2 C
Budapest
2023. december. 1. péntek

Három, kettő, egy: bevásárlókosarat ragad az ország – ekkorra várható a legnagyobb roham

Dátum:

Megosztás:

Hatalmas húsvéti tömeget várnak az áruházláncok a következő napokban, a vásárlói roham várhatóan nagyszombaton csúcsosodik ki.

A szezonális termékek iránti kereslet felfutása miatt 20-30 százalékkal is nőhet a vásárlói kosarak értéke.

A karácsony után a húsvét a második legnagyobb forgalmú időszak az élelmiszer-kiskereskedelemben, a vásárlói rohamot azonban nagyban meghatározza az ünnepi nyitva tartás

Az áruházak nagypénteken, húsvétvasárnap és húsvéthétfőn zárva lesznek, a megszokott nyitvatartási rend szerint jövő keddtől várják a vásárlókat.

A SPAR Magyarország az idén is széles árukínálattal várja a húsvéti időszakot, s jelentős forgalomnövekedésre számít az ünnep előtt, nemcsak a hagyományos üzletekben, hanem az elektronikus csatornában is. Az utóbbit erősítheti a vállalatnál, hogy az online shop kiszállítása és az átvételi helyek nyitva tartása a normál időszakban megszokottak szerint alakul. A SPAR szerint a legnagyobb forgalom közvetlenül az ünnep előtti napokon érzékelhető, jellemzően szerdán és csütörtökön.

A Tescónál hangsúlyozták: jellemzően a húsvét előtti héten keddtől szombatig látnak kimagasló forgalmat. Közölték: tavaly a húsvét előtti héten átlagosan több mint 15 ezer forintot költöttek vásárlóik az áruházakban. Online ennél valamivel magasabb, 20 ezer forint körüli volt az átlagköltés húsvét előtt.

Húsvét hetében a Lidl már a szerdai akcióváltásnak köszönhetően élénk kereslettel számol, amely várhatóan csütörtökön lesz a legerősebb, illetve a kétnapos zárva tartás miatt szombaton is nagyobb roham várható, mint az megszokott. Az elmúlt évhez képest az idén később lesz a húsvét, ezért az áprilisi hónapra magasabb árbevétellel kalkulálnak az előző év azonos időszakához képest – közölte a VG-vel a német hátterű diszkontlánc hazai leányvállalata.

Az áruházlánc tapasztalatai alapján elmondható, hogy a vásárlók a kedvező ár-érték arányú termékeket részesítik előnyben, de megfigyelhető az is, hogy az ünnepek alkalmával gyakrabban válogatnak a magasabb minőségű és értékű termékek között, így a sajátmárkás prémium termékek széles kínálata is ebben az időszakban érhető el.

Mivel a húsvét leginkább a tradicionális friss termékekről szól, a legerősebb időszak hétfő és csütörtök közé esik, de szombaton is sok vásárlóra számítunk 

– jelezték lapunknak az Auchannál. Ha a hipermarketekben az ünnep előtti két hetet és egy olyan kosarat nézünk, amelyben a tradicionális húsvéti élelmiszerek mellett megtalálhatók a dekorációk és a játékok is, akkor körülbelül 25 ezer forintot költenek a vásárlók mind az online, mind pedig az offline térben – tették hozzá. A társaságnál azt tapasztalják, hogy az ünnepekkor az emberek szeretnek ellátogatni az üzletekbe és maguk végzik a bevásárlást, mivel ilyenkor inspirálódnak is a választékból.

Az idei húsvét kedvező időszakra esik, hiszen a fizetések után lesz az ünnep 

– erre már a CBA-nál hívták fel a figyelmet. A felkészülés fázisait tekintve azt várják, hogy a hosszabban eltartható termék után fut csak fel a frissáruk iránti kereslet. Az online térben is megélénkül ilyenkor a forgalom, nagyjából 20-30 százalékkal nagyobbak ilyenkor a kosarak, de jóval többen is vásárolnak a normál időszakhoz képest.

A Penny Marketnél megállapították, hogy az ünnepi forgalom – mint minden húsvét alkalmával – az utolsó pillanatban keletkezik. Az idén ezt azt jelenti, hogy szerdán-csütörtökön, illetve szombaton várható a legnagyobb vásárlói aktivitás. Úgy látják a diszkontláncnál, hogy a húsvét alapvetően a friss termékekről szól, amit a vásárló offline módon, azaz az üzletben szeret megvásárolni, mert látni, érezni akarja a frissességet. A friss termékek iránti bizalma továbbra is a hagyományos kereskedelem felé irányul szemben az online csatornákkal. A húsvét ugyanakkor ünnep, a három-négynapos kiszakadás a mindennapi rohanásból, alapvetően élelmiszerrel való kényeztetés is, ami az e-kereskedelemben is lecsapódik, így nagyjából 9-15 százalékos kosárnövekedésre lehet számítani.

vg

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Ma este: Reszkessetek betörők 3-4 – videók

Teljes filmek magyarul: Reszkessetek betörők 3. Reszkessetek betörők 4. Kellemes szórakozást a filmhez! Még több film itt! Our media displays content free of...

Piros riasztást is kiadhatnak – mutatjuk, hol tart legtovább az ónos eső

Budapesten kora délutánra lecseng a havazás, esőbe, majd ónos esőbe vált a csapadék halmazállapota. Budapesten is jégpáncélos területek...

Orbán Viktor: Magyarország nem vétózik, olyan, hogy vétó, nincs

A miniszterelnök péntek reggel a Kossuth rádióban feltett kérdésekre válaszolt. Szólt Ukrajna EU-csatlakozásának támogatásáról, a pénzügyi segítségről, a...

Miért jó szigetelőanyag a kőzetgyapot?

A kőzetgyapotot sokan csak homlokzati szigetelőként ismerik, pedig remek tulajdonságai miatt más szigetelési feladatot is elláthatunk vele. Aki csak...