0.4 C
Budapest
2023. november. 30. csütörtök

Halálos arzénszínt a Sajóban Rozsnyó környékén, a kutatók mégis azt állítják, az egészségre nem veszélyes..

Dátum:

Megosztás:

Nem regisztráltak megemelkedett arzénszintet a Sajó környéki kutak vizében, pedig valahonnan belefolyik a Sajóba a halálos dózis, ami aztán szép lassan átcsordogál Magyarországra..

Rozsnyó (szlovákul Rožňava, németül Rosenau, latinul Rosnavia) kisváros Szlovákiában, a Kassai kerület Rozsnyói járásának székhelye.

Egyetlen, a Sajó szennyezett részének közelében levő kutakból származó vízmintában sem regisztráltak megemelkedett arzénszintet

– tájékoztatott a közösségi hálón a Rozsnyói Regionális Közegészségügyi Hivatal (RÚVZ).

A legfontosabb – és legérdekesebb hírek itt! Kattints és szólj hozzá, osztd meg a legérdekesebb – és legizgalmasabb tartalmakat!

A hivatal hozzátette, egyes elemek megemelkedett értéket mutatnak, de ez jelenleg nem jelent közvetlen veszélyt az egészségre.

A mintákban azokat az értékeket vizsgálták, amelyek előfordulására számítani lehetett a Sajó vizének szennyezettsége miatt. A 26 laboratóriumi elemzés közül 19 mutatott ki az egészségre veszélytelen elemeket a vízmintákban „Hét mintában a vas és a mangán, egyben pedig a nikkel megemelkedett értékét regisztráltuk. Egyetlen vizsgált vízmintában sem emelkedett meg az arzéntartalom” – közölte a hivatal.

Jozef Varga, a RÚVZ igazgatója úgy tájékoztatott, hogy a vezetékes vízben is enyhén megemelkedett a vas és a mangán szintje. A környező településeken évek óta megemelkedett mangánértékeket regisztrálnak a vízben, az igazgató tájékoztatása szerint erről többször is konzultáltak már a szakértővel. „Néhány mintában jelentősen magasabb a mangán szintje, ezekkel a problémákkal külön foglalkozunk” – mondta Varga.

Bár nem számolnak azzal, hogy szennyező anyagok kerülnek a folyóból az ivóvízbe, az RÚVZ folyamatosan ellenőrzi a Sajó környékén található közüzemi és egyéni ivóvízforrások vizének minőségét. Jozef Varga elmondta, a RÚVZ ígéretet kapott arra, hogy megkapja az ehhez szükséges pénzt. „A Rozsnyói Regionális Közegészségügyi Hivatal havonta ellenőrizni fogja a kiválasztott kutak vízminőségét” – tette hozzá az igazgató.

A parlamenten kívüli Progresíve Slovensko (PS) korábban arról számolt be, hogy az általa megrendelt elemzések alapján a szennyezett Sajó folyó környéki kutak vize nem felel meg a követelményeknek – a vizsgált kutak 80 százalékában a vas mennyisége túllépte a megállapított határértéket. Az vasércbánya vezetése vitatja a PS állításait. Peter Žitňan igazgató szerint a környéken levő kutak vizének minősége valószínűleg már a folyó szennyeződése előtt sem felelt meg a kritériumoknak. A vízvizsgálatok eredményeinek értelmezését célirányosnak nevezte.

A Sajót február közepén festette vörösre az alsósajói vasércbányából kifolyó víz. A 2008-ig működő Siderit egykori bányatelepéről van szó. A laborvizsgálatok szerint a folyó vizében a vas mennyisége 12-szer magasabb volt a határértéknél, továbbá megemelkedett a mangán-, a szulfát- és az arzéntartalma is. Június közepén katasztrófaelhárítási munkákat végeztek a bányában, hogy a kifolyó víz ásványianyag-tartalma alacsonyabb legyen.

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

PET-palack visszaváltás: Nemcsak lehetséges, kötelező is!

BUDAPEST (2023. november 29.) – Jövő év elejétől kötelező PET-palack visszaváltás lép életbe Magyarországon, ami talán érdemben hozzájárulhat...

Megszabadulna fölösleges kilóitól?

Fogyjon velünk lemondások nélkül! A lakosság nagy része küzd súlyfelesleggel, ami egyrészt esztétikai probléma, de sokkal inkább egészségügyi, hisz súlyos...

Álmodozó kényelem – útmutató a stílusos és kényelmes pizsamák kiválasztásához nők számára

Az alvás minőségének javítása érdekében ügyelj arra, hogy a hálószobában ne csak friss levegő legyen. Igaz, hogy az...

Válságban van Kulcsár Edina és G.w.M házassága? Árulkodó mondatok a szépségkirálynőtől…

Kulcsár Edina nemrég bejelentette, hogy ezentúl csak azok láthatnak bele a családi életükbe, akik előfizetnek rá. Nos, vannak akik bizony...