2.5 C
Budapest
2023. március. 28. kedd

Hamarosan lehet kapni a boltokban rovar-élelmiszert, külön helye lesz..

Dátum:

Megosztás:

Az Európai Unió nemrég engedélyezte az élelmiszergyártók számára, hogy bevezessék a tücsköt az élelmiszerpiacra. Január 24-től az élelmiszergyártók a porrá tört tücsköt számos élelmiszer előállításához használhatják fel, beleértve a pizzát és a csokoládét is. De vajon mit szólnak mindehhez a magyarok?

Pizzát, tészta alapú termékeket, olajos magvakat, csokoládékat és rágcsálnivalókat is készíthetnek a házi tücsök részben zsírtalanított porából az élelmiszergyártók január 24-től az EU új engedélye szerint. Nem maradnak ki a sorból azonban a szószok, a húskészítmények és levesek sem, ahogyan a kenyér és a zsemle sem.

Future,Food,-,Dried,Cricket,-,Protein,Rich,Diet,Isolated
A tücsök részben zsírtalanított porának gyártása 24 órás éheztetési időszakot ír elő a rovarok számára  Fotó: Giedrius Akelis / Shutterstock

Nem szeretnének rovar alapú ételeket enni a budapestiek

Bár bizonyos kultúrákban teljesen megszokott a rovarok fogyasztása, az európai emberek számára eddig csupán egzotikumnak számított a tücskök és sáskák étlapra kerülése. Az Európai Unió új szabályzata alapján azonban mostantól felkerülhetnek a boltok polcaira olyan ételek is, amelyek rovar alapú összetevőket tartalmaznak.

Nem szeretném elképzelni, hogy tücsök van a lisztben, amit veszek, ha nem muszáj

– árulta el a Borsnak Luca.

– Sajnos sok mindenre érzékeny vagyok így kénytelen vagyok mindig megnézni a termékek összetevőit mielőtt megveszem őket. Mostantól pedig külön figyelni fogok rá, hogy nem-e tartalmaz rovart – tette hozzá Luca, aki elmondása szerint nem szívesen kóstolná meg a tücsökből készült port. Ferenc ezt másképp gondolja, szerinte a tücsök is ugyanolyan állat, mint a többi, ami a tányérunkra kerül.

– Nekem semmi bajom nincs ezzel, sok helyen fogyasztják őket. Sajnálom a tücsköket, de hát más állatokat is fogyasztunk, miért pont ezt ne?  mondta Ferenc.

László helyett főként a felesége vásárol, így az ő szokásait nem befolyásolják az új összetevők. Állítása szerint az, hogy kinek mihez van gusztusa teljesen emberfüggő.

Sokan félnek az újdonságtól ezért viszolyognak a rovar alapú étkezéstől

 árulta el a Borsnak.

A legfrissebb hírek itt!

– Manapság már annyira sokféle táplálkozási szokás van, hogy szerintem mindenki egyen, amit szeretne – nyilatkozta Regina, aki nem hiszi, hogy aktív fogyasztója lesz ezeknek az élelmiszereknek, valamint úgy gondolja, hogy Magyarországon nem sokan lesznek erre befogadóak.

A magyar ember nem eszik tücsköket, hanem neki ül egy nagy adag rántott húsnak

 árulta el a Borsnak Béla, aki szerint az egész trend a liberalizmus túlgondolása.

– Bár a húsfogyasztásomat én szeretném mérsékelni, nem tücskökkel és bogarakkal szeretném pótolni a fehérjét  tette hozzá.

Macaroni,Top,View,On,Wooden,Bowl,Background,/,Close,Up
Mostantól a leghétköznapibb ételeinkbe is bekerülhetnek alapanyagként bizonyos rovarok  Fotó: Bigc Studio / Shutterstock

Kötelező jelölni az összetevők között

Mint minden összetevőt, az engedélyezett rovarokat is kötelező jelölni az élelmiszerek csomagolásán. Emellett kötelező allergén feliratokkal is ellátni a termékeket. A lisztbogár lárvát és az alombogár lárvát tartalmazó élelmiszerek csomagolásán például fel kell tüntetni, hogy az összetevő allergiás reakciókat válthat ki azoknál, akik allergiások a rákfélékre és az azokból készült termékekre, valamint a poratkákra.

A legfrissebb hírek itt!

Attól azonban nem kell tartani, hogy elhallgatják a rovarfehérje összetevőt, sem attól, hogy E-számnak álcázva rejtik majd el  a gyártók a termékekben, ugyanis az unió döntésére reagálva az Agrárminisztérium módosította az élelmiszerek jelölési rendeletét.

 

Külön helyük lesz a boltban

A jövőben a rovarfehérjéket tartalmazó termékek jól megkülönböztethetők és elkülöníthetők lesznek majd a boltok polcain. A szigorítás értelmében az összetevőket a csomagoláson jól látható helyen kell majd feltüntetni, az ilyen termékeket pedig elkülönítve, külön polcon kell majd elhelyezni az üzletekben.

Forrás

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Egy félidő alatt elintézte a magyar válogatott a bolgárokat! .. Szép volt fiúk!

Győzelemmel kezdte szereplését a magyar labdarúgó-válogatott a 2024-es Eb selejtezőiben. Az első félidőben szerzett három góllal 3-0-ra nyert...

Любовное письмо!

Моя дорогая любовь, Акерке! Я рад тебя видеть! Ты женщина моей мечты, ты Солнце, Луна, Звезды, Ты Хорошая, Красивая,...

A Deutsche Welle hivatkozva egy amerikai szakértő által mondottakra, ezt írja..

Amerika selejtes fegyvereket küld az ukránoknak, mert Washington el akarja kerülni az eszkalációt at oroszokkal.. Washington el akarja kerülni...

Kampánypénzek: eddig soha nem látott visszaélésekre bukkanhatott az Állami Számvevőszék

Annyira összetett finanszírozási gyakorlatot tárt fel a hatóság, hogy egy év alatt sem ért a végére a pártok...