34.1 C
Budapest
2022. június. 27. hétfő

Hajszálon múlott a diplomáciai botrány: Gagarin fogdosta II. Erzsébetet

Dátum:

Megosztás:

Alighanem uralkodása egyik legkellemetlenebb pillanata volt II. Erzsébet királynőnek, amikor fogadta egy vacsorára Jurij Gagarint.

A világ első űrhajósa ugyanis túlzottan is bizalmaskodó volt az estélyen, olyannyira, hogy megfogta a brit uralkodó combját. Nem sokon múlott, hogy nemzetközi botrány legyen a kínos jelenetből, de őfelsége megőrizte a lélekjelenlétét és nem csinált ügyet a közjátékból.

A szovjet hőst azért hívták meg 1961 nyarán a Buckingham-palotába, mert Fülöp herceg rajongott az űrkutatásért. Komoly diplomáciai szervezést igényelt a kozmonauta vendégül látása, hiszen a hidegháborús helyzet egyre fokozódott. Azonban sikerült összehozni a találkozót, amely nem várt fordulatokat hozott.

– Már az nagyon kellemetlen volt, hogy Gagarinnak fogalma sem volt arról, milyen evőeszközt kell használnia az egyes fogásoknál. Azonban a királynő kimentette a slamasztikából, annak ellenére is, hogy hamarabb látott neki a vacsorának, mint az illendő lett volna idézte fel a történetet Andrew Morton a Daily Mail riportjában annak kapcsán, hogy könyvet írt a királyi család titkairól.

– Kedves Gagarin úr, én ebben a palotában nevelkedtem, de higgye el nekem, még mindig nem tudom, hogy milyen sorrendben kell használni az evőeszközöket. Kérem, együnk úgy, mint a vendégünk mondta a királynő, mentendő a kínos szituációt.

A java azonban csak ezután következett. Gagarin ugyanis jókedvében dalra is fakadt, amikor pedig kel­lően oldottá vált a hangulat az estélyen, még túlontúl bizalmas helyzetbe is került II. Erzsébettel.

II. Erzsébet királynő nem csinált botrányt Gagarin bizalmaskodása miatt / Fotó: Getty Images II. Erzsébet királynő nem csinált botrányt Gagarin bizalmaskodása miatt / Fotó: Getty Images

– Bizonyos értelemben a fogadás csúcspontja volt, amikor Gagarin a kommunizmus vívmányairól szónokolva egyszer csak megfogta a királynő combját. ­Mindenki megdöbbent, nem túlzás állítani, fagyos lett a hangulat. Szerencsére őfelsége erre a szituációra is jól reagált, úgy tett, mintha semmi sem történt volna és elmosolyodott. Pedig akár nemzetközi botrány is kitörhetett volna – tette ­hozzá Morton, majd úgy folytatta – Fülöp herceg annyira az űrkutatás megszállottja volt, hogy ügyet sem vetett a dologra.

Holdjáró vendégek

A királyi pár 1969 szep­temberében az első Holdra szállókat is meghívta. A Buckingham-palotában vendégeskedett Neil Armstrong, Buzz Aldrin és Michael Collins. Az amerikai asztronau­ták nem okoztak botrányt, kedélyesen elbeszélgettek a királynővel és nagy rajongójukkal, Fülöp herceggel.

 

Fotó: Getty Images

Forrás: Blikk / Hirmagazin.eu

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

DIE WELTWOCHE: Visszatérhet a magyar Aranycsapat? – YouTube videó, az Aranycsapat legeredményesebb VB-szerepléséről

Frank Furedi magyar-kanadai író, társadalom-kutató és a Canterbury-i Kenti Egyetem szociológia emeritus professzora úgy látja, hogy a magyar...

Ezt eddig nem tették a kirakatba: aki ebbe a csoportba tartozik, ősztől négyszeres díjat fizet a gázért, de az áram is brutálisan drágul!

Aki kikerül a rezsicsökkentett díjszabás alól, annak a jelenlegi ár többszörösét kell kicsengetnie. A kormány két hete hozott rendeletet...

Alekosz brutálisan beleszállt a visszatérésre készülő Joshi Bharatba: „Mégis, miféle értéket akar képviselni? Olyat, amiben megmutatja, hogyan kell tönkretenni egy boldog családot?”

Ahogy arról médiánk is beszámolt, Joshi Bharat Palik László Hova tűnt? című műsorának adott interjújában bejelentette, fél éven...

Szijjártó Péter újabb bejelentést tett

Air China kínai légitársaság újraindítja a több mint két éve bezárt járatát Peking és Budapest között, így július...