-0.5 C
Budapest
2023. március. 29. szerda

Harangi Szabolcs: két út van kivédeni, hogy ekkora pusztítást végezzen egy földrengés – videó

Dátum:

Megosztás:

Földrengések által kifejezetten veszélyeztetett területen történt a törökországi katasztrófa, bár több mint egy évszázada nem volt a térségben komolyabb földmozgás – mondta az InfoRádiónak Harangi Szabolcs geológus, az ELTE TTK Földrajz- és Földtudományi Intézetének igazgatója. A szakértő szerint az itt lakók még sokáig nem nyugodhatnak meg: hónapokig lehetnek erős utórengések.

Két brutális erejű rengés történt hétfőn Törökországban, és nem lehet megnyugodni – derül ki Harangi Szabolcs geológus szavaiból. Az ELTE TTK Földrajz- és Földtudományi Intézetének igazgatója az InfoRádióban elmondta, a kelet-anatóliai törészóna egy földrengés-veszélyeztetett terület, bár így is kevéssé, mint Törökország északi része, ahol pedig az észak-anatóliai törészóna húzódik.

„A kelet-anatóliai törészóna eddig kicsit nyugodt volt, altatta az éberséget. Bár meg kell jegyeznem, az 1800-as évek végén itt voltak 7-es magnitúdójú földrengések, csak azóta nem volt ehhez hasonló” – mutatott rá.

A legfrissebb hírek itt!

Felidézte, 2020-ban volt egy 6,8-as földrengés a „környéken”, tehát lehet mondani, hogy ez a terület „kifejezetten földrengés-veszélyeztetett térség”.

Hogy a 7,8-as erejű földrengés tudományos szempontból erősnek számít-e, azt bonyolult kérdésnek nevezte.

„Nemcsak a magnitúdó, tehát a nagyság az, ami számít, hanem az is, hogy milyen mélyen történik az elmozdulás, és hogy milyen területen.

A felszíni hatást az intenzitással szokták kifejezni, amelynek szintén van egy skálája, 12 fokozatú, ha jól tudom, a mostani földrengés a 9-es körüli értéken van.

Ez azt jelenti, hogy egy nagyon-nagyon komoly felszíni hatású földrengés.”

Felidézve a 2020-as, 6,8-as erősségű földrengést elmondta, török szakemberek már akkor felvetették, hogy a térségben az építkezéshez alkalmazott vályog nem biztos, hogy a „legföldrengésbiztosabb”.

„Gondoljunk bele, a török-szír határon vagyunk, a leginkább kitett térség, ahol rengeteg menekült van” – húzta alá Harangi Szabolcs.

Részletesen beszélt arról is, hogy mi történik a kőzetlemezekkel földrengéskor.

„Az Arab-kőzetlemez észak felé mozog, a Törökország területén lévő Anatóliai-kőzetlemez pedig nyugati irányba szökik ki.

Ez 10-11 milliméter évente átlagosan. A két kőzetlemez határán van egy olyan, sok-sok törésből álló törészóna, ahol ez a feszültség felszabadul, mégpedig úgy, hogy oldalirányba történik az elmozdulás, balra mozdul el a kőzettest. Ráadásul kell idő is, amíg halmozódik fel a feszültség, amikor pedig az elmozdulás megtörténik, akkor pattan ki a földrengés” – magyarázta.

A 7,8-as rengést követte egy 7,6-os utórengés, amit csak amiatt lehet utórengésnek nevezni, mert a mérési adat egy kisebb számot mutat, de arra a kérdésre, hogy még napokig jönnek-e ilyen rengések, Harangi Szabolcs azt mondta, hetekig, hónapokig jöhetnek még rengések a mostaniak mentén, sőt hosszú hónapokig is eltarthat a megnyugvás, addig könnyedén lehetnek 5-6-os erejű rengések.

A legfrissebb hírek itt!

„Valószínűleg nem lesznek már akkora rengések, mint a hétfőiek, de ezt nem lehet állítani. Amit fontos hangsúlyozni, hogy az elmúlt évszázadban nem volt ilyen rengés, de ha messzebbre megyünk vissza, láthatjuk, hogy ez a földrész képes ilyen rengésekre. Ezt megállítani, megúszni nem lehet. Védekezés lehetséges:

  • másfajta építkezés,
  • az emberek felkészítése”

– tette világossá.

Előre jelezni pedig nem lehet a földrengéseket, mert nem tudni, mikor következik be a „feszültségfeloldás”.

Nyitókép: TRT News

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner

Kapcsolódó hírek

Leonardo DiCaprio; Jonah Hill; Matthew McConaughey; Margot Robbie; – A Wall Street farkasa – videó (18+)

A pénz sosem elég. Jordan Belfort (Leonardo DiCaprio) becsületes tőzsdeügynökként kezdte pályafutását, de az amerikai álom őt is...

Szijjártó Péter: Magyarország és Lengyelország nemet mondott az európai földgázrendeletre

Az uniós tagállamok arról szavaztak, hogy meghosszabbítsák-e azt a rendeletet, amely előírná az EU-n belül a földgázfelhasználás csökkentését. Korábban...

Bejelentés: hamarosan lép a kormány a fúrt kutak ügyében

Csökkenteni fogják azoknak a korábban szabálytalanul létesített kutaknak az engedélyezési költségét, amelyeket nem öntözésre, hanem háztartási célra használnak...

Új helyen bukkant fel és rekorder lett M237, a vándorló farkas – itt a teljes útvonala

Immáron a legnagyobb távolságot dokumentáltan megtevő farkas Európában az a példány, mely tavaly nyáron Svájcból indult, a napokban...