11.1 C
Budapest
2022. október. 6. csütörtök

Hány éves korban veszítik el a szüzességüket a kamaszok?

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

Minden szülőt foglalkoztató téma, hogy vajon mi módon jutnak el gyermekeik addig a bizonyos pontig. Aggódnak, hogy kivel, mikor, valamint elég felelősen kezdenek-e bele a szexuális aktivitásba.

A szexualitás, mint témakör, nehéz ügy, amióta világ a világ. Volt olyan időszak, amikor egyáltalán nem is beszéltek róla, egyszerűen csak rájöttek a fiatal felnőttek, hogy mi a dolguk a házastársukkal. Ebben a korban szex csak házasságban fordulhatott elő, célja pedig a gyermekek nemzése volt, így a szülők számára nem jelentett problémát a felvilágosítás, nem folytattak erről kínos beszélgetéseket. – Ha ez neked is gondot okoz, olvasd el tippjeinket, hogyan beszélj a kamaszokkal a szexről!

Először a hetvenes években foglalkoztak a szexuális felvilágosítással. Az iskola és a tanárok dolga volt, hogy a szexuális érés jelenségeit elmagyarázzák a nebulóknak. Akkor főleg a biológiai érés és az ezzel járó életmód és higiénia alkotta a gerincét az ilyen tanóráknak, melyekhez egyébként sem tematika, sem ajánlás nem létezett és nem is ellenőrizték. Szüleink ebben a szellemben szerezték meg csekély tudásukat arról a témáról, mely minden más helyzetben tabunak számított.

Komolyabb oktatássá a kilencvenes évek elején fejlődött a felvilágosítás, eleinte külföldi, főkén amerikai programok alapján. A későbbiekben magyar szakemberek is kidolgoztak oktatási tematikákat, melyek célja főként az egészségnevelés területe volt. A felvilágosítás ekkor már túllépett az egyszerű biológián – ez a rész helyet kapott a biológia könyvekben –, és a védekezésre, betegségekre helyezett hangsúlyt. Emellett az alkohol és drogprevenció is terítékre került, mely korábban nem érintette a kamaszokat. A tanárok mellett pszichológusok és orvosok is megjelentek a programok tervezésében, a pedagógusokat továbbképzésekre küldték annak érdekében, hogy minél jobb és pontosabb oktatást kaphassanak a fiatalok.

Ma a gyerekek jóval előbb teremtenek kapcsolatot a szexualitással, mint szüleink idejében, és bár többet is tudnak, szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy még mindig nem kielégítő a tudásuk. A pedagógusok összességében úgy fogalmaznak, hogy a tanulók általában 14 éves korukra lesznek tisztában a nemi szervekkel és azok működésével, a hormonokkal és az idegrendszerrel – vajmi keveset tudnak azonban a szexuális úton terjedő betegségekről és a hatékony fogamzásgátlásról.

A szóban forgó, 2010-ben készített tanulmány csaknem 5000 középiskolás – nyolcadikos és tizedikes – diákot vizsgált. A kutatás nem csak arra terjedt ki, hogy hányan aktívak szexuálisan, hanem igyekezett feltárni a diákok tudását is a témában. Szexuális ismereteik és véleményük feltérképezése segített abban, hogy még jobb programok készülhessenek el a tinik felvilágosítása érdekében. Az eredmények néhol meglepőek lettek, íme, néhány adat, a teljesség igénye nélkül.

 • A szexhez való hozzáállásuk aránylag érettnek tekinthető, legalábbis a többségük (fiúk 60, lányok 80 % fölött) nem ítélte elhanyagolhatónak a szerelem fontosságát, illetve a betegségektől való védettséget.
 • Csak kevesen (fiúk 30%, lányok 20% alatt) gondolják, hogy a szex a párkapcsolat leglényegesebb része.
 • Arra a témát firtató kérdésekre, hogy hogyan, mennyit beszélnek, illetve beszélnének a szexről, meglepően sokan, néhol 80% fölött jelölték a ’soha’ választ –ami persze nem azt mutatja, mennyit jár a fejükben, amit nem mondanak ki.
 • A lányok csaknem 70%-a nyilatkozott úgy, hogy nem próbálkozott még önkielégítéssel, a fiúk esetében ez alig 10%-ra tehető.
 • A legtöbben 14 éves koruk körül jelölték meg az első szerelembe esés idejét, 16 éves korára pedig szinte minden válaszadó gyermek érezte már szerelmesnek magát.
 • A válaszoló kamaszok kb. 40%-a létesített már szexuális kapcsolatot.
 • A fiúk átlagosan 14 éves korukban veszítették el szüzességüket, a legkisebb 10, a legnagyobb bejelölt kor 16 év volt.
 • A lányok szintén 14 éves korukban kerültek először szexuális kapcsolatba, náluk azonban 11 éves volt a legkisebb bevallott kor.
 • A vizsgálatban nem akadt olyan 13 év alatti, aki aktív, rendszeres nemi életet él. A 14 évesek egytizede, míg a 16 évesek több, mint a fele tapasztalta már meg a rendszeres szexuális kapcsolatot, a 18 évesek körében pedig már általánossá vált a folyamatos szexuális aktivitás.
 • A szex körülményeit tekintve a legtöbben (fiúk 60, lányok 75 % fölött) szerelemből feküdtek le kedvesükkel, illetve érezték párkapcsolatuk természetes folytatásának a szeretkezést. Egyéb indok – például, hogy partnerük nyomására, vagy kíváncsiságtól, esetleg alkoholtól hajtva – keveseknél merült fel. A fiúknak viszont majdnem fele válaszolta azt, hogy már el akarta veszteni a szüzességét.
 • Akiknek még nem volt szexuális kapcsolatuk, azok igen nagy számban várnak még a megfelelő partnerre, illetve a szerelemre. A fiúk fele, a lányoknak pedig 80%-a vár a gyomrában repkedő pillangókra.
 • Szükséges ismereteik úgy is nagyon hiányosnak mutatkoztak, hogy a válaszadásnál a gyerekek maguk ítélték meg, miről tudnak keveset, miről elegendőt. A védekezésről, betegségekről, abortuszról, higiéniáról aggasztóan keveset tudnak a kamaszok, a diákok maximum fele válaszolta azt, hogy saját megítélése szerint eleget tud a témáról.
 • A különféle védekezési módszereket legalább hallomásból ismerik, a lányok pedig tapasztaltabbnak mutatkoztak ennél a kérdéskörnél. Mivel a felelőtlen szex őket veszélyezteti jobban, ez talán nem is furcsa.
 • A szexuális úton terjedő betegségekről egyértelműen elégtelenek az ismereteik.

A vizsgálatból kiderül, hogy bár a helyzet nem kritikus, de bőven van még hova fejleszteni a gyerekek szexuális edukációját. A pedagógusok, pszichológusok igyekeznek felvenni a tempót a mai fejlődő világgal, azonban nincs könnyű dolguk. A kamaszok nagy többsége átesik a tűzkeresztségen még érettségi előtt – ha mindezt tudatlanul, mindössze az ösztöneikre szorítkozva teszik, csak a szerencsében bízhatunk.

Az iskolák mindent megtesznek, azonban nem lehet az összes felelősséget rájuk hárítani, a szülők ugyanolyan felelősek azért, hogy gyermekeik miként élik szexuális életüket. Mivel a fiúk kétharmada és a lányok fele egyáltalán nem beszélget senkivel a témáról, elsősorban ezen kell változtatni. Ne hagyd az iskolára a témát, és ne hidd el, mikor a kamasz gyermeked odavágja: „Jaj, anya, ezt már rég tudom!”

Tévedés ne essék, megakadályozni aligha tudod, hogy belépjen ebbe a világba, de a tabuk ledöntésével és sok beszélgetéssel elérheted, hogy felelősséggel, kevesebb kockázattal tegye azt meg.

Fotó: sarahcstanley/flickr

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Bruce Willis connections: A közel 500 db filmből vélhetően lesz pár film, amit még soha nem láttál – videó (2.)

Minden nap este 7-kor felteszünk egy filmet, és hétvégén 2-2 db-ot! Akkor nézed meg, amikor kedved tartja! Jó...

Barátnőmtől lestem el az alapos zuhanypucolás titkát! Próbáld ki te is, nem fogsz csalódni – videó

Ezzel az egyszerű módszerrel jelentősen felgyorsítható a folyamat Kacie Stephens ausztrál takarítónő a Tiktokon mutatja be követőinek a tisztítás...

Pentagon: Ukrajna képes megtámadni a Krímet amerikai fegyverekkel

Laura Cooper a HIMARS rakétavető rendszerekre hivatkozik. Az Egyesült Államok úgy véli, hogy az Ukrajnába szállított HIMARS rakétavető rendszer...

Pénzbüntetést kapott Krím szépe, amiért egy ukrán dalt énekelt az Instagramon

A videóban szerepelt a barátnője is, őt tíz nap elzárással büntették. A bíróság szerint az idei Krím-szépe lejáratta az...