embereket. Ha megadod a medvének a lehetőséget, hogy jól döntsön, úgy fog. Rengeteg medve él a világon, és rengeteg ember jár a szabadba, de meglepően kevesen látnak egyáltalán medvéket. És ezeknek is csak egy kis százaléka az, akik valaha fenyegetett helyzetbe kerültek.

Egy állami szakértői tanulmány szerint a 20. század első 85 évében összesen csak 201 ember halt meg medvetámadástól a világon . Ezzel szemben tíz év alatt, 1975-85 között 193 emberrel kutyák végeztek .

A legtöbb ember, aki medvét lát a szabadban, a túra egyik fénypontjaként emlékszik vissza rá. E fenséges élőlények jelenléte emlékeztessen bennünket, milyen szerencsések is vagyunk, hogy közösen élvezhetjük velük az eltűnőben lévő vadon szépségeit.


Medvék és emberek

A medvék nem szeretik a meglepetéseket! Ha a medvék földjén túrázol, kürtöld világgá a jelenléted — különösen, ahol a terep vagy a növényzet eltakar. Csapj zajt, énekelj, beszélj hangosan, vagy köss egy kolompot a hátizsákodra. Lehetőség szerint csoportban közlekedjetek. A csoportok mindig zajosabbak és így a medvék könnyebben észreveszik.

Kerüld a sűrűséget. Ha ez nem megoldható, haladj hátszéllel, így a szagod figyelmezteti a medvéket a közeledtedre. Az elterjedt közhiedelemmel ellentétben, a medvék majdnem olyan jól látnak a szemükkel, mint az emberek, de az orrukban sokkal jobban megbíznak, mint a szemükben vagy fülükben. Mindig hagyd, hogy a medvék tudomására jusson jelenléted.

A medvék az emberekhez hasonlóan csapásokat, utakat használnak. Ne táborozz olyan csapások közelében, amit vélhetőleg használnak. Kerüld ki azokat a helyeket, ahol halak, állatok tetemeit látod, vagy érzed, vagy dögevőket látsz gyülekezni. Lehet, hogy egy medve élelme van ott, és ha ő maga is a közelben jár, esetleg agresszíven fogja védelmezni a készletet.

Ne szorítsd sarokba a medvét! Adj neki elég mozgásteret!

Némelyik medve toleránsabb a többinél, de mindegyiknek megvan a személyes tere, az a távolság, amin belül már veszélyeztetve érzi magát. Ha beletévedsz ebbe a zónába, lehet, hogy agresszívan reagál. Medvék fotózásához használj teleobjektívet, a közellopózással ugyanis belekerülhetsz ebbe a veszélyes távolságba.

A medvék állandóan ennivalót keresnek. Csak hat hónapjuk van, hogy a téli álomra elegendő zsírréteget halmozzanak fel. Ne hagyd, hogy rászokjanak az emberi ételre vagy hulladékra. Nagy butaság és ráadásul illegális a medvék etetése, akár szándékosan, akár étel vagy hulladék szabadon hagyásával.

Főzz messze a sátortól, tárold a táboron kívül az élelmet. Lógasd fel az ételt úgy, hogy a medve ne érhesse el. Ha nincsenek fák, tárold az ételt légmentesen, vagy speciális, medvebiztos tárolóban. Ne feledd, hogy a kedvenc háziállataid és eledelük is vonzó lehet a medvék számára.

Tartsd tisztán a táborhelyet. Mosogasd el az edényeket. Kerüld az illatos ételeket, mint a szalonna, füstölt hal. Ne hagyd, hogy a ruhád átvegye az étel szagát. Égesd el teljesen a hulladékot és vidd magaddal maradékot.

Az étel és a hulladék egyformán vonzó a medvék számára, ezért kezeld mindkettőt egyforma alaposan. A hulladék elföldelése teljesen felesleges időtöltés. A medvéknek remek a szaglása, és ásni is jól tudnak.

Ha egy medve épp pecázás közben közelít feléd, hagyd abba. Ha már van egy hal a zsinóron, ne hagyd ficánkolni, egyéb megoldás híján vágd el a zsinórt. Ha a medve megszokja, hogy halat kaphat, amikor egy horgász közelébe megy, akkor rendszeresen vissza fog térni.

Teendők összetalálkozás esetén

Ha medvét látsz, kerüld el, ha van rá mód. Add meg neki a lehetőséget, hogy ő is elkerüljön téged. Ha közelről találkoztok össze, maradj nyugodt. Ritkák a támadások, jó eséllyel nem vagy veszélyben. A legtöbb medvét csak az élelem, a bocsaik és személyes terük védelme érdekli. Ha megszűnik a fenyegetés, mennek tovább a dolgukra.

Ne feledd a következőket:

Azonosítsd magad! Add tudtára, hogy emberfélével van dolga. Beszélj hozzá normál hangon. Integess a karjaiddal. Segíts a medvének, hogy beazonosíthasson. Ha nem jön rá, hogy miféle vagy, akkor esetleg közelebb jöhet, vagy felállhat a hátsó lábaira, hogy jobban lásson, vagy érezze a szagod. Az álló medve általában kíváncsi, nem pedig fenyegető. Megpróbálhatsz lassan, óvatosan eloldalogni, de ha a medve követ, állj meg és ne mozdulj.

Ne szaladj! Képtelenség lefutni egy medvét. Mértek már olyat, amelyik 50 km/órával rohant, és a kutyákhoz hasonlóan a menekülőket veszik üldözőbe. Gyakran blöff-támadásokat hajtanak végre, néha 3 méterre is megközelítve az áldozatot, fizikai érintkezés nélkül.

Folytasd a hadonászást a karjaiddal, és a hozzá való beszédet. Ha nagyon közel jönne, kiabálj rá, és legyél agresszívebb. Ütögess össze lábast, edényeket. Használj zajkeltő eszközöket. Viszont soha ne próbálj medve hangot imitálni, és ne sikíts.

Ha megtámadott…

Ha a medve tényleg megtámad, két lehetőséged van: halottnak tetetni magadat, vagy harcolni. Hogy melyik a jó választás, az attól függ, hogy fenyegetésre reagálva támadott meg, vagy kaját keres. Tetesd halottnak magad, ha egy olyan grizzly medve támadott meg, amelyet váratlanul megleptél, vagy a zsákmánya közelébe keveredtél, vagy egy nőstény, amely a bocsait védelmezi.

Feküdj hasra, vagy kucorodj össze magzatpózba, és kezeiddel védd a tarkódat. A medve általában felhagy a támadással, ha úgy érzi, megszűnt a fenyegetés. Maradj mozdulatlan, ameddig csak lehetséges. Ha mozogsz, és a medve meglátja, vagy meghallja, lehet, hogy visszafordul, és ismét támad.

Ritkán, de megeshet, hogy magányos feketemedvék, vagy grizzlyk, élelemként tekintenek az emberre. Vedd fel a küzdelmet azokkal a medvékkel, amelyek követnek, vagy rád törnek a sátorban, épületben. A fekete medvékkel vedd fel a küzdelmet, a körülményektől függetlenül.

Önvédelem

A tűzfegyverek soha nem helyettesíthetik a józan észt a medvével való találkozásnál. Ha nincs rutinod fegyverhasználattal vészhelyzetben, sokkal valószínűbb, hogy a fegyver fog megsebezni, mint a medve.

Egy 30-as Magnum, vagy 12-es kaliberű sörétes puska tökéletes választás, ha medvére kell lőni. A maroklőfegyverek, mint például a 44-es Magnum viszont elégtelenek lehetnek, különösen gyakorlatlan kézben.

Az állami törvények lehetővé teszik egy medve önvédelemből történő megölését, ha nem provokáltad, és nincs más választás. De a trófeát (az irha és a koponya) be kell szolgáltatni a hatóságoknak.

Sikeresen alkalmaztak már kapszicin (erőspaprika alapú) gázsprét is medvék ellen. Ezek 6-7 méterig lehetnek hatásosak. Ellenszélben, vagy járműben alkalmazva elképzelhető, hogy a használó önmagát fogja ártalmatlanítani.

Tegyél megfelelő óvintézkedéseket. Ha viszel magaddal gázsprét, mindig tartsd kéznél, és tudd kezelni.

Összefoglalva:

  • Kerüld a váratlan, közeli találkozást a medvékkel; figyeld a medvékre utaló jeleket és csapj jó nagy zajt!
  • Ne szorítsd sarokba a medvét, hagyj neki elég személyes teret!
  • Ne szoktasd rá őket az emberi ételre, hulladékra azok helytelen kezelésével!
  • Gondolkozz, higgadj le, azonosítsd magad, ne menekülj!

A legtöbb esetben a medvék nem jelentenek veszélyt, de megfelelő figyelmet kell fordítani rájuk. Ha a medvék földjén jársz, vagy itthon olyan helyeken, ahol korábban medvék jelenlétét azonosították, légy óvatos, és élvezd eme fenséges állatok látványát természetes élőhelyükön.

A cikk szövegének eredetije egy medvékről szóló ismertetőanyagból származik, mely az Alaszkai Hal- és Vadgazdálkodási Minisztérium és más állami és szövetségi hivatalok együttműködésével készült.

Forrás: Hirmagazin.eu

Képek: YouTube.com, MuskokaRegion.com, WorldPress.com

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Megállapodtak: az EU bevezeti az árplafont az orosz olajra – Mutatjuk, mennyibe kerül majd!

Az Európai Unió tagországai előzetesen megállapodtak a tengeren szállított orosz olaj hordónkénti árplafonjáról, amely 60 dollár (nagyjából 24...

Különös klub tagja lesz Medvedcsuk 200 millió dolláros szuperjachtja azzal, hogy elárverezik: a bevétel Ukrajnának megy

Egy horvát bíróság engedélyezte, hogy Viktor Medvedcsuk orosz oligarcha Royal Romance nevű szuperjachtját aukcióra bocsássák – közölte az ukrán...

Lángos 5500 Ft-ért? Kipróbáltuk a drága belvárosit és egy kis külvárosi karácsonyi vásárt

Vajon mekkora különbség van árban, minőségben és hangulatban a Budapest bevárosában található és egy város szélén, a 17....

Putyin „kínos és szerencsétlen” balesetéről számolt be az orosz média: leesett a lépcsőn és összecsinálta magát..

Putyin orosz elnök újabb állítólagos, "kínos és szerencsétlen" balesetéről számolt be meg nem erősített médiainformációkra hivatkozva az orosz,...