9.2 C
Budapest
2024. március. 2. szombat

Hatalmas áttörés: a repülés új dimenziói nyíltak meg

Dátum:

Megosztás:

Olyan repülőgépet épített a NASA és a Lockheed Martin, amely hangrobbanás nélkül képes átlépni a hangsebességet. A védelmi szektor számára ez nagy lehetőség, a polgári repülésben azonban egyelőre várni kell a szuperszonikus repülőgépek reneszánszára.

A hangsebesség hangrobbanás nélküli átlépése olyan mérnöki innováció, amit évtizedes távlatokban is jegyezni fognak a repülés történetében – mondta az InfoRádióban Varga G. Gábor, az Egek Ura Blog alapítója. A szakértő elmondta, ez csak olyan aerodinamikai jellemzők mellett lehetséges, amelyek bizonyos kihívásokat támasztanak a gép irányításával szemben.

Magyarázata szerint ehhez olyan formájúra kell tervezni a repülőt, ami akadályozza a pilóták kilátását. Hozzátette, a mai technológiai színvonal lehetővé teszi a pilóták érzékszerveinek helyettesítését kamerákkal, hangszondákkal, de

az, hogy ezt a koncepciót élesben, élő emberekkel alkalmazzák, mindeddig példátlan volt.

Mindazonáltal két fontos feltételnek teljesülnie kell, hogy ez a technológia a repülés mindennapjaiban is használható legyen – tette hozzá a szakértő. Az egyik nyilvánvalóan a hajtóművek teljesítménye, hiszen a szuperszonikus repülésnek komoly teljesítményigénye van – ami egyáltalán nem magától értetődő egy repülőgép esetén. Azt is hozzáfűzte, hogy a mai világban, a jelenlegi energiaárak mellett lényeges kérdés az energia- és költséghatékonyság is.

A másik kiemelten fontos ekkora sebességnél, az a sárkányszerkezet teherbíró képessége, ami nem csupán aerodinamikailag jellemzi a repülőt, hanem anyagválasztás és megmunkálás szempontjából is – tette hozzá. Azaz, mint mondta, nagyon összetett innováció ez a repülőgép.

Mindezek alapján Varga G. Gábor arra számít, hogy a NASA és a Lockheed Martin új szuperszonikus repülőgépe első lépésben a hadiipar számára jelent nagy lehetőséget. Hangsúlyozta, nem is feltétlenül a szuperszonikus sebesség az igazán fontos, hanem az, hogy a gép nehezen legyen azonosítható. Kifejtette, ebber rejlik a dolog kulcsa, ugyanis a hangrobbanás, amit a szuperszonikus repülők okoztak, megkönnyítette a felderítésüket.

Ez az új technológia komoly kihívás elé fogja állítani a felderítő szolgálatokat.

A polgári repülés számára ez a technológia még túl drága. Emlékezetes, hogy ez okozta a Concorde végét is – idézte fel Varga G. Gábor, az Egek Ura Blog alapítója.

KAPCSOLÓDÓ HANG

Forrás

HIRMAGAZIN.EU

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Ma este folytatjuk a Silvester Stallone maffiás sorozatát – Tusla királya 6-9 – videók

Tusla királya 6 Tusla királya 7 Tusla királya 8 Tusla királya 9 Kellemes szórakozást a filmekhez! Még több film itt! Our media displays content...

Ha most cselekszünk, ontani fogja a virágot a muskátli

Bár még nincs itt az idő, hogy kitegyük a szabadba pompázni kedvenc cserepes virágunkat, a muskátlit, már kezdhetjük az...

Dúvadrekord a Bakonyban – képek

A Képesfa Vadásztársaság mesébe illő területén mutatta be a Bakonyi tájegység idei dúvadterítékét. Az egy híján száz dúvaddal...

Acsa: eladó villa, kastély 13 szobás – 5,197,5 millió Ft, de akkor ez mennyi? .. Te mit gondolsz?

5 Milliárd 197 Millió 500 ezer, vagy 5,197,5 millió Ft, azaz 51.975.000.000.- Ft? Na ne nézzük meg a képeket,...