18.7 C
Budapest
2023. március. 21. kedd

Hamenei: Az atomalku felmondása mutatja, hogy Irán nem tárgyalhat Washingtonnal

Dátum:

Megosztás:

Az Irán nukleáris programjáról kötött többhatalmi megállapodás amerikai részről való felmondása bizonyítja, hogy Teherán nem tárgyalhat Washingtonnal.

Ali Hamenei ajatolláh, Irán legfőbb vallási és politikai vezetője (Fotó: MTI/EPA/Ali Hamenei sajtóhivatala)

Az Egyesült Államok mindig is megtett minden tőle telhetőt, hogy megbuktassa a teheráni rezsimet, de mint korábban, úgy a jövőben is meg fogják akadályozni ebben – jelentette ki Ali Hamenei iráni legfőbb vallási és politikai vezető szerdán, aki szerint a tapasztalat azt mutatja, hogy Franciaország, Németország és Nagy-Britannia gyakran követték Washingtont kényes ügyekben.

Az iráni vezető szerint az Egyesült Államok alapvetően és mélyen ellenséges Iránnal szemben. „A jelenlegi amerikai elnök ugyanarra a sorsra fog jutni, mint elődei, Bush és a neokonzervatív Reagan, és el fog tűnni a történelemből” – tette hozzá Hamenei Donald Trumpra utalva. Mint mondta, nincs kétsége afelől, hogy Irán legyőzheti az Egyesült Államokat, amennyiben az iráni tisztségviselők teljesítik kötelezettségeiket. Hamenei szerint Irán békére törekszik Európával az úgynevezett atomalku megmentésére. Ugyanakkor az iráni vezető hangsúlyozta: a tapasztalat azt mutatja, hogy Franciaország, Németország és Nagy-Britannia gyakran követték Washingtont kényes ügyekben.

„Nem akarunk vitába bonyolódni Európával, de ez a három ország bizonyította, hogy a legkényesebb kérdésekben Amerikát követik” – mutatott rá. Hamenei szerint a történelem bizonyítja Teherán számára, hogy a “rugalmasság ellenségeivel csak vakmerőbbé teszi őket”. Hamenei ezzel George W. Bush volt amerikai elnök 2002-es nyilatkozatára utalt, amelyben a “gonosz tengelyének” tagjaként bélyegezte meg Iránt. Az iráni Iszlám Forradalmi Gárda a nap folyamán figyelmeztetett, hogy az Egyesült Államok kormánya a megbuktatott Szaddám Huszein iraki diktátor sorsára jut, ha megtámadja Iránt.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter a napokban „a történelem legkeményebb szankcióit” helyezte kilátásba arra az esetre, ha Irán nem szab gátat regionális és katonai befolyásának. Az amerikai külügyi tárca vezetője azzal vádolta meg Teheránt, hogy fegyveres csoportokat támogat Szíriában, Libanonban és Jemenben. Az Irán, a nagyhatalmak és Németország között 2015-ben létrejött egyezség értelmében a perzsa állam korlátozta atomprogramját, a nemzetközi közösség pedig feloldotta az iszlám köztársaság ellen bevezetett szankciók nagy részét.  Donald Trump amerikai elnök már választási kampányában bírálta és elhibázottnak nevezte az iráni atomalkut, és idén május elején határozott arról, hogy az Egyesült Államok kilép a megállapodásból.

Forrás: MTI

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Átszakadhat a gyulladás miatt a dobhártya: erre kell figyelni, hogy ne legyen nagy baj

A nátha következtében fülhurut is kialakulhat, ami kezelés híján középfülgyulladáshoz vezethet. Ha a nátha után fülfájás jelentkezik, fülkürthurut is...

Brutálisan összevertek egy férfit Újbudán, rendőreink mentették meg az életét.. – Köszönjük!

Megverték a férfit, akinek a kapucnija beakadt a Feneketlen-tónál egy pad háttámlájába. Vasárnap délután érkezett bejelentés a Budapesti Rendőr-főkapitányságra,...

Döbbenetes: fényes nappal bolyongott az utcán meztelenül az egykori tinisztár! – (A kép közerkölcsbe ütközik, így csak a történetet írjuk le!) – Amúgy az...

Amanda Bynes anyaszült meztelenül bolyongott Los Angeles belvárosában fényes nappal, ha igaz.. Újra botrányba keveredett Amanda Bynes: ezúttal anyaszült...

Sokkoló: 700 kilós robbanószerkezetet semmisítettek meg a magyarok kedvenc üdülőhelyén – videó

Tavaly nyáron fedezték fel, majd nemrégiben semmisítették meg az Adriai-tenger mélyén talált második világháborús aknát a horvát hatóságok....