16.5 C
Budapest
2023. június. 7. szerda

Hatalmas emberevő madár végzett a neandervölgyi gyerekkel

Dátum:

Megosztás:

Lengyel kutatók legújabb cikkükben arról számolnak be, hogy egy általuk talált neandervölgyi gyerek maradványai áthaladtak egy hatalmas madár emésztőrendszerén.

Az apró, alig egy centiméteres ujjcsonttöredékeket a lengyelországi Ciemna-barlangban találták. Eredetileg állatcsontoknak gondolták őket, de kiderült, hogy egy 5-7 év körüli neandervölgyi gyerekhez tartoztak. A koruk mintegy 115 000 éves. Bár a kutatók nem tudtak a vizsgálatokhoz elég DNS-t kinyerni a maradványokból, ennek ellenére biztosak az állításukban.

A kutatók parányi lyukakat vettek észre a csontokon, ami szerintük arra utal, hogy a maradványok áthaladtak egy nagy madár emésztőrendszerén.

„Ez az első ilyen jégkorszakból származó maradvány” – mondta a kutatások vezetője, Pawel Valde-Nowak, a krakkói Jagelló Egyetem professzora.

Óriás rétisas (Haliaeetus pelagicus)FORRÁS: PL.WIKTIONARY.ORG

Mondhatjuk tehát, hogy egy hatalmas szárnyas levadászta és felfalta az ártatlan gyereket? A kutatók ezt nem állítják biztosra. Noha az elméletük szerint a madár megtámadhatta a gyereket, és megehette egyes részeit, de az is elképzelhető, hogy a gyerek holttestére akadt rá, és abból lakmározott.

Annak gondolata, hogy egy ragadozó madár gyerekekre csapjon le, elég valószínűtlennek tűnhet, de ma is léteznek olyan félelmetes ragadozók – például az óriás rétisas (Haliaeetus pelagicus) –, amelyek elég erősek, hogy akár gyerekméretű zsákmánnyal is végezhessenek. Szerencsére nem esznek gyerekeket.

A most vizsgált ujjcsonttöredékekFORRÁS: PAP/JACEK BEDNARCZYK

Noha az évek során számtalan történet röppent fel, hogy nagy ragadozó madarak – elsősorban sasok – elragadtak csecsemőket, egynek a hitelességét sem sikerült bebizonyítani. A pár éve a YouTube-on keringő videóról (ahol egy sas kap fel egy csecsemőt) is bebizonyosodott, hogy hamisítvány.

Az őseinknek viszont valóban meggyűlhetett a bajuk a sasokkal, mert találtak olyan Australopithecus koponyamaradványokat, amelyeken egyértelműen madárcsőr okozta sérülések voltak láthatók.

A mostani tanulmány a Journal of Paleolithic Archaeology folyóiratban jelenik meg a közeljövőben.

Forrás: origo

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Gerard Butler, Linda Cardellini, Gary Oldman – A Hunter Killer küldetés – videó

Joe Glass tengeralattjáró-kapitány (Gerard Butler, Támadás a Fehér Ház ellen, 300) épp egy vészhelyzetbe került amerikai tengeralattjárót próbál...

A magyar kislányok lettek a legszebbek Törökországban

A 11 éves Sólyi Réka mindent vitt Sorra hozták el a dobogós helyeket a magyar versenyzők a törökországi Future...

Halálos baleset történt Budapesten tegnap éjjel – videó

Baleset miatt lezárták a ferihegyi repülőtérre vezető utat kedd éjszaka. A rendőrség a honlapján tudatta, hogy a karambolban többen megsérültek, egy...

Egy darabig nem tér vissza a nyárias idő

Egy darabig nem tér vissza a nyárias idő - írja a ripost.hu Kedd Gyakran lesz erősen felhős az ég, és két...