4.6 C
Budapest
2024. április. 17. szerda
HomeFőhírekBűnügy, bűnmegelőzés, balesetinfóHalálutak: ennyire életveszélyes Magyarországon autózni

Halálutak: ennyire életveszélyes Magyarországon autózni

Két szomszédos országunk áll a legrosszabbul az egymillió főre jutó közúti halálozások tekintetében ami a közlekedést illeti.

Az Európai Közlekedésbiztonsági Tanács adatait tanulmányozva térképezték fel, hol a legbiztonságosabb, illetve hol a legveszélyesebb vezetni az európai kontinensen. 32 ország közúti halálozásai adatait összevetve ilyen szempontból Románia tűnik a legveszélyesebb országnak – derült ki a VignetteSwitzerland.com tanulmányából.

vezess.hu cikkéből az derül ki, hogy Romániában 85,81 haláleset jutott egymillió lakosra 2022-ben, ami messze a legrosszabb adat, de még így is jobb az ottani helyzet, mint egy évtizeddel korábban: 2012-ben még 95,62 haláleset jutott ugyanennyi lakosra. Ennél is többet, számszerűsítve 13 százalékot javított a mutatóján a Románia mögött, a második helyen álló Szerbia, azonban a délkelet-európai országban ennek ellenére 82,65 haláleset oszlik el egymillió lakos között. A harmadik helyre Bulgária ért oda, ahol egymillió lakosra kivetítve 77,64 közúti halálesetet jegyeztek.

A legrosszabb öt közé még Horvátország, valamint Portugália került be, noha az előbbi országban 22,53 százalékkal kevesebben hunytak el az utakon a 2012-es állapotokhoz viszonyítva.

Magyarország

Magyarországot szintén a legveszélyesebb ország között jegyzik: Görögország, Lettország, valamint Luxemburg mögé szorulva, kilencedikként rangsorolták. Hazánkban százalékos arányban szerényebb mértékben ugyan, de ugyanúgy csökkent a közúti halálozások száma: míg 2012-ben 60,76, addig 2022-ben 55,22 haláleset jutott egymillió lakosra.

A legbiztonságosabb ország

Fordított sorrendben Norvégia végzett az élen, tehát a tanulmány szerint az északi országban a legbiztonságosabb autóval közlekedni. Egymillió lakosra kivetítve 21,38 halálesetet tartanak nyilván a két évvel ezelőtti statisztikákban, ami a 2012-ben regisztrált 29,08-hoz képest 26,48 százalékos javulást jelent.

Forrás

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Most népszerű

weblap4u banner
securiton-tűzvédelem