26.8 C
Budapest
2023. szeptember. 26. kedd

Halálos lehet a nőkre egy népszerű növényi alapú diéta

Dátum:

Megosztás:

Bizonyos ételek nagyobb eséllyel okozhatnak szívinfarktust a nőknél mint a férfiaknál, derítették ki kutatók.

A nők étkezési szokásai eltérnek a férfiakétól, ami attól függően, hogy mit esznek, jó vagy rossz hatással lehet a szív- és érrendszeri egészségre – írja az új kutatást ismertető PsyBlog. A férfiak jellemzően naponta háromszor esznek, a nők viszont ötször, mivel jobban szeretnek rágcsálni, és hajlamosak gyakrabban nassolni.

Egy tanulmány szerint a nőknél magasabb a szívbetegség kockázata, ha egészségtelen növényi alapú ételeket nassolnak. Ugyanakkor a férfiakhoz képest a nőknél sokkal szembetűnőbben csökken a szívproblémák esélye, ha megfelelő növényi alapú ételeket esznek.

A FENTI MEGÁLLAPÍTÁS ARRA UTAL, HOGY A NÖVÉNYI ALAPÚ ÉTREND – HA AZ KEVÉSBÉ EGÉSZSÉGES ÉTELEKET, PÉLDÁUL FINOMÍTOTT GABONAFÉLÉKET, GYÜMÖLCSLEVEKET ÉS ÉDESSÉGEKET TARTALMAZ – UGYANÚGY KÁROS LEHET A SZÍVRE, MINT A ROSSZ MINŐSÉGE TÁPLÁLÉK.

Napjainkban a növényi alapú étrend a szívre gyakorolt pozitív hatásai miatt egyre népszerűbb, nem mindegy azonban, milyen ételekből állítjuk össze.

Az eredmények alapján úgy tűnik, hogy pusztán a növényi alapú vagy vegetáriánus étrend követése nem elegendő a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának csökkentéséhez. Fontos az is, hogy konkrét, egészséges növényi alapú élelmiszercsoportokra összpontosítsunk ahhoz, hogy a szív- és érrendszeri betegségek csökkentése szempontjából előnyöket tapasztaljunk.”– mondta Demosthenes Panagiotakos, a tanulmány rangidős szerzője.

Illusztráció. FORRÁS: SHUTTERSTOCK

A kutatás

A tanulmány összesen 2000 görög felnőttnél vizsgálta az étkezési szokások és a szívbetegségek kialakulása közötti kapcsolatot. A megfigyelés 10 éven át tartott.

A résztvevőket különböző csoportokra osztották, attól függően, hogy naponta mennyi állati eredetű élelmiszert fogyasztottak. A húst, a sajtot, a joghurtot, a tejet és a tojást állati eredetű élelmiszereknek tekintették.

Az eredmények azt mutatták, hogy a kevesebb állati eredetű élelmiszert fogyasztó férfiaknál 25 százalékkal csökkent a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának esélye, míg a nők esetében ez a kedvező hatás csupán 11 százalékos volt.

Azok a résztvevők, akik kevésbé követték a növényi étrendet, általában naponta öt állati eredetű élelmiszert fogyasztottak, míg a növényi táplálékokhoz jobban ragaszkodók naponta csak háromszor ettek állati eredetű termékeket.

A kutatók ezután azokra fókuszáltak, akik nagyobb mennyiségben fogyasztottak növényi alapú ételeket. Ezúttal a résztvevők étrendjét egészséges vagy egészségtelen ételekre osztották. Az egészséges étrend teljes kiőrlésű gabonafélékből, zöldségekből, hüvelyesekből, gyümölcsökből, diófélékből és kávéból vagy teából állt. Ezzel szemben az egészségtelen étrend édesített italokat, gyümölcsleveket, burgonyát, édességeket és finomított gabonaféléket tartalmazott.

A FÉRFIAKHOZ KÉPEST A NŐK KÖRÉBEN SOKKAL NAGYOBB VOLT A SZÍV- ÉS ÉRRENDSZERI BETEGSÉGEK KIALAKULÁSÁNAK VALÓSZÍNŰSÉGE, HA EGÉSZSÉGTELEN NÖVÉNYI ALAPÚ ÉTELEKET ETTEK. AZ EGÉSZSÉGES NÖVÉNYI ALAPÚ ÉTREND UGYANAKKOR JOBB HATÁSSAL VOLT A NŐK SZÍVÉRE, MINT A FÉRFIAKÉRA.

„Hasznos lenne, ha a jövőben a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésére vonatkozó iránymutatások világosabb és konkrétabb táplálkozási javaslatokat tartalmaznának az ajánlott élelmiszerek típusai és az elfogyasztandó adagok tekintetében” – összegezte a kutatás megállapításait Panagiotakos.

origo

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a sajtoiroda@hirmagazin.eu e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Matthew McConaughey – Arany (Gold) – amerikai kalandfilm – videó

Kenny Wells (Matthew McConaughey) az évszázad üzletére hajt. Dörzsölt, ambiciózus, tele van ötletekkel - csak éppen pénze nincs....

Megtette első balatoni útját a Komáromban készült új komp +fotók, videó

Bemutatták a BAHART új, Komáromban készített balatoni flottájának két már össszeszerelt darabját: a Tihany nevű kompot és a...

Ezért lehet fontos segítség a konyhában egy okosmérleg

Az SKS 707X konyhai mérleg akár okostelefonnal is párosítható Budapest, 2023. szeptember 25. –  A technológia fejlődésének köszönhetően egyes...

NAPÚT – 6: AZ Utolsó vacsora szereplői – Fülöp

A negyedik apostol Fülöp. A rák csillagjegynek sokszoros jelentése is van! Egyrészt ekkor van a nyári napforduló, vagyis június...