11.1 C
Budapest
2022. október. 6. csütörtök

Hát mégis? .. Ausztria és Németország kész rubelben fizetni az orosz gázért..

Dátum:

Megosztás:

Sajtóértesülések szerint az OMV kész rubelszámlát nyitni a Gazprombanknál, hogy ki tudja fizetni az orosz gázt, de az osztrák kancellár állítja, ez csak kacsa, Ausztria továbbra is a hosszú távú szerződés szerint, euróban fizeti a szállításokat.

Az egyik legnagyobb orosz gázimportőr, az osztrák OMV lépéseket tett, hogy rubelszámlát nyisson a Gazprombank svájci fiókjánál – értesült a Financial Times. Az OMV már április eleje óta tárgyal a Gazprommal arról, hogyan tegyen eleget az orosz cég új szállítási feltételeinek.

Ausztria a gázszükséglete 80 százalékát Oroszországból vásárolja; az osztrák kancellár szerint az ország ellátása zavartalan.

A brit gazdasági lap úgy tudja, hogy az orosz földgáz másik legnagyobb európai felvásárlója, a németországi Uniper is belement a Kreml által még márciusban kikényszerített egyoldalú szerződésmódosításba, és több más európai vállalathoz hasonlóan Svájcban nyitott számlát, hogy rubelben tudjon fizetni az Oroszországból vásárolt földgázért. Az FT értesülése szerint a német és az osztrák szolgáltatók mellett többek között Magyarország, illetve Szlovákia gázszolgáltatói is alkalmazkodnak az új szállítási feltételekhez.

Egyre több gázvállalat kezdett hirtelen rubelszámlát nyitni

A Bloomberg értesülései szerint tíz európai gázvállalat már nyitott számlát, négy pedig rubelben fizetett.

Az Eni még mérlegeli a lehetőségeit a bennfentesek szerint, az olaszországi cégnek május végéig kell eldönteni, elfogadja-e a hosszú távú gázszállítási szerződés oroszok általi módosítását, ekkor kell kifizetnie a következő számláját. A legtöbb Gazprommal szerződésben álló európai gázszolgáltatónak csak napjai vannak, hogy döntsön: hajlandó-e rubelben fizetni az orosz földgázért. Lengyelország és Bulgária már kicsúszott a határidőből, az áprilisi számlájuk fizetése napjáig nem nyitottak rubelszámlát a Gazprombanknál. A Gazprom válaszul elzárta előbb a lengyel, majd a bolgár gázcsapot is.

Az osztrák kancellár szerint ők még nem rántották el a kormányt

Az OMV a Reuters hírügynökséggel azt közölte: dolgozik azon, hogy az Európai Unió által elfogadott, Oroszországgal szembeni szankciókkal összhangban lévő megoldást találjon arra, hogy továbbra is tudjon fizetni a Gazpromnak a leszállított gázért. Részletekbe nem bocsátkoztak.

Ursula von der Leyen: Oroszország zsarol a gázzal, az unió közös válasszal készül

Megszólalt Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke is, miután a Gazprom bejelentette, hogy egyoldalúan megszünteti a gázszállításokat Lengyelország és Bulgária számára. A politikus szerint ez csak egy újabb kísérlet Oroszország részéről, hogy zsarolásra használja az energiahordozót.

Karl Nehammer szerdán még arról beszélt, hogy az osztrák kormány a már meglévő 1,6 milliárd euró mellett további 5 milliárdot különít el a költségvetésben arra, hogy a gáztárolókat 80 százalékig feltöltse még az ősz kezdete előtt. Az osztrák kancellár megismételte múlt heti kijelentését, hogy Ausztria ígéretet kapott Moszkvától, hogy továbbra is fizethet a gázért euróban, és a jövőben is így fog eljárni. Mikroblogján Nehammer azt írta: fake news, hogy Ausztria rubelben fizetne.

vg

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Bruce Willis connections: A közel 500 db filmből vélhetően lesz pár film, amit még soha nem láttál – videó (2.)

Minden nap este 7-kor felteszünk egy filmet, és hétvégén 2-2 db-ot! Akkor nézed meg, amikor kedved tartja! Jó...

Barátnőmtől lestem el az alapos zuhanypucolás titkát! Próbáld ki te is, nem fogsz csalódni – videó

Ezzel az egyszerű módszerrel jelentősen felgyorsítható a folyamat Kacie Stephens ausztrál takarítónő a Tiktokon mutatja be követőinek a tisztítás...

Pentagon: Ukrajna képes megtámadni a Krímet amerikai fegyverekkel

Laura Cooper a HIMARS rakétavető rendszerekre hivatkozik. Az Egyesült Államok úgy véli, hogy az Ukrajnába szállított HIMARS rakétavető rendszer...

Pénzbüntetést kapott Krím szépe, amiért egy ukrán dalt énekelt az Instagramon

A videóban szerepelt a barátnője is, őt tíz nap elzárással büntették. A bíróság szerint az idei Krím-szépe lejáratta az...