16.5 C
Budapest
2023. június. 7. szerda

Hasznos tudnivalók a közös vagyon megosztása kapcsán 

Dátum:

Megosztás:

Hasznos tudnivalók a közös vagyon megosztása kapcsán

Amikor oltár elé állunk egy másik emberrel, akkor ideális esetben úgy gondoljuk, hogy a házasságunk egy életre szól. Idővel azonban történhetnek olyan események, amiknek a hatására az egyik vagy mindkét fél mégis a szakítás és ezzel együtt a válás mellett dönt.

Ilyenkor felmerül a kérdés, hogy pontosan hogyan történik a közös vagyon megosztása? Ebben a cikkünkben ezzel a témával kapcsolatban hozunk néhány fontos tudnivalót, amivel mindenkinek érdemes tisztában lennie, aki érintett benne.

Hogyan történhet a közös vagyon megosztása válás esetén?

Válás esetén alapvetően két opció lehetséges. Az egyik, hogy a felek kötnek egy szerződést egymással, a másik pedig, hogy az egyik fél kérvényezi a bíróságtól. Amennyiben szerződéskötésre kerül sor, akkor fontos tisztában lenni azzal, hogy a dokumentum csak bizonyos feltételek teljesülése esetén lesz érvényes. Gondolunk itt arra, hogy csak abban az esetben lesz hivatalos, ha az ügyvéd által ellenjegyzett magánokiratba foglalták azt.

Minek kell szerepelnie a közös vagyont megszüntető szerződésben?

A közös vagyon megosztásakor írt szerződésnek tartalmilag is meg kell felelnie a törvényi előírásoknak. Erre nemcsak jogilag van szükség, hanem azért is, hogy hűen tükrözze a két fél által kötött egyezséget. Először is nagyon fontos, hogy a dokumentum tartalmazza a szerződő felek személyes adatait, valamint az életközösség megkezdésének, a házasságkötésnek, valamint az életközösség megszűnésének az időpontját. Emellett nem szabad elfeledkezni az állapotrögzítésről sem, vagyis a lényegesebb vagyonelemek felsorolásáról az értékekkel és az esetleges terhekkel együtt. Továbbá, természetesen szerepelnie kell benne egy „közös vagyon megosztása” című résznek is, ahol fel kell tűntetni az ez alapján létrejövő mérleget is.

Egyenlő arányban kell megosztani a vagyont?

A felek szabadon dönthetnek arról, hogyan osztják meg a vagyont egymás között. Ebből kifolyólag nem feltétlenül kell, hogy mindketten pontosan ugyanannyit kapjanak, a lényeg, hogy kellőképpen méltányosnak érezzék a jussukat.

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Gerard Butler, Linda Cardellini, Gary Oldman – A Hunter Killer küldetés – videó

Joe Glass tengeralattjáró-kapitány (Gerard Butler, Támadás a Fehér Ház ellen, 300) épp egy vészhelyzetbe került amerikai tengeralattjárót próbál...

A magyar kislányok lettek a legszebbek Törökországban

A 11 éves Sólyi Réka mindent vitt Sorra hozták el a dobogós helyeket a magyar versenyzők a törökországi Future...

Halálos baleset történt Budapesten tegnap éjjel – videó

Baleset miatt lezárták a ferihegyi repülőtérre vezető utat kedd éjszaka. A rendőrség a honlapján tudatta, hogy a karambolban többen megsérültek, egy...

Egy darabig nem tér vissza a nyárias idő

Egy darabig nem tér vissza a nyárias idő - írja a ripost.hu Kedd Gyakran lesz erősen felhős az ég, és két...