-0.5 C
Budapest
2023. november. 30. csütörtök

Hat hengerrel is halhatatlan – Mercedes-Benz 250 (1971) veteránteszt – képek

Dátum:

Megosztás:

Elnyűhetetlen technika egyszerű, de harmonikus csomagolásban, igényes futóművel és minőségi kidolgozással: az „állólámpás Merci” mércének számított új korában, ma pedig népszerű veterán.

Sokan csak vándordűneként mozgó, szívódízel taxiként ismerték, pedig a hathengeres benzinesekkel igazán élmény az utazás. Kipróbáltunk egy remek állapotú, érdekes színkombinációjú W114-est.

Itt az Origo képgalériája, nézd meg ezt a csodát!

Mivel a hatvanas évek második felére végérvényesen elmúlt a fecskefarkú karosszériák divatja, Paul Bracq, a Mercedes francia vezető formatervezője azzal kezdte az új modell megrajzolását, hogy eltüntette őket, a magas tetővonallal együtt. Laposabb és szögletesebb lett a felépítmény, és a Pagodáéhoz (SL) hasonló állólámpákat, illetve a korábbi limuzinokénál szélesebb hűtőmaszkot tettek rá, utóbbi tetején természetesen kiálló csillaggal. 1968-ban tehát a hathengeres W114-es sorozat váltotta le a korábbi W111 Fecskét, a négyhengeres W115-ösök pedig a W110-esek utódai voltak.

Nemcsak a külső újult meg, hanem alapjaiban friss tervezésű a futómű is: elöl gömbcsuklón függeszkednek a kerékagyak, hátul megjelentek a ferde lengőkarok. Ez jobb menetkomfortot és úttartást hozott, annyira bevált, hogy az összes Mercedesben ilyet használtak egészen az 1980-as évekig.

ÓRIÁSI VOLT A VÁLASZTÉK, MÉG A DRÁGÁBBIK, SORHATOS ÁLLÓLÁMPÁS (W114) INDULÓ MOTORKÍNÁLATA IS HÁROMTAGÚ VOLT

a 2,3-as (M180), a 2,5-ös (M114) és a 2,8-as (M130), aztán 1972-től jött a kvázi negyedik, szintén 2,8 literes, de már dupla vezérműtengelyes M110 kivitel, akár 185 lóerővel.

19Hét csapágyon forog a vasblokkos, alu hengerfejes motor főtengelye. Két duplatorkú Zenith porlasztó itatja, csak a kupéban (250 CE) kapott befecskendezést. FORRÁS: RETRO MOBIL

Kedvezőbb ára miatt sokkal nagyobb számban készült a W115 széria, amelyet a 2,0, 2,2 és 2,3 literes benzines (M115), valamint 2,0, vagy 2,2 (M115), illetve 2,4-es (M116) négyhengeres dízel mozgatott. Legnagyobb motorja a 3,0 literes, öthengeres szívódízel (M117) volt. Négyfokozatú kézi- vagy automataváltóval szerelték az állólámpásokat, minden kivitelt alapáron négy tárcsafék lassított. Sindefingenben szedánok, kupék, és hosszított Pullman limuzinok készültek, de külsős cégek pick-up-ot, kombit, mentőt (a német Binz és Meissen, az angol Crayton, illetve a belga IMA) is építettek.

19Nagy a csomagtartó, a pótkereket is okosan helyezték el. Tankolni a rendszám jobb oldalán lévő fedelet kinyitva lehet. FORRÁS: RETRO MOBIL

Nálunk kevesek kiváltsága volt a Kádár-korszakban

A W114/115 páros elnyűhetetlen műszakisága legendássá vált, kellő gondozással minden más korabeli autónál nagyobb futásteljesítményre volt képes, a rekordot egy 1976-os görög taxi tartja, amely igazolhatóan 4,6 millió kilométert futott. 1976-ig közel kétmillió W114-es és 115-ös készült, a Közel-keleten és Afrikában még ma is futnak szép számmal, gyakran taxiként. Otthon és rendszerint a többi a nyugati országban megjelenési évük utolsó számjegye után /8-asoknak, míg Magyarországon állólámpásoknak becézik őket, ma megbecsült veteránok, egyetlen igazi ellenségük a korrózió.

19Több mint 2,7 méteres a tengelytávja, így hátul is tágas a lábtér, ami cégautóként és taxiként fontos szempont volt. Mercedes-sajátosság a lemez dísztárcsa festett középpel, 14 colos acélfelnit takar. FORRÁS: RETRO MOBIL

Nálunk a hetvenes években átlagemberek a legtöbbet vagy a BNV-n és elegáns szállodáknál látták, vagy pedig a Balatonnál, nyugatnémet rendszámmal. Magánkézben kevés volt, csak a kiváltságosok juthattak hozzájuk,

DE A SZOCIALISTA VEZETŐK HAMAR MEGTANULTÁK ÉRTÉKELNI KVALITÁSAIT A VOLGÁKHOZ ÉS KELETI TÁRSAIKHOZ KÉPEST,

a pártgarázsokban (például a Kárpát utcában) jó pár sorakozott belőlük. Már a rendszerváltás előtt megjelent jó néhány sokat látott, jellemzően dízel állólámpás a taxidrosztokon, a szögesdrót lebontása után pedig sok érkezett használtan, igaz, az utód 123-as sorozatból még több.

19Minőségi munka: az ajtók halkan csukódnak, az ablaktekerők rendkívül könnyen járnak. Kis kerékkel tekerhetők ki az elefántfülek, a második sorozat (1973-1976) már egyrészes első oldalüveggel készült. FORRÁS: RETRO MOBIL

Tesztautónk az első sorozatból (1968-1972) való európai kiadás, 2,5-ös, hathengeres benzinmotorral, négysebességes kézi váltóval. Olaszországból, Veronából érkezett, gondos gazdától, és tíz évvel ezelőtt már átesett egy nagy tatarozáson, újra is fényezték. Nagyszerű állapotban van, hiánytalan és menetkész, mai tulajának, Viktornak semmi dolga nem volt vele. Hamisítatlan klasszikus utastér fogad minket a W114-ben, vastagon párnázott pulttal (melyen egy „házikóban” laknak a műszerek), masszív kapcsolókkal, valódi faberakásokkal. Az epedás ülések pedig nagyok, puhák és kényelmesek.

19Masszív a műszerfal, a bakelit kormány középen párnázott. A márkánál itt jelent meg először a középkonzol (feláras extra volt a rádió, a helyére alapból takarólapot illesztettek), pedálos a rögzítőfék. FORRÁS: RETRO MOBIL

Teljesen más világ, mint a gyenge szívódízelek

Malomkeréknyi és vékony kormánykereket tekerhetünk, a krómozott kürtkarika felül lapított, hogy ne zavarja a rálátást a műszerekre. Igazán nem lehet panasz a helykínálatra, a sorhatos motor pedig hidegen is csendesen, bársonyosan puhán forog, csak 100 km/h körül jön meg a hangja, innentől már emelt hangon lehet beszélgetni. Futáskultúrája óriási kontraszt a megszokott sornégyes dízelekhez képest, nem is beszélve a menetteljesítményeiről. 130 lóerő sok mindenre elég az üresen közel 1,4 tonnás limuzinban, autópályán erőlködés nélkül tartja a megengedett legnagyobb utazótempót.

19Kényelmesen el lehet helyezkedni a vaskos, puha fotelekben, és remek a körkörös kilátás. FORRÁS: RETRO MOBIL

Hosszú utakon, pontos és határozott mozdulatokkal kapcsolhatók a fokozatok, és dinamikusabb így a Mercedes, mint a maga korában népszerű, feláras automatával. Hosszúak az áttételek, a hármast akár 110-ig ki lehet húzatni, és negyedikben is elő tud még bányászni annyi teljesítményt, hogy 150 km/h-ig erőlködés nélkül tovább gyorsítson.

NAGY SEBESSÉGNÉL IS PONTOSAN FUT EGYENESEN ÉS STABILAN KAPASZKODIK AZ ÚTBA, A KORABELI NÉMET TESZTEK AGYONDICSÉRTÉK.

Felfüggesztése feszes, elöl-hátul gumibakokkal csatlakozik a karosszériához, némi meglepetésünkre rossz úton nem rugózott túl finoman a kipróbált W114.

19Krómkarikás műszerek: a kombinált balban kapott helyet a vízhőfok, az olajnyomás és a tankszint mutatója. Fordulatszámmérő az óra helyére kerülhetett. FORRÁS: RETRO MOBIL

Kortársai fölé emeli, hogy kanyarban nagyon sokáig semlegesen viselkedik, keveset dől a kasztni, és fékezésekkor is csak alig billen előre. Golyópályás a kormánymű, amelyhez a rásegítő drága (515 márkás) extra volt, ehhez a példányhoz meg sem rendelték, de nincs is igazán szükség rá, a jókora volánt így sem nehéz forgatni. Utóbbi kis késéssel reagál ugyan és van holtjátéka is, de megszokható. Jól teljesít a szervós fékrendszer, a korban kiválónak számított és ma is magabiztos, a biztonságra már akkor is nagyon adtak a Mercedesnél – egy kiváló mérnök, Barényi Béla közreműködésével.

19A drágább W114-esek első lökhárítója „emeletes”, míg a négyhengereseké szimpla volt. Utódja, a W123 már fekvőlámpás kivitelű. Egymással szemben dolgoznak a 16 col hosszú Bosch ablaktörlők. FORRÁS: RETRO MOBIL
Műszaki adatok – Mercedes-Benz 250 (W114)

Motor: OHC-vezérlésű, soros hathengeres benzinmotor, elöl hosszában beépítve. Hengerűrtartalom: 2496 cm3. Furat x löket: 82,0 x 78,8 mm. Kompresszióviszony: 9,0:1. Teljesítmény: 130 LE, 5400/perc fordulaton. Nyomaték: 199 Nm, 3600/perc fordulaton.

Erőátvitel: négyfokozatú kézi váltó, egytárcsás száraz kuplung, hátsókerék-hajtás.

Felfüggesztés: elöl kettős keresztlengőkaros, hátul ferde lengőkaros független. Elöl-hátul csavarrugók, hidraulikus lengéscsillapítók és kanyarstabilizátor. Kétkörös fékrendszer négy tárcsafékkel és szervóval.

Felépítmény: négyajtós, ötüléses, önhordó acélkarosszéria. Hosszúság x szélesség x magasság: 4680 x 1770 x 1440 mm. Tengelytáv: 2750 mm. Csomagtartó: 580 l. Tank: 65 l. Saját tömeg: 1375 kg.

Végsebesség: 180 km/h. Gyorsulás (0-100 km/h): 12,8 s.

origo

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

PET-palack visszaváltás: Nemcsak lehetséges, kötelező is!

BUDAPEST (2023. november 29.) – Jövő év elejétől kötelező PET-palack visszaváltás lép életbe Magyarországon, ami talán érdemben hozzájárulhat...

Megszabadulna fölösleges kilóitól?

Fogyjon velünk lemondások nélkül! A lakosság nagy része küzd súlyfelesleggel, ami egyrészt esztétikai probléma, de sokkal inkább egészségügyi, hisz súlyos...

Álmodozó kényelem – útmutató a stílusos és kényelmes pizsamák kiválasztásához nők számára

Az alvás minőségének javítása érdekében ügyelj arra, hogy a hálószobában ne csak friss levegő legyen. Igaz, hogy az...

Válságban van Kulcsár Edina és G.w.M házassága? Árulkodó mondatok a szépségkirálynőtől…

Kulcsár Edina nemrég bejelentette, hogy ezentúl csak azok láthatnak bele a családi életükbe, akik előfizetnek rá. Nos, vannak akik bizony...