18.6 C
Budapest
2022. október. 2. vasárnap

Hamarosan kifejlesztik a magyar vakcinát a koronavírus ellen: jól halad az osztrák–magyar vakcinafejlesztés, január végén elkezdődhetnek az állatkísérletek…

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

Jakab Ferenc virológus szerint jól halad az osztrák–magyar vakcinafejlesztés, január végén elkezdődhetnek az állatkísérletek.

A szakember szerint a mostani vakcinák akár 60–70 százalékos védettséget is nyújthatnak, de ha szükséges rövid időn belül ki lehet fejleszteni egy újabb oltást a különféle mutációk vagy vírustörzsek ellen.

Miközben a Debreceni Egyetem a Nemzeti Népegészségügyi Központtal közösen fejleszti a magyar koronavírus elleni vakcinát, a Pécsi Tudományegyetem is hasonló fejlesztésen dolgozik az osztrák Cebina céggel – hangzott el a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Jakab Ferenc virológus, a Szentágothai János Kutatóközpont virológiai kutatócsoportjának vezetője az adásban elmondta, hogy az osztrák céget is magyar kutatók alapították, a mostani fejlesztésen is ők dolgoznak, ilyen formában ez egy „magyar-magyar” fejlesztés.

A laboratóriumi kísérleteket megkezdtük, ha ezek eredménye megfelelő, akkor január végén, február elején elkezdődhetnek az állatkísérletek is

– közölte a Pécsi Tudományegyetem virológusa. Kiemelte, hogy a vakcinájuk egy úgynevezett második generációs, modern vakcina lesz, ami kicsit különbözik a világban zajló egyéb fejlesztésektől, így „műhelytitkokat” nem árulhat el.

„Ez sem legyengített vagy elölt vírust nem tartalmaz, de különbözik a Pfizer és a Moderna hírvivő RNS-alapú oltóanyagától is.

A mienk úgynevezett rekombináns alapú vakcina: az oltóanyagnak nincs köze a vírushoz, hanem a vírus egyetlen fehérjéjét laboratóriumi körülmények közt megtermelik és ez a pici fehérje lesz az oltás anyaga”

– magyarázta Jakab Ferenc. A szakember hangsúlyozta, hogy valamennyi, már engedélyezett és engedélyezésre váró oltást szinte mindenki megkaphatja, csak igen ritka kivételek vannak, ezt minden esetben a kezelőorvos fogja meghatározni, vele kell majd konzultálni.

Fel kell készülnünk arra, hogy a járványok korát fogjuk élni az elkövetkezendő évtizedekben,

így minden országnak fel kell készülnie a saját védekezési stratégiájára és a készletek elérhetőségére és gyártására – hívta fel a figyelmet Jakab Ferenc.

Arra a kérdésre, hogy az új vírusmutációk esetében szükség lesz-e újabb vakcinákra, pedig megnyugtató választ adott. Szerinte

az engedélyezett vakcinák védelmet nyújtanak majd, a koronavírus mutációja ellenére is.

Azt például már most tudható, hogy a dél-angliai mutáció ellen például védelmet nyújt a Pfizer vakcinája.

„Alapjaiban nem fog annyira megváltozni a vírus, hogy valamilyen szintű védettséget a mostani oltás is ne adjon. Ha mégsem így lesz, akkor az új technológiákat ismerve rövid időn, akár néhány heten vagy hónapon belül ki lehet fejleszteni az adott törzsre  jellemző új oltóanyagot” – hangsúlyozta a virológus.

Szólj hozzá, oszd meg! Hirmagazin.eu

A címlapfotó illusztráció.

hirado

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Elindult a népszámlálás, a kérdőív valósághű kitöltése mindenki számára kötelező, de nyerhetsz is vele!

Október 1–16. között online kérdezik meg az embereket. Október 17-től számlálóbiztosok keresik fel azokat, akik 16-ig nem adtak...

Kiderült: Varga Irén az egyik legdrágább előadó Magyarországon!

A Ripost régóta próbálja kideríteni, hogy mennyiért is vállal egy-egy haknit Varga Irén. Most elkapott a lap egy hivatalos...

35 postát zárnak be a fővárosban

A Magyar Posta 35, „alacsony forgalmú” budapesti posta bezárásáról döntött. Az állami vállalat a „háború és az elhibázott...

A kormány megszüntette az iskolákban az őszi szünetet! .. A tanárok szerint pedig a gyerek is elfárad! .. Mondd el a véleményed Te is!

Kinek van igaza? A tanároknak, vagy a kormánynak? .. Melyek fontos szempontok? Az, hogy kevesebbe kerüljön a gyermek oktatása,...