17.8 C
Budapest
2023. március. 20. hétfő

Halálos játék: túl erősre sikeredett az ózdi fojtogatás – Tinédzser lány halt meg a temetőben (18+)

Dátum:

Megosztás:

Lassan fél évszázad telt el azóta, hogy meghalt egy tinédzser lány az ózdi temetőben. Megfojtották. Maga a gyilkos is csak néhány évvel volt idősebb az áldozatánál. Liebe Attila sosem bocsátja meg magának, amit tett, de ahogy fogalmazott, nem tudja visszafordítani az idő kerekét.

A korabeli sajtóban használt „ózdi fojtogató” megnevezés szerinte túlzás, nem akart ölni, soha nem tudna ártani senkinek. Az orosz színházreformer, iskolateremtő, színésznevelő és teoretikus, Konsztantyin Szergejevics Sztanyiszlavszkij híveként a teljes átélés élményét kívánta megteremteni a halál eljátszásához a fojtogatással, mert a példakép rendező szerint a légszomj adja vissza a színésznek az igazi, eredeti, halálközeli élményt.

Élt 15 évet. Az Ózd környéki kis falu temetőjének sarkában lévő lány, Sivák Erika síremlékére csak évente egyszer hoz virágot valaki. A rokonai már mellette nyugszanak, vagy elköltöztek, s mivel 38 esztendő telt el a szörnyű eset óta, az emberek többsége nem is tudja, ki volt ő. Ám a halála évfordulóján mégis mindig ott van egy csokor. A megbánás virága.

07 o ózd temetőAz ózdi temetőben halt meg Liebe kezei között a 17 éves lány

– Megbélyegeztek. Embert öltem, nem tagadom, nem mentem fel magam, örök keresztem, örök terhem. Imádtam a színházat… Nem akartam ölni, baleset volt. Utána pedig már csak a nevem miatt, azért ítéltek el mert én voltam az ózdi fojtogató. Amikor ezt a szabadulásom után egy másik amatőr színházi csoportban egy igazságügyi alkalmazott hölgy megtudta, a múltam miatt kerültem vissza a rácsok mögé. 1998-ban is megvádoltak, szintén a nevem, a múltam, a bélyeg miatt, de akkor már a bíróság elutasította az alaptalan rágalmakat – így vallott lapunknak magáról Liebe Attila. – Nem vagyok bűnöző, nem vagyok notórius gyilkos. Nem tagadhatom le, amit tettem, tudom, sokaknak nem tetszik, hogy én élek, az a lány pedig meghalt. Ám ettől még szeretnék élni. Nyugalomban. Megfizettem azért a meggondolatlanságért.

Ma is Ózdon él, egy vele majdnem egykorú társasházi lakásban. Munka mindig akadt, takarító vállakozóként dolgozik társasházaknál, verseket ír és mond. A kritikusai szerint is van érzéke a költészethez, az előadóművészethez.

– Egy versmondó versenyről azért zártak ki, mert én vagyok a Liebe Attila. Pontosabban nem is a nevem, hanem az ózdi fojtogató bélyeg miatt – sóhajtott Liebe. – Néha úgy érzem magam, mintha újra és újra meg akarnának büntetni azért, amit egyszer elkövettem. Ambrus Attilának megbocsátottak, pedig ő fegyvert fogott másokra, ölt volna ha kell, direkt, de szerencséje volt. Nekem nem, s ezért bűnhődöm nap mint nap.

Liebe Attila 1978-ban gyilkolt, de több alkalommal is veszélybe sodortaa "színitanodájába" jelentkezőketLiebe Attila 1985-ben gyilkolt: azt állítja, ezután már csak a neve, a múltja miatt vonták eljárás alá

A Blikk által megkérdezett színházi szakértő szerint valóban igaz, hogy a légszomj okozta tehetetlenség és kétségbeesés fejti ki a tragikus vég bekövetkezte előtti legvalósághűbb halálközeli élményt. Sztanyiszlavszkij alkalmazta először a modern színjátszásban ezt a módszert, mindig hangsúlyozva, a teljes átélés játék, színészi játék, ahol a játékosok soha nem veszíthetik el az önkontrolt, mindig tudják, hol kell megállni.

Liebe Attiláról az emberölési ügy nyomozása során több pszichológus szakértő is megállapította, hogy a férfi elméje egészséges, pontosan felfogta, mit tett, s a következményekkel számolnia kell. Ugyanakkor az egyik szakértő azt írta, szerinte a gyanúsított az orosz színházi mester teljes átélésre játszó instrukcióinak kontár másolója, aki e mögé rejti el a perverzitását. Lételeme, hogy elkábított nők zsongják körül, valós a veszély, hogy újra egy nyakhoz nyúl.

– Negyedszázada, amióta az utolsó alaptalan vádak alól felmentett a bíróság, nem járt itt rendőr, nem volt ellenem eljárás még csak szemetelésért sem. Életemben egyszer, 1985-ben hibáztam egy hatalmasat – mondta a férfi. – Ennek a terhe alatt élek, sosem lesz nyugtom. Persze, meg sem érdemlem, így is fel lehet fogni. Bűn és bűnhődés az életem, tele feloldozhatatlan ellentmondásokkal, hiszen én sem tagadom meg magam. Ám nem vagyok meghasonlott, nem vagyok kártékony, nem vagyok rém, aki elől zárni kellene a tizenéves lányokat. Egy egyszerű, vidéki, városi poéta vagyok. És igen, bélyeggel. Nem könnyű ezzel együtt élni, nagyobb erő kell hozzá, mint hogy feladjam. Mert tudom, az lett volna a könnyebb út az „ózdi fojtogató” megnevezés megszüntetéséhez.

Forrás

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Esti torna mindenkinek – videó

Mozogj többet, élj tovább! Videó forrása Hirmagazin.eu

Esti mese gyermekeknek – videó

Jó éjszakát gyerekek! Esti mese - videó Videó forrása Hirmagazin.eu

Ma este: Jackie Chan – Kém a szomszédban;.. Holnap este: Anthony Quinn, Kevin Costner, Madeleine Stowe – Revans – videó

Bob Ho (Jackie Chan) a beépített szuper-spéci titkos ügynök diktátorokat, terroristákat és gonosz birodalmakat vont ki a forgalomból,...

Szakértő a Blikknek: ha Putyin Magyarországra jönne, letartóztatnák… Vagy mégsem?

A Nemzetközi Büntetőbíróság háborús bűncselekmények miatt elfogatóparancsot adott ki Vlagyimir Putyin ellen. A hágai intézmény közleménye szerint megalapozott a...