Velaksi eläminen loppuu vuonna 2021, lupasi tuleva valtiovarainministeri Alexander Stubb.
Juha Sipilän ensimmäisen hallituksen talousohjelman mukaan velkaantuminen suhteessa bruttokansantuotteeseen taittuu vuonna 2019 ja ”velaksi eläminen” lopetetaan vuonna 2021.
Suuren osan säästöurakasta hallitus langettaa työmarkkinajärjestöille. Ne pannaan yrittämään uudelleen yhteiskuntasopimusta, jonka tavoitteena on ”hintakilpailukykyhyppy” ja keinona Sipilän sanojen mukaan työnteon lisääminen. Hallitus tekee työelämän osapuolille viimeistään 30.7. esityksen toimista yksikkötyökustannusten alentamiseksi vähintään viidellä prosentilla sekä muutosturvasta ja siihen liittyvästä koulutusmallista. Hallitus odottaa työelämän osapuolten sitoutuvan kattavasti yhteiskuntasopimukseen 21.8.
Hallitus tarkastelee maaliskuussa 2017, onko yhteiskuntasopimus sen mielestä syntynyt riittävän kattavasti. Jos sopimus syntyy, hallitus luopuu 1,5 miljardin leikkauksista ja toteuttaa yhden miljardin veronkevennykset.
Päivähoitoon kovat leikkaukset
Suurimmat leikkaukset hallitus tekee jäädyttämällä etuuksien indeksikorotukset. Lapsilisän ja opintotuen indeksisidonnaisuus lakkautetaan ensi vuonna, mikä säästää julkisia menoja 115 miljoonaa euroa vuonna 2020. Tyel- ja yel-sidonnaisten etuuksien ja työeläkkeiden indeksikorotukset puolitetaan vuosina 2018 ja 2019. Tällä hallitus aikoo kerätä reilun 290 miljoonan säästöt.
Harvoihin paraneviin asioihin kuuluu kaikkein pienituloisimpien eläkeläisten takuueläkkeen korotus 30 miljoonalla eurolla.
Lasten päivähoitoon hallitus iskee kovalla kädellä. Subjektiivinen päivähoito-oikeus rajataan puolipäiväiseksi silloin kun toinen vanhemmista hoitaa perheen toista lasta äitiys-, isyys- tai hoitovapaalla tai kotihoidontuella. Päivähoito-oikeus rajataan puolipäiväiseksi myös vanhemman ollessa työttömänä.
Ryhmäkokoja nostetaan. Päivähoitomaksu joko nostetaan tai tuodaan mukaan uusi ylin maksuluokka. Nollamaksuluokan tarkoituksenmukaisuus menee selvitettäväksi.
Opintotukea leikataan ja opintotukikuukausien määrää rajataan.
Kehitysyhteistyöstä leikataan 200 miljoonaa euroa.
Yhteensä hallitus tavoittelee kymmenen miljardin euron säästöpakettia. Vuoteen 2019 mennessä julkisen talouden leikkaukset nousevat neljään miljardiin euroon ja myöhemmin kuuteen miljardiin euroon.
Talkoot samassa veneessä
Hallitusohjelmaa Sipilän lisäksi esitelleet perussuomalaisten Timo Soini ja kokoomuksen Alexander Stubb puhuivat talouslinjauksista talkoina, joissa kaikki ovat samassa veneessä.
Leikkaukset ovat kipeitä, mutta välttämättömiä, jotta Suomi selviää, sanoi Sipilä. Hyväosaisia hän vaati näyttämään esimerkkiä ja peräsi parempiosaisia pitkään tupoon, jonka etumerkki on negatiivinen.
Soinin mukaan hallitusohjelmassa on keppiä ja porkkanaa. Hän suosittelee puolueelleen hallitukseen osallistumista.
Stubb korosti, ettei ohjelmassa ole vain leikkauksia, vaan 1,6 miljardin euron panostukset korjausvelkaan ja hallituksen strategisiin kärkihankkeisiin.